Radioamateri se vratili s Pacifika

rkp_vanuatu.jpgTročlana ekipa pazinskih radioamatera, Hrvoje Horvat, Marko Pernić i Franko Bertoša, vratila se s dosad najzahtjevnije ekspedicije, dvotjednog putovanja u pacifičku zemlju Vanuatu, gdje su na otoku Efate ostvarili čak 7.600 radioveza s radioamaterima diljem svijeta.

Tome je pogodovao veliki interes radioamatera kojima je upravo otočje Vanuatu, koje se sastoji od 83 otoka vulkanskog i koraljnog podrijetla, nedostajalo u kolekciji uspostavljenih radioveza.

No, osim postizanja dobrih rezultata, tijekom osmodnevnog boravka na otočju doživjeli su mnoge avanture. Spomenimo samo da ih je zadesio potres magnitude 5,6 po Richteru, da su prošetali rubom aktivnog vulkana Yasur iz kojeg lipće lava, kupali se na djevičansko čistim pješčanim plažama te upoznali osebujnu kulturu življenja Melanežana udaljenih 15 tisuća kilometara od Hrvatske.

20537_290185443256_634473256_3232269_3297957_n.jpg

– Lokalno stanovništvo je vrlo gostoljubivo prema turistima, čak su nam pomogli podizati radioantene i zanimali se kako to funkcionira. Sporazumijevali smo se na bislamiju, lokalnoj verziji engleskog jezika koji zvuči kao “engleski po Vuku”, kaže Horvat te dodaje da lokalno stanovništvo “živi od ničega i za nič”.

Industrije nema, ali zemlja obiluje tropskim voćem, što im je uz povrće i pokoje govedo, kokoši i svinje dovoljno za skroman život. Rijetki stanovnici imaju struju, ali za Hrvatsku znaju, i to, dakako, po nogometu.

A. Dagostin, foto RKP
www.glasistre.hr

Hrvoje Horvat

Marko Pernić

Franko Bertoša

1 komentara na “Radioamateri se vratili s Pacifika”

  1. 9a3ami napisao:

    šulje su zakon!!!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.