Radnici Glasa Istre u nedjelju u štrajk

glas_istre_ured.jpgSindikat novinara Hrvatske – podružnica Glas Istre danas je (srijeda, 3. studenoga 2010.) Upravi Glasa Istre novine d.o.o. uputio najavu štrajka, koji će započeti u nedjelju, 7. studenoga. Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno do odluke štrajkaškog odbora.

Sindikat se odlučio na štrajk nakon šest mjeseci bezuspješnog pregovaranja o novom kolektivnom ugovoru te nakon neuspjelog procesa mirenja, koje je održano 28. listopada, a tijekom kojeg je Uprava još jednom jasno pokazala da nema namjeru pregovarati u dobroj vjeri, već isključivo naređivati.

Uprava želi uvesti šestodnevni radni tjedan, smanjiti osnovicu plaće te novim koeficijentima još umanjiti plaće radnika koje su već gotovo prepolovljene, a istovremeno najavljuje otkaze za četvrtinu zaposlenih.

Iako smo ispunili sve zakonske pretpostavke za štrajk, u kojem tražimo da se o ovim pitanjima pregovara, a ne da ih poslodavac jednostrano nametne, uslijedila je skandalozna odluka predsjednice arbitraže, sutkinje Županijskog suda u Puli Ondine Vidulin Matijević, koja je izdavanje novina proglasila djelatnošću koja se ne može prekidati za vrijeme štrajka!

Sutkinja je za 20 radnika uvela radnu obavezu kao da je pitanje izdavanja novina pitanje života i smrti. Sindikat je bio dužan popisati imena onih radnika koji će morati raditi te ih dostaviti poslodavcu zajedno s najavom štrajka, a najkasnije tri dana prije početka štrajka, što smo danas i učinili.

Osim što nam je odlukom da novine moraju izlaziti sutkinja onemogućila efekte štrajka, koristeći pritom argumente poslodavca, saznajemo da Uprava vrši velike pritiske na radnike u Glasu Istre. Isto tako, u drugim redakcijama poslodavac traži novinare koji su spremni pisati za Glas Istre dok mi, njegovi radnici, štrajkamo.

Pozivamo naše kolege novinare koji u svojim redakcijama proživljavaju jednake ili slične probleme, a to su gaženje prava radnika, strah od otkaza, pritiske, cenzure, autocenzure, da stanu uz nas, da se solidariziraju s nama, da ne budu štrajkolomci jer naša je borba, u konačnici, borba i za njihova prava.

Od glavnog urednika Ranka Borovečkog tražimo da bude toliko iskren prema čitateljima Glasa Istre da autore članaka koji nisu novinari Glasa Istre ne skriva iza inicijala G. I., već da ih potpisuje punim imenom i prezimenom.

Ako već ne želi stati uz svoje novinare, ako u pet mjeseci otkako je stupio na funkciju glavnog urednika nije niti jednom sazvao redakcijski sastanak i svima se bar predstavio (!?), ukoliko smatra da je njegova uloga biti cenzor, produžena ruka Uprave, a ne prvi čovjek redakcije koji štiti svoje novinare, nadamo se da će biti barem minimalno korektan prema cjelokupnoj javnosti u profesionalnom i etičkom “punjenju” Glasa Istre dok radnici štrajkaju.

Radnici već mjesecima rade u tvrtki u kojoj se ne poštuju ni zakoni ni ugovori, a svoje postupke Uprava opravdava nedostatkom novca, dok istovremeno iz plaća radnika, protuzakonito i kršeći ugovore o radu, vraća dugove bivše tvrtke Glas Istre d.o.o. koja je propala zbog poslova koji nemaju veze s novinarstvom – zbog mešetarenja zemljištem i nekretninama.

Uprava najavljuje otkaze i nova smanjenja materijalnih prava radnika, što pravda ekonomskom krizom i padom tiraže, a upravo su bivši i sadašnji vlasnici povezivanjem s vladajućom strankom u Istri i tajnim posuđivanjem deset milijuna kuna iz javnih lokalnih poduzeća srušili vjerodostojnost ovih novina te su svojim odlukama izravni krivci za pad prodaje Glasa Istre.

Sve su otvorenija i učestalija cenzuriranja novinara kada je u pitanju ikakva ozbiljna kritika IDS-a, ali isto tako i kada se piše o poslovanjima tvrtki koje su vlasnički povezane s Puljankom odnosno s poslovnim partnerima koji surađuju s istarskom vlašću ili Upravom.

Novinar koji stvara pod pritiskom otkaza i čija se prava krše postaje laka meta za pritiske poslodavca te zbog straha pristaje na cenzuru, interveniranje u tekstove i autocenzuru. Neslobodan novinar ne može stvarati slobodne novine pa zajedno s medijskim radnicima stradavaju i čitatelji, građani te u konačnici i – društvo.

Sindikat novinara Hrvatske – podružnica Glas Istre, glavna povjerenica Maša Jerin

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.