Radnici “Usluge” se zabavljali čisteći gradske ulice i pločnike

Prvi ovozimski snijeg koji nas je zabijelio 8. prosinca te njegovo (ne)čišćenje bile su teme aktualnog sata sjednice pazinskog Gradskog vijeća. Svoje nezadovoljstvo radom zimske službe iskazali su nezavisni vijećnik Renato Kalac i SDP-ovka Mirjana Ćus.

-> Vijećničko pitanje Renata Kalca

Kalac je prenio nezadovoljstvo brojnih građana i njihove pritužbe te konstatirao kako se “…Usluga u subotu ujutro zabavljala čisteći ulice i pločnike po gradu!“, dok njihovi strojevi cijeli tjedan nisu dospjeli do nekih sela Pazinštine. Pohvalio je pojedine mještane i Županijsku upravu za ceste koja je korektno očistila prometnice u svojoj nadležnosti.

snjeg_2012_5

Mirjana Ćus je navela nekoliko gradskih lokacija koje nisu bile očišćene navodeći nogostupe prema Domu zdravlja i Dječjem vrtiću, gradski trg na kojem su prolaznici sami utabali staze i ulicu Štefanije Ravnić, koja je posebice u gornjem dijelu „8 dana bila u ledu!“

Iako je Kalac zatražio detaljan pisani odgovor ukratko su mu odgovorili gradonačelnik Krulčić i pročelnik Komunalnog odjela Maurović.

snjeg_2012_3

„18 radnika „Usluge“ čistilo je grad maksimalno koliko su mogli. Bilo je problema i želimo to popraviti!“, rekao je Maurović.

Gradonačelnik je konstatirao da se ne može predvidjeti koliko će snijega pasti i da li će uopće pasti. Podsjetio je da je lani nabavljen jedan stroj za čišćenje vrijednosti oko 300.000 kn što je poprilično velika investicija, a upitao se da li je to isplativo s obzirom na rijetke snježne padaline u Pazinu. Krulčić je rekao kako Grad ima program zimskog održavanja sa 5 zona prioriteta odnosno obuhvata te da je potpisao sporazume sa „Istarskim cestama“ o prihvaćanju njihovog programa zimskog održavanja cesta, a s „Uslugom“ o čišćenju gradskih ulica i javnih površina. Ovi će se programi uskoro objediniti, dodao je Krulčić i obećao da će se potruditi da se poboljša zimsko održavanje cesta.

snjeg_2012_

Nezadovoljan odgovorima Maurovića i Krulčića, Kalac im je replicirao rekavši kako neka rubna sela Pazinštine uopće nisu u planu zimskog održavanja i upitao „Jesu li to građani drugog reda?“

Kalac smatra da netko u gradskoj upravi mora biti odgovoran ako „Usluga“ ne obavlja svoj posao kako treba i poručio da bi trebalo naći nekog drugog tko će taj posao odraditi bolje, kvalitetnije i jeftinije.

snjeg_2012_2

iPazin.net

15 komentara na “Radnici “Usluge” se zabavljali čisteći gradske ulice i pločnike”

 1. pero napisao:

  Puštite Uslugu na miru ona dela svoje delo kako Bog zapovida.

 2. Joh napisao:

  Naravno radnici usluge ce opet dopit po nosu jer imaju NESPOSOBNU upravu.Jos kad mi je čovik reka kakove plaće imaju dobro da nan i
  škovace prazne.

 3. snješko napisao:

  bitno da se ovi “veliki radnici” poput Kalca bune…

 4. ZastoPasLaje napisao:

  Kalac je u predizbornoj kampanji.to se vidi prema svim njegovin nastupima a ovo j samo od zadnjih. Dal će bit samo kandidat, ili će imat listu,saznat ćemo za misec ili dva.
  U oven konkretnom slučaju pljuje gradske elemente a hvali one vanjske,poeni među ljudima lokalno (jer krizira), poeni u županijskim strukturama (jer ih hvali da se ne zamiri),njemu super.
  Ipak,važno je da na glasanju ipak odlučuju lokalni ljudi koji ipak poznaju situaciju malo bolje. Na kraju će ipak sve doć na svoje.

