Rajko Ostojić najavio podizanje ručne

Uoči izbora, točno prije sedam dana, Rajko Ostojić, novi ministar zdravstva, izjavio je na tribini u Pazinu da treba povući ručnu kočnicu po pitanju reforme hitne medicinske pomoći.

U isto vrijeme dao je do znanja da su promjene u zdravstvu nužne i složio se da je sanacija katastrofalnog stanja u hitnoj potrebna odmah. Hoće li se to i  ostvariti i na koji način, ostaje nam da vidimo u predstojećim danima. Čuli smo od Ostojića da su tri osnovna indikatora uspješnosti javnog zdravstva –  transplantacijski program, prevencija i broj zaraženih HIV-om te organiziranost hitne medicinske pomoći.

U Hrvatskoj prva dva pokazatelja funkcioniraju, smatra Ostojić, ali ne i hitna.
U organizaciji hitne medicinske pomoći značajnu odgovornost ima i lokalna uprava, koja predlaže mrežu i utječe na promjene u njoj. Tako je Županija  izmjestila hitni bolnički prijem iz Pazina u Umag.

Od gradova, općina, Županije i turističkog sektora očekuje se sufinanciranje hitne medicinske pomoći najmanje kao i do sada. Liječnici u hitnoj poručili su na spomenutoj tribini lokalnoj vlasti da im ne zamazuju oči polurješenjima. Kao što su više puta ponovili, traže 24-satno dežurstvo dodatne ekipe, one s  vozačem i medicinskom sestrom u svim ispostavama.

Do sada to još nisu dobili. Podsjetimo da je peticiju za hitnu pomoć u Pazinu, Labinu i Poreču potpisalo do sada 18 tisuća Istrana. Dva voditelja hitne pomoći
– dr. Ivor Ković u Pazinu i dr. Violeta Kajić u Poreču – dala su ostavku zbog neprimjerene reforme. Nakon izbora i promjene na vrhu Ministarstva otvara se pitanje hoće li uopće doći do planiranog osnivanja centara obiteljske medicine
(COM-ova) ili će se reforma nastaviti na drugačiji način? Što o tome misle  obiteljski liječnici, od kojih se puno očekuje? Ima li novosti s COM-ovima, pitam dr. Morenu Butković, predsjednicu županijske podružnice KoHOM-a i članicu Povjerenstva za PZZ Hrvatske liječničke komore.

– Budući da se radi o potpuno nedefiniranim “tvorevinama” bez uporišta u zakonskoj regulativi, još traju pregovori između Hrvatske liječničke komore, KoHOM-a i zdravstvene administracije, “staro-nove”, po pitanju definiranja istih. Nadam se da je konačno svima jasno da ne treba ponavljati istu grešku
koju se učinilo srljanjem u “reorganizaciju” hitne. Budući da su se do sada sva upozorenja obiteljskih liječnika na moguće posljedice loše reorganizacije hitne obistinila, želimo vjerovati da ima dovoljno volje da se posluša glas struke i zajedno počne konačno raditi na organizaciji zdravstvenog sustava. Mi smo otvoreni za suradnju. U protivnom, imat ćemo i dalje loše projekte na koje će
se utrošiti masa novca, a sve zajedno bez povoljnog učinka na poboljšanje kvalitete zdravstvene usluge i s rastućim nezadovoljstvom i pacijenata i zdravstvenih djelatnika, veli dr. Butković Vrijeme je, zaključuje, da počnemo izgrađivati zdravstveni sustav u kojem će se znati prava, ali i obaveze i odgovornosti svih: i pacijenata i zdravstvenih djelatnika.

Glas Istre, 9. prosinca 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.