RAVNOTEŽA – 14. fotonatječaj DLS Pazin 2012.

Članovi fotosekcije Društva likovnih stvaratelja Pazin ovogodišnjim su natječajem odlučili krenuti putem promjene, koja nam je, sudeći po trenutnoj situaciji u državi i svijetu, vrlo potrebna. Natječaj se “otvorio svijetu”, te više nije potrebno da prijavljene fotografije budu snimljene u Istri. Promjene nisu nastale samo u ovom “geografskom” smislu, već i u izboru teme. O ostalim promjenama, više u propozicijama natječaja.

 


Nakon ISTRAživanja, dolazi nam Ravnoteža. Naizgled jednostavna tema, ali nakon pomnijeg razmišljanja, vrlo znakovita, slojevita i podložna raznim iščitavanjima, te vrlo ovisna o kontekstu u koji je smjestimo.

(Ne)ravnoteža je sveprisutna. Ona predstavlja sistem funkcioniranja prirode, svemira. Dan-noć, svijetlo-mrak, život-smrt, toplina-hladnoća… Kamen je temeljac raznih etika i filozofija koje zagovaraju doktrinu srednjeg puta i umjerenosti (Budizam, konfucijanizam, kršćanstvo…) Sjetimo se samo sveprisutnog znaka jina i janga koji na tako savršeno  jednostavan način vizualno sažima cijeli koncept ravnoteže, balansa. Matematički, ravnoteža označava jednak (uravnotežen) odnos lijeve i desne strane znaka jednakosti.

U umjetnosti je matematičko-strukturalni pojam zlatnog reza proučavan još od antičkih vremena, da bi ga umjetnici, ali i znanstvenici renesanse uvelike proučavali i primjenjivali u svojim djelima. On predstavlja najsavršeniji rez u prirodi, predstavlja RAVNOTEŽU, harmoniju između “preciznosti i kaotične nesavršenosti”. Mi sami smo hodajući zlatni rez, živući Leonardov Vitruvije, savršenstvo.
Izborom teme, “osviješteni” organizatori kao da nas žele natjerati da se zapitamo o našem položaju, životu i smjeru u kojem se krećemo, bilo kao jedinke ili kao dijelovi nekog većeg “organizma”, sistema. Gubimo li ravnotežu? Što za vas pojam ravnoteže predstavlja? Nadamo se da ćete nam odgovoriti u što većem broju i na što originalniji način koristeći se univerzalnim jezikom, jezikom fotografije.

Nina Šperanda, članica žirija

Foto natječaj s temom RAVNOTEŽA trebao bi ukazati na probleme neravnoteže i potrebom svih nas upravo za ravnotežom. Traženje korektnih fotografija na temu biti će i igra svakog koga zainteresira ova priča. Nalaženje motiva i nije isključivo traženje u doslovnom smislu riječi već i razmišljanje kako motivom izazvati reakciju svih aktera ove manifestacije. Zato će u konačnosti i biti zanimljiv odabir fotografija kojima će žiri valorizirati problematiku i time dati svoj doprinos primjeni fotografije u komunikaciji.

Zoran Kuhar, voditelj foto sekcije

14.fotonatječajtema natječaja: RAVNOTEŽA

 • što slati: fotografije na temu, u digitalnom formatu, snimljene bez obzira na lokaciju
 • kako pripremiti: u JPG formatu (visoke kvalitete), uz veličinu dulje stranice od minimalno 3500 pixela
 • kako imenovati: šifra autora-naziv fotografije.jpg (primjer: oblak123-staro_stablo.jpg)
 • koliko poslati: maksimalno 3 fotografije
 • kamo poslati: na e-mail: [email protected] ili CD poštom u DLS Pazin, Ul. Jurine i Franine 11, 52000 Pazin, s naznakom: za 14. foto-natječaj RAVNOTEŽA ili osobno ponedjeljkom u 19 h u Likovnoj galeriji
 • obavezno priložiti: podatke o autoru: ime, prezime, adresa, telefon, e-mail, dokaz o uplati kotizacije
 • kotizacija: u iznosu od 30,00 kn na žiro račun DLS-a Pazin 2402006-1100123289
 • rok za dostavu: petak, 11. svibnja 2012.
 • pravo sudjelovanja: svi, osim članova stručnog žirija i odbora za organizaciju DLS-a Pazin
 • stručni žiri: Nina Šperanda, Dalibor Talajić, Nadija Erdfeld Vlaketić
 • odbor za organizaciju jamči: da žiriju ne otkriva imena autora do okončanja odabira fotografija
 • odabrani radovi: se izlažu u Likovnoj galeriji povodom Dana Grada Pazina
 • najbolji radovi: biti će odabrani od strane stručnog žirija te nagrađeni
 • sudjelovanjem autori pristaju: da organizator pridržava pravo reprodukcije fotografija u cilju promidžbe natječaja (katalog, plakat,…) da se reprodukcije nagrađenih fotografija poklone Gradu Pazinu

organizator natječaja:

Društvo likovnih stvaratelja Pazin
Foto sekcija
Jurine i Franine 11
52000 Pazin – HR
[email protected]

http://www.foto-dls-pazin.comuv.com/

 

© iPazin.net portal 2001. - 2024.