Reagiranje: Fotografija trojice prijatelja i mačke

Reakciju na jučerašnju vrlo nezgodnu situaciju nastalu na društvenim mrežama, a posljedično i u institucijama u Pazinu, poslala nam je gospođa Nataša Matijaš, majka jednog od dvojice dječaka na spornoj fotografiji koju su neki protumačili kao zlostavljanje životinja. Reakciju prenosimo u cijelosti.

Kao Višenova mama javljam se još jednom, hladne glave, nakon neprospavane noći provedene u razgovoru sa svojim sinom  i jutrošnje jurnjave  u obilasku svih nadležnih institucija, škole, psihologa, policije i ostalih.

Naime, cijelu je ovu besmislenu situaciju potaknula fotografija na kojoj su moj sin, njegova djevojka i njegov prijatelj te jedna mačka. Na fotografiji  se vidi kako cura diže mačku…da, za šiju, misleći da je to ispravan način, budući da i mame mačke svoju djecu nose na taj način. Diže je da bi je pomazili, što su i prije i nakon te fotografije učinili, te nakon toga pustili mačku da ode..neozlijeđena.  Igrali su se mačkom punih minutu i pol. Na fotografiji se ne vidi nikakvo maltretiranje, a fotografije navodnog maltretiranja ne postoje, jer da postoje – bile bi već osvanule na društvenim mrežama, kao dokaz – zar ne?

No, nažalost, osoba koja je fotke poslala ne smatra se dovoljno hrabrom da se sada javi i pod svaku cijenu želi ostati anonimna. Vjerojatno zato, jer zna da je pogriješila, i da je nešto, čime je možda mislila trenutno iz nekog nama nepoznatog, možda sasvim banalnog i dječjeg  razloga napakostiti toj djeci, eskaliralo do neviđenih razmjera. Eskaliralo je kada je gđa Mae Isaksson objavila fotografiju na Facebook stranici uz pogrdan tekst optuživši mog sina i njegove prijatelje da su mačku zlostavljali, bez ikakvih valjanih dokaza, čime je potakla mržnju i nasilne reakcije svojih istomišljenika.

Dakle, radi se o tome da je jedna odrasla osoba našla shodnim optužiti troje mlađih maloljetnika, donijeti vlastitu presudu i sve to objaviti, te ne stati na tome, već to poslati i pojedinim portalima.

No, je li itko od vas pomislio da je ova fotografija možda zaista samo krivo protumačena? Da bi, kad bi se prikazale i ostale fotografije nastale nakon i prije ove na kojima se može vidjeti da se djeca samo igraju i ništa više, te da je najveće zlostavljanje koje su počinili to što su mačku podigli uhvativši je za šiju što je možda krivi način, cijela istina izašla na vidjelo? I zašto – ukoliko postoje i ostali dokazi i o zlostavljanju, ubijanju, mrcvarenju i oni  nisu dostavljeni? Ne vjerujem da, ukoliko postoje fotografije  koje izgledaju gore od ove i koji bi prikazivale navodno stvarno zlostavljanje one ne bi bile  objavljene?

I sad, kao u Kafkinom Procesu, stojimo označeni i ispljuvani ja i moja obitelj, i sad bi se trebali braniti – od čega? Od interpretacije fotografije određenog no namea poduprtog pretjeranim emocionalnim reakcijama tzv. zaštitnika životinja, koji bi da mogu iskoristili sve znane i neznane metode srednjovjekovne inkvizicije u svrhu preodgoja „nevaljalih“ maloljetnika.

Pitajte se , zašto su SVI koji tu djecu poznaju na njihovoj strani i tvrde da oni to nikad ne bi učinili? Cijela škola je na nogama, i na njihovoj strani, SVI, počevši od kolega iz razreda, ostale djece u školi, psihologa, pedagoga, razrednice, ravnatelja.  Pa ako ćete sada po institucijama pljuvati  – ostaju kolege, prijatelji , roditelji prijatelja i  svi oni koji izvan institucija tu djecu poznaju i spremni su u svakom trenutku svjedočiti u njihovu korist.  Čime ćete njih napadati? Stalno u inbox dobivam poruke podrške i izjave čuđenja i nevjerice od svih koji nas znaju.

