Razgledali Jupiter i satelite

Dobri poznavatelj amaterske astronomije Branko Radoš ovog je tjedna u prostorijama Radiokluba Pazin u Rašanovoj ulici održao predavanje na temu  “Teleskopi i astronomski objekti”.

U jednosatnom je izlaganju nakon uvoda o općoj astronomiji posjetiteljima pojasnio kakvim se sve astronomskim instrumentima i vrstama teleskopima  zaljubljenici u svemirske dubine služe te kako ih se pravilno montira. Uslijedila je demonstracija besplatnog računalnog programa Stellarium s kojim je  relativno jednostavno proučavati svemirske objekte.

U konačnici su posjetitelji na terasi kluba imali priliku kroz teleskop pogledati planet Jupiter sa satelitima (od kojih je bilo vidljivo tri), kao i neke druge vrlo interesantne svemirske pojave. Slijedeći događaj u programu Radiokluba slijedi u srijedu u 19 sati kada će Petar Radovan održati predavanje “Najjače  zime 20. stoljeća u Istri”. Posjetiteljima će fotografijama, grafovima te objašnjenjem sinoptičkih situacija prikazati kako su u Istri i okolici nastale i izgledale najjače zime s naglaskom na 1929., 1956. i 1963. godinu.

Glas Istre, 28. siječnja 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.