Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu na pitanja ne odgovara ni novinarima ni zaposlenima

Iako nam je u ponedjeljak (12. prosinca) putem telefaksa javila da zbog zauzetosti nije mogla odgovoriti na naša pitanja postavljena dva dama ranije nego će to učiniti u najkraćem mogućem roku, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu dr. Ksenija Družetić Božić to do danas nije učinila, kao što nije odgovorila ni na naš ponovljeni upit.

Podsjetimo, od ravnateljice smo na uvid željeli dobiti Statut Zavoda, odnosno temelj “podsjetnika” kojeg je, kako sama kaže, službenim putem poslala djelatnicima Zavoda i u kojem ih “podsjeća na obavezu čuvanja poslovne tajne te mogućnost davanja službenih izvješća o djelatnosti Zavoda kao i uvid u odgovarajuću dokumentaciju sredstvima javnog priopćavanja i drugim osobama, za što je ovlašten ravnatelj Zavoda.”

Nije podsjetnik nego neslužbena prijetnja

Ipak, mi sa djelatnicima Zavoda nismo razgovarali kao sa službenim nego privatnim osobama koje imaju pravo na izražavanje svojeg mišljenja o svemu, pa i o radu JAVNE ustanove u kojoj rade. Zbog toga ravnateljičin cirkularni dopis djelatnici Zavoda nisu shvatili kao “podsjetnik”, nego kao šamar kojim im se priječi pravo na izjašnjavanje, i to baš na Međunarodni dan ljudskih prava. Osim toga, kao specijaliste u svom poslu boli ih činjenica da reorganizaciju njihove službe obavljaju osobe koje, izgleda, nemaju nikakvog obzira prema zahtjevima struke ni prema pacijentima.

Jednako tako, zbog svojih su istupa djelatnici Hitne u Poreču odmah nakon objave našeg članka kao disciplinsku mjeru dobili usmenu opomenu, ili, kako bi to ravnateljica vjerojatno rekla, “podsjetnik”, iako novinarima ni javnosti nisu odali ništa što već odranije nije bilo poznato, naročito nekakvu poslovnu tajnu. Posebno su, k tome, djelatnici porečke Hitne upozoreni zbog fotografiranja u uniformama!!!

Usprkos ravnateljičinom “podsjetniku”, od objave posljednjeg članka na temu Hitne do danas kontaktirali su nas brojni djelatnici Zavoda i bolnica u Istri i Puli te nas uputili na neke u najmanju ruku čudne aktivnosti po pitanju međuljudskih odnosa, radničkih prava, novčanog nagrađivanja i drugih, koje ćemo istražiti i o njima izvijestiti kad to bude moguće. Tako smo npr. doznali da mnogi liječnici godinama ne odrađuju jednu subotu u mjesecu iako su na to obavezni, kao i da mnogi liječnici obiteljske medicine uglavnom odbijaju primati pacijente svojih kolega.

U međuvemenu od ravnateljice Zavoda očekujemo pismeno očitovanje na naša postavljena pitanja, a uskoro ćemo joj poslati i nova.

Ravnateljica na pitanja ne odgovara novinarima, ali ni svojim djelatnicima

Djelatnici porečke ispostave Zavoda prilično su davno svojoj ravnateljici poslali dvije stranice pitanja na koja, kako doznajemo, još nisu dobili odgovor. U njemu su joj postavili nekoliko pitanja vrlo važnih za funkcioniranje hitne službe, jer im zbog nesuvislih poteza vostva Zavoda i nekonzistentnih izjava u javnosti, ili sklapanja sporazuma o famoznom “Istarskom modelu” koji je od struke javno “popljuvan” nije jasno kako je moguće da se prilikom reorganizacije (njihove) službe (njihovo) stručno mišljenje uopće ne uzima u obzir.

Porečki privatni liječnici ne žele dežurati za sramotnih 12 kuna na sat, a oni iz Doma zdravlja ni za punu satnicu

Prema našim informacijama od prošloga tjedna, od četvero liječnika iz porečkog Doma zdravlja koji nisu privatnici, jedan je tijekom vikenda odbio dežurati zbog dežurstva tjedan dana ranije, dok neki za dežurstva ne žele ni čuti.

Što se lječnika u privatnoj praksi tiče, za njihovo je dežurstvo prema našim informacijama predviđena naknada od 12 kuna na sat, što je za rad vikendom ispod razine dostojanstva i za nekvalificirane radnike, a kamo li za školovane liječnike.

Podsjetimo da su unatrag nekoliko godina na porečkoj Hitnoj dežurala dva liječnika, i to subotom od 15 do 22 i nedeljom od 8 do 22 sati.