S druge strane, djecu napadaju odrasle osobe iz Zagreba, Splita, Osijeka i ostalih gradova , koji ne poznaju  tu djecu, a sa fotografije  nažalost, iščitavaju ono što žele, odnosno, ono što je Mae napisala Ono što je najgore, pojedinci šalju klincima u inbox „odgojne“ poruke i prijetnje.

„Nasilna“ cura sa slike ima i sama mačku doma, istu takvu bijelu, obožava životinje i želja joj je postati veterinarka.  Mi sami imamo 7 pasa i 2 mačke, čak smo i udomljavali  pse.  Vegetarijanka sam već 25 godina i u  našoj se kući djecu uči da su sva živa bića jednako vrijedna.  Ironično, no, isto tako sam osobno, jednom prilikom otišla do osnivača udruge Happy End gosp. Benny Anderssona i predložila da se pokuša dogovoriti sa trgovinom Konzum koja je u našoj ulici da se hrana koja ostane navečer  ne baca u kontejner već da se ostavi pored kontejnera kako bi je vlasnici azila mogli uzeti budući da sam svjesna njihove teške materijalne situacije. Napominjem da se tada hrana nije mogla donirati. Kada vlasnik azila to nije učinio, otišla sam osobno razgovarati sa prodavačicama u Konzumu moleći ih istu stvar – dakle, da se hrana ostavlja pored kontejnera kako bi je mogli uzeti. Nažalost, moja se želja nije izrealizirala. To ne pišem da bih sebe promovirala kao hiperljubitelja životinja, već da opišem koje odgojne vrijednosti promoviram. Paradoksalno, ali je tako.

No, prije toga se svi vi, koji ste  se na temelju fotografije koja ništa ne dokazuje, našli biti i psiholozi,   policija i suci te djecu već unaprijed osudili i javno linčovali upitajte, pa makar na trenutak, postoji li možda i druga strana koju treba čuti?  O gđi. Mae Isaksson , ne bih ništa previše komentirala osim toga da je informacije, pogotovo kada se radi o maloljetnim osobama,  svakako najprije dobro provjeriti  i utvrditi činjenice  prije nego li se,  u ime zaštite životinja psihički i emotivno  napadaju i maltretiraju nečija djeca.

Nakon napisa i komentara o tome kako su viđeni da su mačku izmrcvarili i umrtvili  bocom koju je jedan od dječaka imao u ruci (iako se radilo o plastičnoj boci kole napunjenoj vodom);  prilažem fotografiju i video mačke, žive i zdrave,  neistraumatizirane,  koja i dalje bez straha i umiljato, pitomo prilazi ljudima…

Pošto navedenim tekstom neću moći vratiti neprospavanu noć niti vratiti natrag vrijeme i energiju koju smo utrošili, kao ni vrijeme stručnih suradnika škole ni policije  kojoj smo se samoinicijativno javili,  minimum svega je javna isprika od strane gđe Isaksson i udruge Happy End. Posljedice koje je proizvelo njeno medijsko i virtualno nasilje prema mom sinu i njegovim prijateljima, te prema nama roditeljima nesagledive su. Nažalost, ovaj će primjer biti školski primjer koji će moći koristiti psiholozi i ostali stručni suradnici na svojim edukacijama o cyberbullingu. Na odraslim je osobama, koje su za razliku od djece, i moralno i zakonski  dužne same odgovarati za svoje ponašanje, kao i posljedice koje to ponašanje proizvede.

Ponavljam, javna isprika i demantiji na portalima, sukladno Zakonu o medijima, su minimum korektnosti koje očekujemo. Ukoliko se to ne desi, obratit ćemo se nadležnim institucijama, pa neka se njima tzv. zaštitnici životinja opravdavaju za svoje postupke.

Nataša Matijaš

Video bijele mačke snimljene jučer pogledajte ovdje: https://www.facebook.com/natasa.matijas/videos/10208380710449888/.

5 komentara na “Reagiranje: Fotografija trojice prijatelja i mačke”

 1. ajajaj napisao:

  ovo ča se tiče konzuma….. poznam ljude koji su isto tako htjeli pomoć i angažirat se oko pekara i plodina da se ostaci ostavljaju i da se postave kasice za azil, i to su krenuli na svoju ruku, ali gospoda iz azila nije ni prstom pomakla, tako da je i to propalo….
  tako da, podrška vama, a obitelj iz azila bi se trebala malo kultivirat…. i poštivat druge. i prihvaćat donacije.

