Radovi na drugom kraku ipsilona mogli bi kasniti?

ypsilonKada je potkraj prošle godine koncesionar Istarskog ipsilona Bina Istra s konzorcijem triju banaka potpisala ugovor o sindiciranom kreditu, čime je osiguran novac za gradnju drugog traka glavne istarske prometnice duge 185 kilometara, direktor Bina Istre David Gabelica sa sigurnošću je ustvrdio da će radovi započeti krajem veljače, najkasnije početkom ožujka ove godine.

Kako su ti rokovi pred vratima, u Bina Istri pokušali smo saznati hoće li se obećanje ispoštovati. “Sve ovisi o tome kada će nadležno ministarstvo izdati građevinsku dozvolu za koju smo podnijeli zahtjev. Mi se nadamo da će radovi ovog proljeća započeti, a hoće li to biti baš spomenuti termin, za sada je teško reći. Mi na realizaciji projekta i sad intenzivno radimo, a načelnu dozvolu za prvu dionicu koja će se graditi, Vodnjan – Pula već smo dobili. Istina je da je procedura spora i teška jer se radi o složenoj investiciji, razrješavanju imovinsko-pravnih odnosa i treba ishoditi mnogobrojne dozvola bez obzira što je zapravo riječ o nastavku gradnje ovog objekta”, rekao nam je pomoćnik generalnog direktora Bina Istre Aleksa Ladavac.

Podsjetimo da je konzorcij banaka Societe Generale Tre Royal bank of Scotland i Zagrebačke banke osigurao sindicirani kredit od gotovo sedamsto milijuna eura, kojim je pokriven ostatak postojećeg nepovoljnog kredita za Istarski ipsilon, te za drugi trak buduće autoceste osigurano 326 milijuna eura, koji su mogli u optjecaj već krajem siječnja, i 75 milijuna za servisiranje dugovanja. Za razliku od gradnje prve faze Ipsilona, koja je išla istočnim krakom, druga će ići zapadnim dužine 100 kilometara (Buje – Pula), koji bi trebao biti završen do 2011. godine. Prva dionica bit će Vodnjan – Pula s novom pulskom zaobilaznicom prema Medulinu do čvorišta Pomer.

Poslovni.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.