Rapicio i dalje nije prioritet

Tužno izgleda veći dio najstarije jezgre Pazina, a simbol zapuštenosti u svakom bi slučaju mogla biti nekad monumentalna kuća Rapicio smještena na izbočenoj klisuri ponad Jame.

Godine prolaze, a atraktivno graditeljsko blago naočigled suvremenika nestaje. Zapravo je veoma čudno da se uopće još drži na mjestu, a mnogima bi prozvanima vjerojatno bilo lakše da se konačno surva u dubinu Fojbe. Premda nije registrirani spomenik kulture, ponajviše zato što se veća istraživanja nikad nisu ni obavila, Rapicio kojeg se otprilike može datirati negdje u 15. ili 16. stoljeće spada među najmarkantnije gradske objekte koje bi svakako trebalo sačuvati.

U Gradu Pazinu kažu da su spremni na sufinanciranje projekta obnove, ali da svake godine bivaju odbijeni od Ministarstva kulture i županijskog upravnog odjela za kulturu. Sami neće kretati u obnovu premda je u proračunu za sljedeću godinu, kao i niz godina unazad, planirana minimalna svota za inicijalne radove. Taj se novac rebalansom redovno povuče te iduće godine
ponovo planira.

U Konzervatorskom odjelu u Puli pri Ministarstvu kulture svojedobno su nam odgovorili da nisu zaprimili službene zahtjeve za obnovu, što pomalo zbunjuje, jer ispada da netko od strana želeći se zaštiti iskrivljuje istinu. U svakom slučaju jasno je da  Rapicio nije prioritet. Pazin još nije do kraja zaliječio rane nastale teškim njemačkim bombardiranjem iz zraka u listopadu 1943. kada su srušene mnoge zgrade, a među njima i Rapicio kojeg je desetljećima nakon tragičnih događaja u kojem su živote
izgubili mnogi Istrani nastavio nagrizati zub vremena.

Obnova monumentalne kuće otvorila bi pitanje revitalizacije čitave pazinske starogradske jezgre koja je dobrim dijelom u  katastrofalnom stanju. Osim starih ruševina tu su brojni srušeni krovovi na kućama koje bi se dalo obnoviti, ima kuća iz kojih vire čitavi katovi koji su se urušili, a malo se koji grad može pohvaliti ulicom s natpisom “prolazak na vlastitu odgovornost”.

Revitalizacija najstarijeg dijela grada pozamašan je problem, naročito zbog vlasničkih odnosa, s kojim se nitko ozbiljnije nije uspio uhvatiti u koštac. A s druge, papirnate strane, kulturno-povijesna cjelina grada Pazina dobila je ljetos rješenjem Ministarstva kulture svojstvo kulturnog dobra. Kaštel i starogradska jezgra utrpani su u zonu A kojoj je namijenjena potpuna zaštita povijesnih struktura. “Posebna se pažnja ima posvetiti bogatoj arheološkoj zaštiti sačuvanoj u ovoj zoni.” Ispada u konačnici da što te više štite to ti je gore.

Glas Istre, 30. prosinca 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.