Pust iz Ruhci najveći u Istri

ruhci_20111.jpgNebrojeni klaunovi, veseli artisti, akrobati, muzikaši, krotitelji zvijeri (u ovom slučaju leopardica) i drugi cirkuski zabavljači provozali su se Pazinom i selima zapadne Pazinštine proslavljajući udarni fašnički dan – pusnu nedjelju.

Riječ je o tradicionalnim maškarama iz Ruhci, sela na cesti između Tinjana i Pazina koje je ovih dana postalo jedno od središta maškaranog ludila. Svih sedamdesetak mještana kojima se pridružilo isto toliko prijatelja iz okolnih sela i ove su se godine potrudili napraviti neponovljivu kolektivnu masku koja kažu reprezentira stanje u državi, jednom riječju cirkus.

Osim alegorijskih kola koja su predstavljala cirkusantske slonove, zebre, kavez, cirkuski šator i ostale prepoznatljive cirkuske rekvizite ono čime se maškare iz Ruhci diče jest vjerojatno najveći pust u Istri visok čak sedam metara kojeg će, prema običajima zapaliti u utorak oko 22 sata. Bučno i veselo nekoliko puta obišli su Pazin te pjesmom i glazbom razveselili mještane Šurana, Brečevića, Žužića, Livaka, Frankovića, Zovića, Brajkovića, Katuna Trviškog te konačno Male i Vele Trabe.

Ovogodišnji mimohod na rivi u Rovinju je okupio oko tisuću maškara, ponajviše iz dječjih vrtića, i brojnu publiku koja ih je došla pogledati. Kao i obično povorka je krenula ispred stare tvornice duhana uz rivu, a završila je na središnjem gradskom trgu. Predvodile su je rovinjske mažoretkinje, a takt je udarala gradska limena glazba.

Kostimi maškara si bili raznoliki, pa je povorka bila pravo carstvo proljetnih boja. Bilo je tu leptirića, mrava, fifića, crvenkapica, patuljaka, suncokreta, dalmatinera i drugih raznolikih biljaka i životinja. Središnji događaj bilo je suđenje Viecioj Batieciji, starom liku rovinjskih maškara, kojem se pripisuje sve negativno iz života. Tako je Batiecija optužena za sve nedaće, od nezaposlenosti do skupoće, pa i za one lokalne. Osuđena je na smrt, pa su joj krvnici prepilili utrobu u kojoj je bila hrpa bombona. Bomboni su bacani po trgu, pa je nastala strka.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.