Radionica i degustacija skute, meda i vina

U sklopu 24. Međunarodne izložba vina i vinske opreme Vinistra, a koju organizira istoimena udruga istarskih proizvođača grožđa i vina, ove je godine prvi puta organizirana posebna radionica i degustacija skute, meda i vina, a koja je u suradnji s udrugom pčelara Lipa iz Pazina i Turističkom zajednicom središnje Istre oduševila mnoge.

Mediteran

Na potonju se prijavilo tridesetak zainteresiranih, a moderatori radionice bili Ranko Anđelini i Davor Šišović.

U nazivu “Mediteran” krije se recept za sljubljivanje dviju drevnih namirnica našeg podneblja. Često asociraju jedna na drugu, jer koliko ste samo puta čuli usporedbu ovo je vino kao med, ali se rijetko nađu jedna uz drugu. Arome meda danas su legitimno na popisu organoleptičkih osobina vina i u svakodnevnom sommelierskom rječniku, no kako to izgleda kada vinu s eventualnom aromom po nekoj vrsti meda doista i pridružimo baš taj ili još izazovnije med? Do odgovora će se doći u ovoj radionici, rekao je uvodno
Šišović. Zatim je pojasnio prisutnima kako će kušati više vrsta meda iz središnje Istre, i svakoj vrsti meda pridružiti po jednu sortu ili stil vina, također iz središnje Istre, a kao medij koji bi trebao povezati i pomiriti njihova slična agregatna stanja, napomenuo kako je odabrana domaća kravlja skuta.

Na radionici su tako isprobavane kombinacije vina iz 2015. godine i to pinota sivog rose Robija Bertoše iz Kaldira s lipovim medom Lorene Šestan iz Cerovlja te malvazija Ranka Anđelinija iz Pazina s cvjetnim medom Gorana Gržetića iz Cerovlja.
Odležana malvazija Anno domini Nikole Benvenutija iz Kaldira kušala se s medunovcem Vinka Dantinjane iz Pazina.
Zatim se kušao i merlot Mateja Bažona iz Gračišća s kestenovim medom Darka Korena iz Katuna Trviškog, i teran Barbarossa Klaudija Tomaza iz Motovuna s bagremovim medom Eđidija Benčića iz Lovrinića kraj Pazina.

Nakon degustacije mnogobrojni su sudionici iznijeli svoje mišljenje. Nekima se sviđala kombinacija cvjetnog meda, nekome ona od lipe, kestena, a zaključak je bio isti, fenomenalno i nikad dosad isprobano. Obzirom na oduševljenje, organizatori su najavili da će slične radionice ponoviti u narednome periodu jer šteta bi bila da se njime ne upozna još više ljudi.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.