 5. Kalac napisao:

  Molim autora članka da objavi cijeloviti tekst mog vijećničkog pitanja zajedno sa obrazloženjem, a sve kako bi izbjegli daljnje nesuglasice ili pak nerazumjevanja. Ovo napisano izvučeno je slobodna interpretacija autora teksta i stvara krivu predodžbu o stvarnom problemu.

  S poštovanjem.
   
  Vijećničko pitanje Renata Kalca

 6. stvarnost napisao:

  Molim administratora da objavi moj tekst. U mom prilogu nema ništa uvredljivo, ništa što bi bilo suprotno uobičajenoj razmjeni mišljenja.
  S poštovanjem, hvala.

  1. admin napisao:

   molimo vas pošaljite tekst ponovno s imenom i prezimenom

 7. zvonimir napisao:

  Komentirao bih teme proizašle iz ovog priloga.
  Podržavam iniciranje pitanja čišćenja zasniježenih-zamrznutih površina pazinštine. U svim vremenskim i drugim otežanim uvjetima života mora postojati predviđena-uigrana varijanta kako postupaju odgovorni: službe Grada,”Usluge”,drugi,pa i mi građani, da bi svi mi mogli normalno živjeti i preživjeti. U tom kontekstu podržavam ovo vijećničko pitanje.
  Dati odgovori ukazuju da postoji promišljanje o potrebi da sve funkcionira kako treba, ali ne vidim naznaka da je jasno kako to nešto realizirati. Nije bitno koliko će snijega pasti, niti kada će pasti, niti koliko je radnika angažirano. Radnici “Usluge” vrijedno rade i zaslužuju pohvale. Primjer nesnalaženja odgovornih vidim i u slučaju požara u skladištu bivše “Pazinke”, što je ostala nedorečena tema.
  U komentarima je data naznaka predizborne kampanje Renata Kalca. Mislim s pravom.
  Istovremeno treba procijeniti i druge komponente postupaka i osobnosti pojedinaca koji teže sudjelovanju u vlasti.
  Tvrdim da to otvara pitanje postupaka Kalca, na primjer, u tumačenju istine o Domovinskom ratu. On mora odgovoriti javnosti u čije ime je organizirao naoružane građane na barikadama oko Pazina i “lovce” na Ćićariji u jesen’91., ako nisu mobilizirani od strane legalne vlasti RH ? Zašto na skupovima 2011. i 2012. tumači da su to bili ZNG, pa HV, što nije točno. Potom da su dijelovi 154.brigade bili zaduženi na borbenom osiguranju Pazina, što nije točno. Ova tema o istini o Domovinskom ratu na Pazinštini zaslužuje poseban prilog na ovim stranicama.
  A Renato Kalac ima obavezu u narednoj svojoj eventualnoj predizbornoj kampanji pojasniti i ove svoje postupke u prošlosti. Način na koji je ušao u politiku na prošlim izborima, preko “leđa” umirovljenika, je također za promišljanje. Osobno poznajem Renata iz dana kada je bio učenik OŠ Pazin i potom Srednje poljoprivredne u Poreču. Ja sam tada bio nastavnik u tim školama. Ako se kandidira na izborima, ja neću glasovati za njega.
  Molim admina da objavi ovaj moj tekst u cijelosti.
  S poštovanjem, hvala,
  Zvonimir Blažević, prof
  Pazin

 8. RenatoKalac napisao:

  Poštovani gospodine profesore Blaževiću,
   
  kao što i sami znate Vaše je demokratsko i svako drugo pravo da javno iznosite svoja mišljenja, primjedbe, prijedloge pa i izražavate Vaša neslaganja.
   
  Vaše je pravo da me ne podržite ukoliko se kandidiram, imate pri tome i pravo da ne glasate za mene, pa čak i pravo da glasate protiv mene.
   
  To je demokratski, to je ljudski i ja to poštujem sve dok je to u okvirima uljudbe.
   
  Zadiranjem u moje sudjelovanje u domovinskom ratu na mjestu koje nema tu namjenu, zadirete u moju osobnost, a da zato niste ni ovlašteni, a još manje kompetentni.
   
