Rast prihoda i neto dobiti lansira HT

tht-401.jpgPrizivana „četvorka“ ispred cijene dionica HT-a, koju prognoziraju analitičari Hypo banke, ima potporu i u fundamentima, neupitan je zaključak koji se nameće nakon pregledavanja netom objavljenih devetomjesečnih rezultata najvećeg domaćeg telekoma.

Da bi lamentirali čvrstu konstrukciju iz uvoda moramo objasniti logiku ovakvog zaključka. Iako bi za velik broj dioničara HT-a, koji svojom prvom sličnom investicijom u životu tek otkrivaju termine i kauzalne veze pojedinih kompanijskih objava i reagiranja dionica, povećane apetite mogao izazvati tek letimičan pogled preko financijskog izvješća koje pokazuje čak 15-postotni rast neto dobiti i daljnje jačanje ukupnih prihoda, morat ćemo malo dublje zagrepsti u servirane brojke.

Iako je porast neto dobiti zaista impresivan, posebno u terminima telekom sektora, velik dio je postignut zahvaljujući prihodima od ulaganja u vlasnički udjel HT Mostara d.o.o. Tako je u devet mjeseci Grupa HT ostvarila 271 milijun kuna povezane dobiti, od čega većinu čine jednokratne dobiti, poput ukidanja rezerviranja za smanjenje vrijednosti i dobit proizišla iz otuđenja udjela u vezi s ulaganjima u HT Mobilne Mostar. Čak i ako izuzmemo spomenutu brojku povezane dobiti iz stavke konsolidirane neto dobiti, opet dobivamo pozitivan predznak ispred te stavke.

Uostalom, snagu bilance HT-a najbolje i pokazuje generirana neto dobit veća od 2,1 milijardu kuna, postignuta marža neto dobiti od 32,3 posto (u istom je razdoblju lani ona iznosila 28,5 posto) te marža EBIT-a od 32,7 posto (tek lagani pad u odnosu na usporedivo lanjsko razdoblje). Ovakva profitabilnost se može teško vidjeti u kompanijskim izvješćima, ponavljam posebno u sektoru, a tim više ako spomenemo da je povrat na kapital (računano metodom ttm sa posljednjim kvartalom prošle godine) brojka koja, u odnosu na polugodišnje brojke, i dalje raste, pa je dosegla impresivnih 20,35 posto. Ovaj trend prati i pokazatelj povrata na imovinu koji je dosegao visokih 17,1 posto. Iako su ove posljednje brojke posljedica i smanjenja aktive (najviše zbog pada vrijednosti dugoročne materijalne i nematerijalne imovine i smanjenja kratkoročnih ulaganja) od 5,6 posto, rezultati koji su „zabilježeni na papiru“ prizivaju revidiranje cijene ove dionice neupitno naviše.

Visoka profitabilnost se i dalje generira zahvaljujući visokom porastu EBITDA za pokretnu telefoniju od 6,9 posto, dok je je isti pokazatelj u nepokretnoj telefoniji u daljnjem padu – u devet mjeseci je pao novih 7,6 posto. Ipak, porast prihoda od veleprodajnih usluga (koji će zbog utjecaja ugovora sa Tele2 i u sljedećim razdobljima pokazivati visoke pomake naviše) te čak 35 postotni porast prihoda od pružanja internetskih usluga u potpunosti pokrivaju pad prihoda u pokretnoj telefoniji. Gotovo netaknut tržišni udio (i po prihodima i po udjelu pretplatnika) T-Mobilea u odnosu na usporedivo lanjsko razdoblje pokazuje malu stopu odljeva korisnika konkurenciji, što još više honorira objavljene brojke.

Što se tiče ulagačkih multipli, one su, poštujući spomenutu snagu bilance, profitabilnost tvrtke i likvidnost dionica, objavljenim brojkama spuštene još niže. Tako P/E tek nešto veći od 13 na cijeni od 400 kuna tek dostiže multiple regionalnih telekoma, a uspoređujući sa prosjekom domaćeg tržišta ni daljnji rast nije nemoguć.

Na objavljene brojke optimistično je reagirala i burza, pa je u prvih sat vremena dionica HT-a porasla 1,2 posto, na 368 kuna.

*autor posjeduje manju količinu dionica HT-a.

www.seebiz.eu

© iPazin.net portal 2001. - 2024.