Recept – kuhati sasvim pomalo

Treće izdanje Fešte od pulaštri, gastronomske manifestacije kojom je oplemenjen lokalni blagdan Sv. Marije Magdalene u selu Funčići, koje se nalazi u sklopu Mjesnog odbora Bazgalji u općini Gračišće, okupilo je osam kulinarskih ekipa, ali i veliki broj gostiju, koji su se kroz dan zabavili bogatim sportskim programom, navečer plesnom zabavom, a izmedu toga kušanjem tradicionalnog istarskog “šuga s kokošon”.

Od sirove očišćene kokoši odnosno pulaštra i od sirovih neočišćenih namirnica te s hladnim špaherom na drva – svaka je ekipa u rano subotnje poslijepodne startala pod istim uvjetima. Što se dalje zbivalo, kakvo se šugo nakon četiri sata pripreme i kuhanja našlo u padeli i zatim u pjatu brojnih gostiju, ovisilo je o kuharskom umijeću, složnosti ekipe, privrženosti tradicionalnim ili modernijim okusima, ali i malim tajnama kojima se diči svaki kuhar ili kuharica, bez obzira
je li riječ o profesionalcima ili amaterima.

A medu natjecateljima koji su se u Funčićima nadmetali u pripremanju šuga s kokošon bilo je ipak više amatera nego profesionalaca. Nastupile su domaće ekipe Davido, Zaprežićke i Antica kolači (profesionalci što se tiče slastica, ali ne u kuhanim jelima), iz Pazina su došle ekipe hotela Lovac i Folklornog društva Pazin, sa Žminjštine ekipa Feštinsko kraljevstvo, iz općine Cerovlje ekipa Dragućska vala (čiji su članovi zdušno propagirali njihovu gastromanifestaciju Feštu od nedeve, koja će se održati krajem rujna), a preko Učke, s Grobnišćine, stigla je ekipa Turističke zajednice Čavle.

U velikim crnim padelama s ručkama, onakvim kakve je nekad imalo svako kućanstvo, a danas ih se vida gotovo isključivo u kuhinjama ugostiteljskih objekata, krčkalo se tijekom popodneva osam šuga (svaka je ekipa potrošila tri do pet cijelih kokoši za svoje šugo), a jednako se toliko različitih mirisa razlijegalo  malonogometnim igralištem u Funčićima. Recepti su se razlikovali u sastojcima, pogotovo što se tiče začinskog bilja i aromatičnih trava, ali i u veličini komada na koje su pojedine kuharice ili kuhari rasijecali kokošje meso, pa i u vrsti korištene masnoće i u tome je li se s gotovog šuga masnoća odstranjivala ili ne.

Kad je šugo bilo skoro gotovo, na špahere su postavljeni veliki lonci u kojima je zatim zavrela voda za kuhanje priloga. Zanimljivo je da su se ekipe skoro odreda odlučile za sasvim različite priloge: jedni su kuhali fuže, drugi njoke, treći ravijole, četvrti tajadele, peti palentu, šesti žličnjake odnosno štrunjce, a gosti iz Čavala odlučili su se za u Istri prilično slabo poznatu palentu-krumpiricu. Kad je “odzvonilo” 19 sati, krajnji rok za zgotovljavanje jela, gladna je publika došla na svoje – s kupljenim bonovima uslijedila je navala na ukusne obroke s razlikom tek u nijansama, koje su ipak bile dovoljan razlog da se kuša i po nekoliko od osam pripremljenih šuga.

Malo podalje, šuga je ocjenjivao žiri na čelu s gračaškim načelnikom Ivanom Mijandrušićem i ubrzo je na pozornici uslijedilo proglašenje pobjednika treće Fešte od pulaštri u Funčićima. Diplome i nagrade sudionicima podijelili su Mijandrušić u ime Općine te Denis Damijani ć, idejni začetnik ove gastrofešte, u ime sela.

Prvo mjesto za najbolje ovogodišnje šugo s kokošon pripalo je ekipi Folklornog društva Pazin, za koju su kuhali Marija Marinčić, Ljuba Križanac, Gracijela Škrlj, Adrijana Šolić i Vlado Šolić. Novinarskom upornoš ću došli smo i do recepta za pobjedničko šugo: kuhalo se “sasvim pomalo”, puna četiri sata, a povrh mesa i uobičajene žbule kao najobilnijeg sastojka, slavljenička ekipa koristila je šalšu od pomidori, malo česna, ružmarin, bosiljak, majčinu dušicu i muškatni oraščić. Unatoč obilju prilično aromatičnih sastojaka, dobro su pazili da ničega ne bude previše, tako da je rezultat bilo šugo skladnog okusa, u kojem se niti jedan  sastojak nije pretjerano isticao. Drugo je mjesto osvojila ekipa Antica kolači, za koju su kuhali Alida Vadanjel, Karmen Vitulić i Samanta Mešinović, dok je treće mjesto pripalo ekipi pazinskog hotela Lovac, za koju su kuhali Bosiljka Mišeta i Ivan Šestan.

Glas Istre, 25. srpnja 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.