  Naime iz vašeg komentara mogu razabrati da ste ili totalno neinformirani o razdoblju jeseni i zime 1991. ili ste pak zlonamjerni, ili što je još vjerojatnije i jedno i drugo.
   
  Moja zapažanja i iskustva iz tog vremena jasno sam javno i argumentirano
  (uz predočenje materijalnih dokaza i navođenja imena nositelja organizacije) iznio na znanstvenom skupu Katedre čakavskog sabora koji je na temu „Istra u domovinskom ratu“ organizirala Katedra u sudjelovanju sa Udrugom branitelja domovinskog rata Pazinštine 2011. i 2012., a što ste i sami primijetili.
  Gospodine profesore Blaževiću kao akademski građanin trebali bi znati da su to mjesta na kojima se o ovako važnim tema raspravlja i donosi zaključke.
   
  Vama to međutim nije bitno, nije Vam bitna ni tema članka u kojem me tjerate na polemiku, bitno Vam je ponovno iskažete svoju duboku netrpeljivost prema meni.
  Ta netrpeljivost gospodine Blaževiću stvar je osobne prirode i po meni nema joj mjesta u javnosti, ali molim ako želite ja je mogu i objasniti.
   
  Premda mislite suprotno ja Vama nikada nisam, ne želim i neću osporavati sudjelovanje u Domovinskom ratu, ali Vam isto tako nikada neću dati za pravo da je uloga pazinštine i njenih građana u Domovinskom ratu, naročito u njegovim početcima
  1991. godine onakva kakvom je Vi pokušavate opisati, naravno uz neizostavnu glorifikaciju zasluga i uloge Zvonimira Blaževića.
   
  Vaš komentar je zapravo još jedan u nizu pokušaja da me javno oblatite i diskreditirate.
  Gospodine Blaževiću i to je Vaše pravo, ali ne činite to na teret istine, časti i poštenja.
   
  Gospodine profesore Pazin je mala sredina, svi sve znaju, a šifra „Ribica“ je još uvijek u dobrom pamćenju velikog broja naših suboraca.
   
  S poštovanjem,
   
  Renato Kalac, prof.

  1. zvonimir napisao:

   Gospodine Kalac,
   moj prilog na ovoj stranici je u kontekstu prethodnih komentara. Zadiranje, kako navodite, u detalje vašeg sudjelovanja u Domovinskom ratu je po mom mišljenju od bitnog značaja u trenutku kada promišljam za koga ću glasati na izborima.
   Jesam, kao umirovljeni djelatnik MORH-a kompetentan sam davati “svoje mišljenje” o detaljima iz Domovinskog rata. Prije bih rekao sjećanja-činjenice, a ne mišljenje.
   Ja sam u Domovinskom ratu sudjelovao kao dragovoljac, mobilizirani pripadnik postrojbi HV, te od ’93. kao djelatni časnik HV – profesionalni vojnik. U punu starosnu mirovinu djelatnika MORH-a sam otišao nakon provedenih 227 dana u neborbenom sektoru ’91.godine, te 1583 dana u borbenom sektoru. Jesam, kompetentan sam.
   Moji dosadašnji zapisi o detaljima iz Domovinskog rata su pohranjeni u arhivama državnih institucija. Dio tih zapisa je objavljen i u 2 tiskana Zbornika na temu Domovinskog rata u RH.
   Katedra Čakavskog sabora je u ovoj državi samo jedna od udruga civilnog društva i na skupovima u organizaciji te udruge se ne donose zaključci u smislu definiranja istine. Udruga nema tih ovlasti – kompetenciju za tako nešto.
   Da sam ja bio angažiran na barikadama oko Pazina ili kao “lovac” na Ćićariji s oružjem u ruci, poduzeo bih korake da saznam zašto nisam, ako nisam, dobio priznati ratni staž, niti Spomenicu.
   Moja supruga bi vjerojatno postavila pitanje ugroženosti cijele obitelji.
   To povlači daljnja pitanja.. odštete, odgovornosti nekoga.. drugo.
   S poštovanjem,
   Zvonimir Blažević,
   umirovljeni djelatnik MORH-a

   1. Renato Kalac napisao:

    Onda su Vam u registru branitelja upisani krivi podaci. Naime nisu Vam upisana 272 dana neborbenog sektora.

