Radioklub Pazin u projektu u sklopu EU programa Youth In Action

yota2013Mladi pazinski radioamateri Luka Spahić (16 godina), Lea Šikić (19 godina), te Dominik Anđelini (16 godina), kojima se pridružio mladi perspektivni zagrebački radioamater Paolo Lanča (16 godina) iz Zagreba, sa svojim mentorima Hrvojem Horvatom i Markom Pernićem sudjelovali su prošli tjedan na YOTA 2013 kampu, jednom od projekata Youth in action Europske unije, koji se održavao u estonskom gradu Tartu. Osnovni cilj projekta je multilateralna razmjena mladih od 13 do 25 godina, a sadržaj kampa, koji je namijenjen prije svega mladim radioamaterima, bio je vrlo bogat te je mladima predstavio mnoge grane našeg hobija i dao im priliku da se upoznaju s nekim novim stvarima ili poboljšaju znanja i vještine u onim već poznatim. Na kampu je sudjelovalo preko 80 mladih i njihovih voditelja iz 15 zemalja.

Nakon prijave na projekt i pozitivnog odgovora od strane organizatora, Hrvoje Horvat otputovao je u Estoniju na pripremni sastanak partnera. Na sastanku su dogovarani detalji, detaljno razrađivan program kampa, te su dani prijedlozi za radionice i predavanja koji će se održavati tokom kampa čije je trajanje zakazano za 5. do 12. kolovoz 2013. godine.

Okupljanje timova i upoznavanje

Prvi je dan susreta protekao vrlo dinamično za organizatore: imali su pune ruke posla dočekivanjem raznih timova koji su u Tartu stizali s raznih zračnih luka uokolo, busevima ili automobilima. Znajući da sve ekipe neće stići u isto vrijeme, večera je organizirana u dva termina, a organizatori su cijelo vrijeme bili na raspolaganju za pomoć u organizaciji prijevoza do hotela u kojem se susret održavao. Na kraju večeri održan je prvi susret vođa timova, kako bi se definirala pravila i način rada za predstojeći tjedan, s ciljem pružanja što kvalitetnijeg programa za mlade polaznike kampa.

Predstavljanje zemalja

Vrlo radno započeo još jedan YOTA (Youngesters On The Air) susret u sklopu europskog programa Youth in Action odmah ujutro sljedećeg dana. Najviše dosad, 81 sudionik ovog projekta razmjene mladih radioamatera iz 15 zemalja, uspješno su stigli u Tartu. Predavanja, radionice – praktični radovi, igre, razgledavanja, druženje, rad na radiouređaju (ES5YOTA, ES9YOTA) i sve ono što su organizatori pripremili i predstavili ujutro djelovalo je skoro nemoguće odraditi u samo sedam dana kampa. S izazitom voljom da u projektu svi daju sve od sebe podignuta je YOTA zastava.

Naglasak projekta je prije svega na usvajanju neformalnih znanja i dobivanje certifikata Youthpass, kojim se kroz projekt usvajaju znanja komuniciranja, predstavljanja, kulturne razmjene, razmjene posebnih znanja i vještina ovisno o tematici projekta – u ovom slučaju radioamaterskih vještina. Nakon početnog uvoda predstavljene su aktivnosti mladih radioamatera u WPX SSB natjecanju ove godine – SH3Y Multi-Multi, ES9C Multi-Multi, a razvila se i raznimljiva rasprava oko sadržaj internet stranica koji će se postaviti za ovu prigodu, s tendecijom da se od stranica YOTA grupe napravi i portal za mlade radioamatere. Popodne pripada planiranju i izradi predstavljanja svojih zemalja pod temom “Jedan dan u zemlji”, čiji će se rezultati predstaviti večeras, ali i idućih dana, a večer će se završiti zabavom i degustiranjem razne hrane i pića dovedenih iz svih krajeva Europe.

Kako smo se počeli baviti radioamaterizmom, s dozom adrenalina

U novi se dan krenulo timskim radom – dvije su teme prevladavale u jutarnjem terminu: radionice na temu “Kako započeti karijeru u telekomunikacijama”, te “Kako smo postali radioamateri”. Podjeljeni u 10 nasumce izabranih timova, svaki je tim iznio svoja zapažanja, s naglaskom na neformalna usvajanja znanja i vještina, odnosno povezivanja hobija s poslom ali i svakodnevnim životom.

Kako smo se počeli baviti ovim hobijem, što nas to motivira da se bavimo ovim hobijem, koje vještine usvajamo i što nam to može značiti u budućnosti. Osim direktnog znanja primjenjivog i u poslu tu su vještina poput komunikacije, prezentacije, rješavanje problema i situacija, putovanja i razmjena iskustava, sve su to vrijednosti koje nam radioamaterizam nosi, a koje su u današnjem društvu visoke nezaposlenosti među mladima vrijednosti koje nas razlikuju.

Bilo je zanimljivo čuti iskustva mladih koji studiraju i uz to rade, pogotovo onih koji su rekli da su se na razgovoru za posao istakli upravo time što su rekli da su radioamateri i na račun toga dobili posao. Mnogi su se zbog svog hobija odlučili na studiranje telekomunikacija, a većina je pronašla zanimljive načine da spoje hobi s onim što uče ili studiraju.

Nakon inspirativnih radionica Dominik i Paolo su uradili svoje prve ES9YOTA veze, a napravljene su i prve praktične radionice izrade antena i lemljenja kitova za početnike. Popodne je zaključeno u adrenalinskom parku – zahtjevno penjanje (tipično za radioamatere i penjanje po stupovima) i 300 metarski zip-line zaokružili su prilično naporan dan bez odmora.

