Pazinski radioamateri primali slike s Međunarodne svemirske postaje

SSTV slika s ISS-aProteklih se 48 sati održavao eksperiment u kojemu su astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji na radioamaterskim frekvencijama emitirali razne fotografije koje su napravili tokom svojega boravka na postaji. Eksperiment imena MAI-75 imao je za cilj osposobljavanje sekundarnog načina komunikacije astronauta prema bazama na Zemlji. Pazinski radioamateri uključili su se u ovaj eksperiment, primajući slike na dvije lokacije u Pazinu, te u 4 prolaza Međunarodne svemirske postaje iznad Pazina primiti 10tak slika.

Iako je eksperiment trajao dva dana, prvi dan su astronauti naišli na probleme s povezivanjem radio uređaja s uređajem za slanje slika, pa nisu uspjeli odaslati niti jednu sliku. Drugi dan je također započeo problemima, koji su na sreću riješeni već za vrijeme prvog preleta Međunarodne svemirske postaje iznad Europe. Tokom dana bilo je ukupno 4 preleta iznad Hrvatske, svaki u trajanju od oko 9 minuta, što je dovoljno zaprijem najviše 3 slike. Prijenos svake slike traje 114 sekundi, a između svake slike je određeno vrijeme bez emitiranja.

Marko Pernić i Mirko Jurman osposobili su dvije prijemne lokacije, od kojih je jedna, ona u Radioklubu Pazin bila postavljena ujedno i kao lokacija u kriznim situacijama: napajanje nije bilo iz mreže nego korištenjem baterije, antena za praćenje postaje bila je pomicana ručno, te je korišteno prijenosno računalo. Druga je lokacija bila automatizirana na način da je računalo upravljalo prijemnim radio uređajem. Tokom današnjeg dana primljeno je 10tak slika, što mladi pazinci ocjenjuju kao vrlo uspješno.

ISS SSTV

ISS SSTV

ISS SSTV

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.