Putovanja ispunjavaju dušu

“Ostvario sam svoje dječačke snove. Već sam prvi dan planirao odustati. Doručak je krv iz vratne žile krave pomiješana s mlijekom.” To je tek jedna od izjava o putovanjima koje su preksinoć čuli posjetitelji na putopisnoj tribini “Skitam-pišem-slikam” u organizaciji istarskog ogranka Hrvatskog kluba putnika i gradske knjižnice Pazin.

Moderatorice su bile Iva Ciceran i Majda Praiz. Dječačke je snove prije pet godina ostvario Hrvoje Ivančić koji je s prijateljem Titom gumenjakom plovio Savom pa Dunavom do Crnog mora. Upravo su tribina u Pazinu i dan ranije ona u Rovinju te početak ovog putovanja u Rijeci bili mjesta za predstavljanje njegove knjige o tom putovanju nazvane “Dunavski blues”. Hrvoje je i šest mjeseci autostopom putovao do Azije, a kaže da su mu najbolja ona putovanja na kojima nije znao gdje mu je cilj. Na putovanjima, kaže, odmara mozak i ispunjava dušu.

Onaj koji je planirao odustati, a nije, bio je Siniša Glogoški koji je 52 dana putovao biciklom do Sirije. Na tom putu – osim što je postao stručnjak za mijenjanje guma (rekord mu je šest  minuta) – bio je šokiran u pozitivnom smislu i zahvalan mnogim ljudima koji su ga smjestili pod svoj krov, nahranili i uputili dalje, pa ponekad i krivo. Doručak kakav jedu u plemenu Masai Miro Aščić probao je na svojim afričkim putovanjima, koja su počela prije tri i pol godine. Uživao je u istraživanju Afrike i razgovorima s ljudima, a rezultat je i knjiga “Afrika,  misija na Crnom kontinentu” kao i emisije tog novinara HRT-a.

Bio je u slamovima Nairobija, s Pigmejcima, s hrvatskim misionarima u Kongu… “Vodič jedne plavuše” uradak je Nevene Rendeli nastao nakon pet godina vođenja i uređivanja emisije “Boje turizma”. Radi se o nizu savjeta o tome gdje ići, što raditi i što jesti u raznim dijelovima Hrvatske, a knjiga počinje s Rovinjom i prolazi cijelu zemlju. “Jedrilicom oko svijeta”
petogodišnji je projekt Držislava Makovine koji je započet lani. Brod ima osam članova posade koji se stalo mijenjaju, osim kapetana, pa je pozvao sve one koji imaju vremena i sklonosti da se uključe u ovo putovanje. Trenutno je brod na Bahamskom otočju, a u 2012. na redu je putovanje Pacifikom prema zapadu.

Glas IStre, 8. studenog 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.