  LP

 2. Anonimno napisao:

  prihvaćaju da novčane donacije, bez ikakvog problema, govorim iz osobnog iskustva, ali nekon ovog događaja ni lipe neće više dobiti niti od mene niti od ikoga iz moje obitelji

  1. ajajaj napisao:

   znam, znam. također ni od mene. žao mi je životinja dole, ali sve moje donacije u robi i hrani te novčane, dobit će drugi azili i udruge…

 3. mjaumjau napisao:

  Nije mi namjera zauzimati ničiju stranu jer to nema smisla ako sama nisam svjedočila događaju. Da li su djeca radila išta za šta ih se optužilo, ne znam, a argument da doma imaju kućne ljubimce koje vole zaista ne mora značiti ništa. Sjećam se svog djetinstva i moji prijatelji tada su drugim mačkama stavljali petarde u guzicu i slične druge “psine”, a doma su imali i obožavali svoje mace itd… Nije mi to argument, al mi isto tako dokaz nije ni fotografija. Iz položaja ruke dječaka vidi se da se naslonio na bocu, a ne da se sprema maci razbiti glavu, a ni položaj ruke djevojčice nije nasilnički. Poznavajući rad gospođe Mae i situacije s kojima se svakodnevno susreće, zanemarivanje, zlostavljanje i napuštanje životinja od strane naših sugrađana i sugrađanki i nereagiranje nadležnih institucija, inspekcija itd…, ne čudi me da kad to pomnožiš s godinama djelovanja dođeš do stanja u kojem gubiš vjeru u ljude i istovremeno nekad reagiraš tako nepromišljeno, vjerujući na riječ svjedocima koji su joj poslali fotografiju i iskaz. Ono što možemo je kritizirati proces. Tu je gospođa Mae, ovog puta, zakazala. Nedopustivo je dozvoliti takav linč na djecu, zazivanje obračuna, batina, teroriziranje djece porukama stotine nepoznatih ljudi. Poštovana Mae, trebala si to zaustaviti, posebice jer ti sama nikada ne biš pristala da se djecu na takav način disciplinira, batinama, čak i da jesu kriva, a to ne znaš ni sama jer jedino što imaš je svjedočenje osobe ili osoba koje to čak i ne žele potvrditi na policiji. Ja silno vjerujem u ljude koji društvo čine boljim, koji svojim radom ispravljalju mane i propuste društva, i jednako tako vjerujem da zbog svega mogu doći u situaciju da donesu lošu procjenu. Zato mi ovaj događaj neće odrediti da više ne podupirem rad ove udruge ili da zanemarim sve ostale dobre stvari učinjene. Još uvijek se nadam da će suodgovorne osobe, one koje su inicijalno poslale fotografiju istupiti, makar na policiji i snositi suodgovornost zajedno s Mae. Ukoliko se pokaže da su i djeca odgovorna i da nije sve tako nevino, nadam se da će svi zajedno izvući dobru pouku. Kako god, ishod svega odrediti će daljni postupci i Mae i ove djece i njihovih roditelja. Bolje društvo se gradi i pogreškama, a ovdje ih je svakako bilo.

 4. Zgrožen napisao:

  Ovaj slučaj je pokazao koliko smo bolesno društvo. Mae se sada može izvlačiti koliko hoće ali sama je imala neprikladan i nezakonit status i dozvolila je najodvratnije komentare pod svojim statusom. Koji se i DALJE nastavljaju bez reakcije. Na fotografiju sam slučajno naišao preko prijateljice koja ju je podijelila i mislio sam izraziti svoje zgražanje onim što klinci rade, no kada sam vidio komentare mogao sam se samo zgroziti time tko čini tu grupu i tko NAŽALOST predstavlja sebe kao prijatelj i ljubitelj životinja. Dobar dio tih komentatora se ne može nazvati ljudima, a kamoli humanistima. Užasni, grozni, zli ljudi koji su čak i ako je bilo zlostavljanja (a čini se da uopće nije) daleko gori od te djece za koju, ako je zlostavljanja bilo, barem ima spasa. Ovi su odrasli i za njih nema. Strahota.
  I tu je gospođa Mae bez obzira na sve njene eventualno dobre namjere ne zakazala nego katastrofalno i stravično zakazala. I zato će sada i odgovarati, a nadam se da će i drugi roditelji krenuti putem gospođe Matijaš i tužiti sve one koji su djeci slali u inbox najodvratnije prijetnje i uvrede, čak i prijetnje smrću.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.