Radni materijali za sjednice Gradskog vijeća Grada Pazina konačno dostupni svima

Nakon višegodišnjeg nastojanja Nezavisna gradska lista Valtera Milohanića konačno se izborila za objavu radnih materijala o kojima se odlučuje na sjednicama Gradskog vijeća.

Nastojanje Nezavisnih od samih početaka bilo je da rad gradske uprave dostigne veću razinu transparentnosti te da javnost ima veću mogućnost sudjelovanja u političkom odlučivanju. To iz razloga što su vijećnici odabrani na izborima na temelju općeg i jednakog prava glasa od strane biračkog tijela, kako bi zastupali interese tog istog biračkog tijela i predstavljali njegovu produženu ruku u gradskom vijeću kao zakonodavnom organu, što je bit predstavničke demokracije.

Transparentnost je djelomično bila zadovoljena na način da su se odluke gradskog vijeća objavljivale u službenom glasilu grada Pazina i bile dostupne svima, ali to je post festum obzirom da je konkretna odluka već bila izglasana i donesena.

Kako bi biračko tijelo odnosno građani ovog grada mogli u što većoj mjeri participirati u donošenju političkih odluka, odnosno davati prijedloge, sugestije, i štititi svoje interese, Nezavisna lista zalagala se za to da se prijedlozi svih odluka o kojima će se odlučivati na svakoj predstojećoj sjednici gradskog vijeća objavljuju unaprijed na službenim web stranicama grada Pazina, polazeći od osnovnog postulata da uloga vijećnika u gradskom vijeću nije da štite svoje interese i odlučuju u uskom krugu od 13 ljudi, već da osluškuju javnost.

Istu zamjerku nalazi i Institut za javne financije koji je, u suradnji sa CBPP-IBP iz Washingtona, proveo istraživanje o proračunskoj transparentnosti, kvaliteti informacija i otvorenosti gradskog proračuna javnosti na uzorku od 33 grada u Republici Hrvatskoj u kojem zaključuje da je Grad Pazin po ukupnoj transparentnosti na pretposljednjem mjestu. Kao preporuku za poboljšanje otvorenosti gradskog proračunskog procesa javnosti navodi objavljivanje dnevnog reda sjednice gradskog vijeća, kao i postavljanje pripadajućih materijala, na službenim internet stranicama grada prije samih sjednica.

Od nedavno je i Grad Pazin krenuo u smjeru tih nastojanja, pa je sada svakom zainteresiranom građaninu i biraču omogućeno da osam dana prije održavanja sjednice gradskog vijeća, kada se materijali dostavljaju i vijećnicima, prouči te materijale i dnevni red o kojem će se raspravljati na vijeću i da dâ svoje mišljenje, preko svojih predstavnika u gradskom vijeću za koje je glasao i odabrao ih.

Radne materijale za predstojeću sjednicu gradskog vijeća možete preuzeti na ovome linku: http://www.pazin.hr/index.php?id=90,1299,0,0,1,0

4 komentara na “Radni materijali za sjednice Gradskog vijeća Grada Pazina konačno dostupni svima”

 1. cestitam napisao:

  Čestitam Nezavisnima na upornosti, a IDS-u što nisu tvrdoglavi. (politički korektan komentar) :-)

 2. Giro napisao:

  Jos da je sve to malo preglednije na webu… A i neki redizajn ne bi skodi

 3. Mario napisao:

  Bravo Patricia!

 4. nebo napisao:

  Bravo!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.