Za one kojima je savladavanje prepreka u adrenalinskom parku bio nedovoljan izazov, imali su prilike uključiti se u radionicu elektronike na kojoj su naučili nešto o lemljenju, elektroničkim komponentama i sklopovima, te zalemili svoj prvi kit. Večer je ponovo donijela prezentacije država i druženje do sitnijih sati.

Radionice i roboti

Sljedeći je dan za YOTA sudionike bio predviđen kao dan praktičnih radionica – ujutro su se polaznici zabavljali LegoMindstorm robotima, a popodne sa sastavljanjem 3 elementne Yagi antene za 144 MHz. Na robotskim je radionicama dan uvod, a zatim su sudionici sami sat vremena programirali robote kojima je cilj bio proći što veći dio cestovne mape. Najdužu dionicu prošao je robot ekipe sastavljene od naših Dominika i Lee zajedno s belgijancem Pieterom, a ni Luka i Paolo nisu zaostajali – kasnije smo od mentora saznali da su koristili najbolji način provedbe zadatka, ali nažalost imali su premalo vremena za vidljivi rezultat.

Popodne je proteklo radeći antenu za 3 eura – odnosno 3 elementnu Yagi antenu za 144 MHz, gdje se rezalo, bušilo, lemilo… Nakon radionice pazinski su radioamateri radili veze s postavljene stanice ES9YOTA. Večer je protekla u znaku novih prezentacija država sudionika.

Sateliti

Peti je dan osvanuo u znaku satelita, satelitskih veza i svemira. U uvodu je odrađena grupna rasprava na temu satelita gdje su sudionici sami pokazivali svoje znanje o poznavanju satelitskih komunikacija iz čega su proizašla zanimljiva pitanja koje je zatim odgovarao profesor sa Sveučilišta u Tartu, a koji je sudjelovao u projektu slanja prvog estonskog satelita u svemir – ESTCube-1. Po završetku grupnih rasprava predstavljen je projekt ESTCube-1.

Nakon ručka popodne je obilježilo predstavljanje potrebne minimalne opreme za praćenje satelitskih objekata, a zatim i samih procedura i alata za praćenje satelita. Nakon slušanja malih Cube satelita, krenulo se u pripreme 2m FM Contesta, proučavanje pravila natjecanja ali i najpovoljnijih lokacija unutar hotelskog kompleksa, te samo natjecanje. Hrvatski tim predstavili su Dominik i Lea. Lea je zauzela osmo mjesto sa 100% učinkom kontrole dnevnika, dok je Dominik deseti od ukupno dvadesetak natjecatelja.

Natjecanja i tehnolgija

Subota je započela predstavljanjem amaterske radiogoniometrije kojega su održale članice bugarskog tima. U parku nedaleko hotela sakrivala su se po dva predajnika koja su zatim sudionici radionice pronalazili. Nakon toga uslijedilo je off-the-air natjecanje: sudionici su morali odraditi vezu kao u pravom natjecanju, ali bez radio uređaja, dok su “frekvencije” tražili tako da su išli jedan do drugoga, a radioamaterski opseg su bile klupe – koje bi se mogle popuniti samo sa određenim brojem sudionika. Da natjecanju bude što stvarnije pobrinula se i ekipa koja je stvarala smetnje, a povremeno se događalo i “zatvaranje banda”.

Rezultati ovog natjecanja biti će poznati nakon obrade dnevnika. Poslijepodne je bilo rezervirano za obilazak AHHAA znanstvenog centra u Tartu gdje su na razne načine s praktičnim eksperimentima prikazani razni zakoni fizike. Za kraj dana bio je organiziran obilazak ES5TV natjecateljske lokacije ili razgledavanje grada, ovisno o odabiru sudionika projekta.

Evaluacija projekta

Posljednji dan projekta proveden je kao evaluacija projekta, ispunjavanje Youthpass certifikata i razmjena poklona između sudionika projekta. U većini slučajeva projekt je nadmašio očekivanja polaznika, ali i mentora i organizatora projekta. Ciljevi koje si je svaki posebno zadao prvog dana kampa, uspoređivani su s dobivenim, a dodatno je napravljena i evaluacijska pita, koja pokazuje ocjenu provedbe projekta. Sudionici su ocjenjivali sve provedene aktivnosti, ali i organizaciju i smještaj. Zanmiljvo putovanje, upoznavanje tuđih kultura i gradova, poboljšavanje vještina – prezentiranje, komuniciranje, timski rad, učenje i druženje, nova prijateljstva – sve su to rezultati ostvareni u ovom projektu.

Hans Blondeel Timmerman, predsjednik IARU R1 organizacije, posjetio je susret i sa zadovoljstvom pratio neke od programa, a u slobodno je vrijeme odradio nekoliko veza iz parka pred hotelom. Također, raspravljalo se o idućem YOTA susretu, a jedan od najaktivnijih timova, onaj iz Finske dobio je podršku svih voditelja timova da se iduće godine susret održi u finskom Espoou (poznatijem i kao središtu Nokie).

Odlazak kući

Ekipa iz Hrvatske se nakon 9 dana vratila svojim kućama. Posljednji su dan proveli u glavnom estonskom gradu Tallinnu, te glavnom finskom gradu Helsinkiju, a doma su stigli bogatiji za jedno vrijedno iskustvo koje će im zasigurno pomoći u daljnjem vlastitom razvoju, ali i razvoju našeg hobija u lokalnoj zajednici.

Fotografije pogledajte ovdje.

rkp.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.