Radio Istra obilježava 20 godina rada

radio istra josipovic“Kakvu glazbu emitira Vaš radio, čuje li se u Vašem eteru i klasika?” bilo je prvo pitanje koje je, nakon čestitki uz 20. obljetnicu postojanja, djelatnicima Radio Istre uputio Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović. Naime, dvadesetak djelatnika županijskog radija – Radio Istre, u subotu 26. ožujka ove godine, bilo je počašćeno prijemom, kavom i ugodnim razgovorom na Pantovčaku s prvim čovjekom naše zemlje.

Predsjednik je tom prilikom istaknuo kako se zalaže za pluralizam medija te je pozdravio nastojanja Radio Istre u stvaranju vlastitog programa. Otkrio je kako osobno nema vremena za slušanje radija, no u sitne noćne sate voli poslušati specijalizirane domaće i inozemne programe koji emitiraju klasičnu glazbu. Informira se najčešće ujutro prije dnevnih obaveza, listanjem internetskih portala.

Za sviranje klavira nažalost, također nema previše vremena, a privremeno je morao odustati i od skladanja novih kompozicija. Žao mu je što je na društvenim mrežama ograničen broj prijatelja, jer ima preko 50 tisuća zahtjeva za prijateljstvom, a kad završi dnevne obaveze, voli na svojoj stranici nešto napisati. Otkrio je i da često ne legne prije 3 sata u noći, te da su mu slobodni vikendi rijetkost.

Djelatnike Radio Istre zanimali su i Predsjednikovi komentari na aktualna politička i gospodarska zbivanja u zemlji, pri čemu je izrazio žaljenje što su Hrvatskom zaredali prosvjedi i što su građani nezadovoljni kao i zbog činjenice da se Hrvatska i dalje zadužuje, no, istaknuo je “to je u ovim trenucima nužno zlo koje moramo koristiti”. Naglasivši još jednom važnost završetka pregovora i ulaska Hrvatske u EU, Predsjednik je međutim upozorio kako zadovoljavanje tih uvjeta i pokretanje reformi još uvijek nije dovoljno da bi građani kvalitetno živjeli. Smatra da bi gospodarstvo pokrenule prije svega inozemne investicije, a razvoj obrazovanja i znanosti drži djelatnostima koje jedine mogu jamčiti da će Hrvatska sutra biti konkurentna i da ćemo dobro živjeti.

Hrvatsku smatra visoko centraliziranom zemljom i naglašava potrebu decentralizacije, a kad je riječ o novoj regionalnoj podjeli u zemlji, izjavio je da cijeli taj proces ne smije biti voluntaristički, već da se sve mora voditi jasnim gospodarskim, funkcionalnim, povijesnim i ostalim kriterijima. Govoreći o Istri, Predsjednik Josipović rekao je kako ima mnogo područja u kojima je Istra ispred ostatka zemlje – “Istra je puno bolje od ostalih uredila turizam, maslinarstvo, vinogradarstvo, ali ima Istra što i naučiti od drugih” poručio je Predsjednik. Dodao je kako je Istra gospodarski i organizacijski na visokoj, europskoj razini te uzor multikulturalnosti, tolerancije i razumijevanja i kako su upravo to razlozi zbog kojih voli dolaziti u Istru.

Nakon dviju kava na Pantovčaku s Predsjednikom Stjepanom Mesićem, djelatnici Radio Istre prvi su puta na Pantovčaku popili kavu i s Predsjednikom Ivom Josipovićem. Uvažavajući njegov afinitet prema glazbi, poklonili su mu veliku i malu roženicu, te albume s istarskom ruralnom i urbanom glazbom, na čemu
im je Predsjednik srdačno zahvalio, te Radio Istri poželio još puno uspješnih godina djelovanja. Bio je to svojevrsni uvod u obilježavanje 20. obljetnice postojanja prve privatne istarske radio postaje – RADIO ISTRE iz Pazina. Prijem je, uz dobru kavu, bio lijep doživljaj za djelatnike koji su iz Ureda Predsjednika ponijeli puno pozitivnih dojmova.

Ono što slijedi kroz godinu povodom 20. obljetnice, bit će ipak namijenjeno onima bez kojih Radio Istra danas ne bi bila najslušanija istarska radio postaja – brojnim slušateljima i poslovnim partnerima, priopćeno je s Radija Istre.

Radio Istra je prva privatna radio postaja u Istri. U istarskom se eteru prvi put oglasila 22. rujna 1991. godine. Pokretači Radio Istre bili su Istarsko književno društvo «Juraj Dobrila», predvođeno pokojnim monsinjorom Antunom Hekom, zatim prof. dr. sc. Josip Grbac i predstavnici bivše Općine Pazin. Ekipa Hrvatskog radija – Radio Rijeke pomogla je u educiranju i osposobljavanju kadra. Do 1995. godine Radio Istra nosi naziv Radio Pazin. Od te godine Radio Istra ima županijsku frekvenciju. Radio Istra djeluje u sklopu Centra za informacije i komunikacije «dr. Božo Milanović» sa sjedištem u Pazinu, na adresi Jurja Dobrile 6. Vlasnici društva jesu Grad Pazin, Općina Cerovlje, Općina Gračišće, Općina Lupoglav, Općina Motovun, Općina Sveti Petar u Šumi, Općina Tinjan, IKD «Juraj Dobrila”, prof. dr. sc. Josip Grbac, Pazinski kolegij-klasična gimnazija i Branimir Vukelić. Kroz svoj program, Radio Istra oduvijek nastoji promicati istinu, slobodu mišljenja, ljudsko dostojanstvo i prava čovjeka, a istovremeno i njegovati kulturne stečevine te dobre međuljudske odnose, multietičnost i multikulturalnost. Informirati, educirati ali i zabaviti slušatelje, ono je čemu kroz program konstantno težimo. (radioistra.hr)

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.