Ni u drugim ispostavama nije bitno drugačije

Da situacija sa liječnicima van Hitne ni drugdje nije drugačija svjedoči podatak kako je neke od prošlih subota u jednoj istarskoj ambulanti bilo tridesetak pacijenata koje je po patologiji trebala obraditi Obiteljska medicina (čiji centar, famozni COM, još uvijek nije uspostavljen). Osim tih pregleda, djelatnici Hitne su obavili i previjanja te davanja injekcija, kućne posjete i odlaske u Opću bolnicu Pula. Nekoliko je puta ekipa Hitne uposlila Sanitet koji je pacijente prevezao u Rijeku i Pulu, a da obiteljski liječnik i specijalist koji su po rasporedu trebali raditi te subote nisu došli na posao. Naši nam sugovornici kažu kako je takva praksa već dugi niz godina uobičajena, a većina liječnika ne odrađuje “svoju” jednu subotu u mjesecu.

U igri je, naravno, i novac

Djelatnici istarske Hitne kažu nam kako su nakon polovične reorganizacije “doslovno ispali budale”, jer je ravnateljstvo Istarskih domova zdravlja povećalo broj ljudi u Sanitetu nastojeći to prikazati kao ispomoć za Hitnu. No, zapravo nije tako, jer je državni novac za te djelatnike otišao u kasu IDZ-a, a djelatnicima Hitne su za istu plaću “uvaljena” i dežurstva fantomskih Centara obiteljske medicine (COM) kojih nema ni na vidiku, a trebali su biti uspostavljeni daleko prije transformacije ostatka hitnih službi.

-Na taj su se način Istarski domovi zdravlja lijepo riješili svih svojih problema, ne moraju ni organizirati ni voditi kako Sanitet, tako ni nepostojeći COM. Suludo je, kažu naši sugovornici, da su odgovorne osobe dopustile ovakvu nemoguću situaciju iako već godinu dana znaju da se reorganizacija pokreće od 1. studenog ove godine.

Neki djelatnici Hitne zbog svega navedenog odgovornim za opstrukciju potpune reorganizacije Hitne medicinske pomoći u Istri smatraju upravo ravnateljstvo IDZ-a.

-Kolege u Pazinu su mjesec dana radile u premalom broju i doslovno su se ubijale od posla, a tako je i u našoj ispostavi, kaže jedan djelatnik iz unutrašnjosti Istre. -Na sve naše pozive dr. Ivančić se pravio gluh i ništa nije želio poduzeti, a onda nam je “uvalio” sporazum sa Županijom i u doslovno jednom danu zaposlio dvije sestra i vozača, što Zavodu uopće nije potrebno i potpuno je bezvezno, kazao je naš rezignirani sugovornik koji dijeli mišljenje svojih kolega iz drugih istarskih ispostava Zavoda za hitnu medicinu.

Uskoro okrugli stol u Puli

Za 17. siječnja sazvan je okrugli stol na temu “Hitna medicinska pomoć – što nam je donijela reforma?” u organizaciji Centra za građanske inicijative iz Poreča. Cilj je tog skupa, kaže se u priopćenju CGI-ja, razmijeniti mišljenja o poduzetim mjerama u organizaciji hitne medicinske pomoći u županiji, ukazati na probleme provedbe u praksi i usuglasiti prijedloge rješenja, kako na lokalnoj/županijskoj razini, tako i prema Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi RH.

Organizator je za okrugli stol predložio sudionike iz Županije, gradonačelnike gradova, predstavnike struke te organizatore potpisivanja peticije “Hitna je bitna”. Pozvani su: Valerio Drandić, Sonja Grozić Živolić, Dr. Ksenija Družetić Božić, Dr. Ante Ivančić, Vili Bassanese, Edi Štifanić, Tulio Demetlika, Renato Krulčić, Dr. Davorin Stipić, Dr. Violeta Kajić, Krešo Šarić, Dr. Ivor Ković; Pazin, Dr. Helena Vlačić, Labin, Dr. Morana Butković , Dr. Jelena Popović Glavišić, Prim. dr. Romanita Rojnić, Dr. Vilma Juran Gobo i Dr. Marino Derossi, Ivica Mikulčić, Ivan Guštin, Pazin, Karla Žakula, Pazin, Biserka Momčinović, Poreč, Annamaria Cnappi, Labin i Dražen Požarić, Poreč.

Planirane točke diskusije su:

1. Problemi u organiziranju Hitne medicinske pomoći u Županiji s obzirom na manjkavosti reformskih mjera i obrazloženje organizacijskog ustroja županijskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć – Valerio Drandić, Sonja Grozić Živolić, Ksenija Družetić Božić
2. Upoznavanje s zahtjevima za poboljšanje Hitne medicinske pomoći te prikupljenim potpisima građana s područja gradova Labina, Pazina i Poreča – organizatori prikupljanja potpisa
3. Rasprava i prijedlozi zaključaka

parentium.com

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.