Pythonovac Terry Jones stiže u Motovun

Terry JonesTerry Jones, član legendarne skupine Leteći cirkus Montyja Pythona, stiže na Motovun film festival! Ovaj čuveni velški komičar, scenarist, glumac, redatelj, pisac, politički komentator, pravim imenom Terence Graham Parry Jones, svjetskoj je publici najpoznatiji kao član spomenute komičarske skupine čiji je jedinstveni humor tijekom 1970-ih pomaknuo granice prihvatljivog i osvojio publiku diljem svijeta.

Terry Jones u Motovun stiže kao laureat posebnog priznanja MOTOVUN MAVERICK AWARD kojim se slavi neukalupljenost; festival ga dodjeljuje autorima koji su individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću širili ili šire granice filmskog izričaja. U filmskom svijetu vjerojatno nema umjetničke skupine koja je bila presudnija za oblikovanje smisla za humor generacija diljem svijeta. Za nagradu kojom se slavi neukalupljenost teško je naći prikladnijeg dobitnika od redatelja većine filmova skupine Monty Python.

Kako je sve krenulo? Nakon diplome na sveučilištu u Oxfordu, Jones se zaposlio kao asistent produkcije na BBC-u. Vrlo brzo počeo je surađivati s Michaelom Palinom – kao uspješan tandem radili su na nizu emisija BBC-a, a uskoro su im se pridružili Eric Idle i Terry Gilliam, te konačno John Cleese i Graham Chapman. Televizijski producenti uskoro su predložili da šest pisaca oformi skupinu koja će producirati svoj vlastiti show – tako je rođen čuveni Monty Python, a sve ostalo je povijest!

TV serija koju su napisali i odigrali John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin i Graham Chapman prvi put je emitirana 5. listopada 1969. na BBC1. Nakon 45 epizoda, emitiranje je završeno u prosincu 1974. godine.

Jones i Palin bili su pokretači i glavni tvorci svjetski poznatih skečeva. Jones je na samom početku bio zadužen za smišljanje novog formata za njihove TV skečeve. Razvijanje stila «toka svijesti» kojim su odbačeni šlagvorti i potaknuto pretapanje jednog skeča u drugi većim je dijelom upravo Jonesova zasluga, što je omogućilo puno više prostora konceptualnom humoru Pythonovaca. Terry Jones vrlo je brzo počeo sudjelovati i u procesu montaže, kako bi sam mogao utjecati na finalni proizvod i prilagoditi ga željama cijele skupine.

Nakon poteškoća s njihovim prvim dugometražnim filmom ‘A sad, nešto sasvim drugačije’ i suradnje s autorom koji nije bio član skupine, Phytonovci su slijedeći uradak, ‘Monty Phyton i Sveti Gral’ prepustiti Gilliamu i Jonesu. Jones je potom samostalno režirao i preostala dva njihova filma – ‘Monty Phyton: smisao života’ te ‘Brianov život’. Karijeru je nastavio režirajući nekoliko filmova (‘Personal Services’, ‘Erik the Viking’, ‘Labyrinth’, ‘The Wind in the Willows’). Zanimljiv je podatak da je Jones režirao tri od ukupno četiri filma koja su bila zabranjena u Irskoj (dva spomenuta filma Montyja Pythona te film ‘Personal Services’). U post-pythonovskom razdoblju Jones je postao i cijenjeni autor dječje literature (Curse of the Vampire Socks, Fantastic Stories, Nicobonimus and The Saga of Erik the Viking), a i autor je popularne dječje animirane serije ‘Blazing Dragons’ emitirane od 1996. do 1998.

Pored toga, napisao je i brojne uvodnike za The Guardian, The Daily Telegraph i The Observer, progovarajući o temama poput moći masovnih medija, nuklearnom naoružanju te gobalnom zatopljenju. U posljednje vrijeme žustro je osuđivao rat u Iraku; veliki dio njegovih tekstova objavljen je u knjizi Terry Jones’s War on the War on Terror. Pored svega navedenog, Jones je objavio i niz povijesnih knjiga koje ruše uvriježene stavove o drevnom svijetu i starim civilizacijama. U posljednje dvije godine, Jones se bavio režiranjem opere temeljene na njegovu libretu Evil Machines, koja je premijerno izvedena početkom 2008. u Portugalu. Uz Michaela Palina, Terry Jones jedini je član Pythnovaca s ostvarenom karijerom koja daleko nadmašuje granice serije s kojom je skupina započela.

Od svih Pythonovaca, Jones je bio najdosljedniji u čuvanju njihova duha i energije, a najzaslužniji je i za dugogodišnje čuvanje popularne šestorke na okupu. Zaslužan je i za njihovo posljednje okupljanje, kada je povodom četrdesete obljetnice emitiranja TV serije koja ih je proslavila, pet preostalih članova skupine (Graham Chapman umro je 1989.), snimilo dokumentarni film ‘Monty Python: Almost the Truth’. To je ujedno i prvi zajednički projekt petorice članova u posljednjih 20 godina.

Povodom obljetnice Montyja Pythona i Jonesova posjeta Motovun film festivalu, svi posjetitelji motovunskog brda moći će se tijekom festivala prisjetiti vrhunskih uradaka ove jedinstvene komičarske skupine te nezaboravnih izvedbi Terryja Jonesa: od gotovo najpoznatije uloge Brianove majke (‘Brianov život’) u nezaboravnoj sceni u kojoj tjera sljedbenike svoje sina riječima On nije Mesija, on je vrlo zločest dečko, pa sve do okruglog Mr. Creosotea (‘Monty Mython: smisao života’) i legendarne scene eksplodiranja u restoranu.

No, možda će najviše od svega posjetitelje Motovun film festivala intrigirati činjenica da će kroz nekoliko dana po Motovunu šetati pravi pravcati Monty Pythonovac!

Prvi dobitnik priznanja Motovun Maverick Award bio je britanski redatelj Ken Russel (2007.) Terry Jones drugi je autor koji će primiti ovu nagradu, stoji u priopćenju za medije.

barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.