Ravnatelj podijelio zidom srama Talijane i Hrvate u bujskim srednjim školama

normal_18092008-06.jpgBUJE – Potreba za optimalnim i funkcionalnim korištenjem prostornih, tehničkih i kadrovskih resursa radi što boljih rezultata vlastite djelatnosti navodno je bio razlog da ravnatelj škole na talijanskom jeziku zidom pregradi hodnik koji povezuje zgradu škole u kojoj djeluju Gospodarska škola i srednja škola Vladimir Gortan sa talijanskom školom ‘Leonardo da Vinci’. Istina, zid nije podignut od čvrstog materijala, cigle ili betona, već je sazidan od laganih, ‘sandvich’ montažnih  materijala.

Od kojeg god materijala podignut, zid kojeg su brojni građani Buja već nazvali zidom srama, dijeli nastavnike i učenike škole u kojoj se nastava održava na talijanskom jeziku i škole u kojoj se nastava održava na hrvatskom jeziku.

Na sjednici Gradskog vijeća prije petnaestak dana vijećnici u gradskom parlamentu Buja prvi put upalili zvono uzbune na neprimjereni postupak ravnatelja srednje škole Leonardo da Vinci.
– Izgradnja pregradnog zida ima, osim praktičnih i sigurnosnih funkcija, i institucionalno obilježje jer daje  školi definitivne institucionalne prostorne granice unutar kojih izvodi svoju osnovnu djelatnost u prostornim, didaktičkom i administrativnom smislu» piše u  obrazloženju svojeg postupka prof. Claudio Stocovaz ravnatelj srednje škole Leonardo da Vinci vijećnicima i Gradskom vijeću. Podizanje zida, kako ističe Stocovaz, nema nikakvog političkog cilja i nije uperena protiv suživota a oslanja se na pravnu osnovu budući je Leonardo da Vinci, prema navodu ravnatelja, registrirano vlasnik školske zgrade.

Ravnatelj navodi u obrazloženju svojeg postupka da je ideja o pregradnji školskog hodnika naišla na odobrenje ravnateljice srednje škole Vladimir Gortan Ane Zubčić Kuhar što nam je ravnateljica u razgovoru o događaju negirala.

Ne drži vodu takva izjava kolege jer ja i nisam nadležna da o takvim građevinskim zahvatima odlučujem, To je bila isključivo njegova odluka, rekla nam je Zubčić Kuhar.

O pregrađivanju školskog hodnika zidom između tri srednje škole u Bujama, što je izazvalo buru negodovanja Bujske javnosti,  gradonačelnica Buja Lorella Limoncin Toth, iako ima indicija da je i gradski službenik «upetljan» u zidanje zida, nije imala komentara. O tome moraju presuditi oni koji su za to nadležni a to su osnivači, Istarska županija, rekla je Limoncin Toth.

Pregrađivanje školskog hodnika je posljedica neuobičajene komunikacije ravnatelja škole s našim odjelom, rekao je Mladen Dušman pročelnik upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport u IŽ. Očitovat ću se pismeno kako bi taj nemili događaj što prije riješili. Zbog čega se već do sada nisu ‘očitovali’, nije pojasnio, jer je ravnatelj ‘zidao’ zid još tijekom ljeta. Vijećnici Gradskog vijeća na posljednjoj su sjednici jednoglasno izglasali odluku da se zatraži smjena ravnatelja Stocovaza i da se zid ukloni, no, posljednju riječ ima Županija, osnivač škole.

I dok se love ‘konci’, tko je kriv a tko nije dužan u podizanju zida preko školskog hodnika, klinci, učenici triju bujskih srednjih škola čini se ne čupaju kose zbog problema. Kako bi i za vrijeme boravka u školi ostali u što boljem kontaktu nepoznati ‘snagator’ je otvorio rupu u zidu kako bi učenici mogli jasno i bez galame izmjenjivati riječi i dobacivati si pisane poruke.  (MB)

www.barkun.hr

2 komentara na “Ravnatelj podijelio zidom srama Talijane i Hrvate u bujskim srednjim školama”

  1. jooo napisao:

    već je to odavno pisalo u Glasu… Istina, ne toliko senzacionalistički…

  2. Ohne_namen napisao:

    sramota..

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.