Radni sastanak na temu: Kakvo obrazovanje želimo u Pazinu?

Radni sastanak na temu analize i davanja prijedloga o Nacrtu Strategije obrazovanja Istarske županije za period od 2017-2020 godine održan je danas (04.11.2016.) u Velikoj vijećnici pazinske gradske uprave. Analiziran je dokument Nacrta Strategije za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću koju je objavila Istarska županija dana 17.10.2016. godine na svojim službenim web stranicama www.istra-istria.hr s rokom za dostavljanje prijedloga i primjedbi do 16. studenog 2016. godine.

U uvodnoj riječi Gradonačelnik Renato Krulčić je istaknuo važnost sektora odgoja i obrazovanja za suvremeni gospodarski i društveni razvoj i međusektorske komunikacije, a ispred UO za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti prezentaciju i kontekst donošenja Strategija obrazovanja od europske do lokalne razine prezentirala je pročelnica Nevija Srdoč.

U raspravi su uz predstavnike Grada Pazina sudjelovali predstavnici dionika Strategije obrazovanja iz Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin, Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin, Veleučilišta u Rijeci, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Podružnica Pazin, Pučkog otvorenog učilišta Pazin, Udruženja obrtnika Pazin, te poslovnog sektora – tvrtki Eltor i Koplast. Nakon rasprave u kojoj je iz više aspekata sagledana važnost dobro i kvalitetno pripremljene Strategije donesena su četiri zajednička zaključka.

Prvi je zaključak, da je Strategija obrazovanja iznimno važan dokument za ekonomski i širi društveni razvoj općenito pa traži krajnje stručni i sustavan pristup kako u analizi tako i u oblikovanju ciljeva , prioriteta, mjera i aktivnosti, a posebno za Pazin koji prema svojoj Strategiji razvoja ima definiranu misiju u kojoj se ističe obrazovanje – Pazin je „Siguran i otvoren, grad po mjeri čovjeka, obrazovno i kulturno središte koje čuva istarski identitet i koristi tradiciju za stvaranje novih vrijednosti“

Drugo, potrebo je poboljšati analizu podataka iznesenih u Nacrtu Strategije, te upotpuniti s podacima koji nedostaju.

Treće, u Strategiji je potrebno definirati konkretne ciljeve, prioritete, mjere i aktivnosti zajedno s nositeljima, kako bi ona bila operabilna.

Četvrto, nakon javne rasprave koja traje do 16. studenog, potrebno je otvoriti stručnu raspravu sa svim ključnim dionicima, kako bi finalna verzija Strategije bila što kvalitetnija i odražavala jasan smjer kojim se želi razvijati obrazovanje u Istarskoj županiji.

Zaključci s ovog Radnog sastanka uputit će se Istarskoj županiji u okviru savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.