Razdijeliti MO Pazin?

pazin_ds4.jpgGrad Pazin podijeljen je na čak dvanaest mjesnih odbora: Stari Pazin, Beram, Trviž, Heki, Zabrežani, Lindar, Zarečje, Grdoselo, Kršikla, Zamask, Kašćerga i Pazin, no, disproporcija između njih je doista velika. Dok neki broje samo stotinjak stanovnika, MO Pazin pokriva područje s polovicom ukupnog stanovništva, odnosno oko pet tisuća žitelja.

Već se neko vrijeme spominje ideja da se ta jedinica razdijeli na nekoliko gradskih kvartova da bi takvi odbori poprimili funkcionalniji lokalni karakter te da bi se stanovnici više saživjeli s njima. Najčešće se predlažu tri odbora: stari dio grada, Dršćevka i centar-neboderi. Premda dosad nije bilo službene rasprave na tu temu, zanimalo nas je što gradski čelnici i vijećnici misle o toj ideji.

“Mjesni odbor Pazin je prevelik i smatramo da bi ga za bolje funkcioniranje bilo najbolje razdijeliti na tri dijela. Prethodno bi trebalo povesti javnu raspravu među građanima, a potreban je i međustranački dogovor”, kaže vijećnik Tomislav Čubrić s Nezavisne liste Valtera Milohanića.

Suprotnog je mišljenja predsjednik Mjesnog odbora Pazin Martin Čotar (IDS). “Podjela grada na kvartove je nefunkcionalna i nema smisla jer je grad u kotlini jedna organizacijska zona, dok Stari Pazin već ionako ima svoj MO, napominje Čotar, koji smatra da se rad MO-a Pazin može poboljšati aktivnijim uključivanjem izabranih članova u njegov rad.

“Smatram da bi dijeljenje mjesnog odbora više zakompliciralo i administrativno opteretilo funkcioniranje nego što bi bilo koristi”, smatra gradonačelnik Renato Krulčić te dodaje da su se vijećnici prošlogodišnjim donošenjem gradskog statuta s time složili.

SDP-ov vijećnik Bruno Rabar smatra da mjesni odbori nisu bogomdani, ali da se o promjenama trebalo razmišljati prije donošenja novog statuta. Ipak, smatra da Pazin nije velik grad da bi ga se “isparceliziralo”. Slično misli i vijećnik Viktor Lakoseljac (HDZ), koji naglasak stavlja na loše funkcioniranje MO-a, čiji značaj vlast omalovažava.

A. Dagostin
www.glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.