    1. zvonimir napisao:

     I za kraj ove kalendarske godine,
     odgovor…
     Neborbeni sektor 227(227!) dana u
     ’91. nisam tražio da se upiše u registar, jer nisam smatrao bitnim da to uđe u Registar.
     Te dane sam preživljavao u istočnoj slavoniji, na volonterskim dužnostima
     zapovjednika Civilne zaštite i predsjednika Kriznog štaba MZ (danas MO), urbane sredine veličine Pazina po broju osoba koje su u tim danima tamo boravile.
     Zgradu u kojoj san tada boravio je u tome periodu pogodilo 9 granata, u zoni gdje boravi civilno stanovništvo.
     Iz tog perioda imam svu dokumentaciju, od imenovanja do razduženja.
     I,za mene je na ovim stranicama dosta te “prizemne ” diskusije.
     U kontekstu teme ove stranice predložio bih da “gradskoj vlasti” ponudim suradnju u MO Pazin na temu angažiranja volontera – građana za ispomaganje u situacijama povećane ugroženosti, što bi trebala biti dužnost stanovnika svake urbane sredine.
     S poštovanjem,
     Zvonimir Blažević
     sugrađanin u MO Pazin.
     (I molim admina. da još objavi
     ovaj prilog,hvala).
     akcijama povećane ugroženosti

  2. pasutica napisao:

   Zanimljivo je sve ovo,ali sad na stranu diskusija oko borbenih priloga u ratu,već nešto drugo

   “To je demokratski, to je ljudski i ja to poštujem sve dok je to u okvirima uljudbe.”

   1. Na početku ovog teksta “…nezavisni vijećnik R. K.”
   2. Prije tri godine:
   https://www.ipazin.net/?p=2116#comments
   “…su dogovorili suradnju s izabranim vijećnikom HSU-a Renatom Kalcem”
   Može li mi netko,molit ću vas lijepo,pojasniti što bi to točno značilo?
   Da li je to što se desilo -demokratski postupak?
   Je li to moralni, časni i pošteni postupak?
   I sad se pitam(o) kako okarakterizirati buduća slična obećanja,kao ona u predizborima 2009.

   Da li je ovdje nešto lažno?Jer ako nije…. onda je istina.a ova istina mene smeta.
   Nemojte mi zamjerit na istini.na ostalom možete.

   Pazin je mala sredina.Skoro sve se zna.

   (Politički neaktivni umirovljenik)

   1. penzickastranka napisao:

    Isto se može postaviti pitanje vama, pa kako to zaboga kadrovirate? Je li vas netko natjerao da baš njega stavite na listu? Po kojim ste se vi kriterijima ravnali kada ste ga birali ako vam je sada tako loš? Penzići vi budite i dalje samo prirepak Partiji 8jednoj ili drugoj) kao što ste i bili i gledajte i dalje samo svoje interese pa ćete možda opet dobiti kakvu srdelicu za ručak na trgu. Dobar tek!

 9. istina napisao:

  Pazin je mala sredina.. i ako ne sve, ipak se dosta toga zna. Pasutica je došao do riječi da iskaže bitno na ovoj stranici, u ovoj predizbornoj febri. Nezavisni vijećnik RK, iz redova HSU Pazin, osoba demokratskih nazora, je otpočeo s naglašenim agresivnim nastupima. To je i karakteristično za njega. To mu je demokratski način ponašanja, tu se snalazi.Drugo nije ni bilo za očekivati od njega. On to doživljava kao moralni, časni i pošteni postupak. Mandat mu ističe i sačuvaj nas bože od takvih i sličnih stranačkih/nezavisnih predstavnika u vlasti.
  I dali nam se što i koliko promijenilo na bolje u vrijeme ove koalicije i oporbe.. pitanje je kojem posvetimo više prostora ovih dana. U cilju doprinosa u slaganju slijedeće kadrovske križaljke. U korist svih nas.

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.