Redovita mjesečna konferencija za novinare župana Jakovčića

Redovita županijska sjednicaNa početku svoje redovite mjesečne konferencije za novinare župan Ivan Jakovčić informirao je novinare o održanom sastanku s istarskim gradonačelnicima, na kojem se raspravljalo o primjeni novog Zakona o prostornom uređenju i gradnji, koji nalaže reorganizaciju u toj djelatnosti, u čemu će izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvala prijeći s državne uprave na lokalnu samoupravu. Istarska će županija to riješiti na način da sve ovlasti prenese na gradove, a osnivanjem svog novog Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju zadržat će kontrolnu, odnosno nadzor u toj djelatnosti. Na taj će se način, naglasio je župan, stvoriti efikasan i nekorumpiran sustav. A kako bi bio u interesu građana, sve će se potrebne dozvole ubuduće dobiti za mjesec dana. Inače, predstoji nam veliki posao, rekao je župan, jer je oko 21.000 predmeta s tog područja neriješeno.

Župan je uputio javnu čestitku Policiji, koja je uspjela razbiti lanac krijumčara droge. Pozivam ih da pročiste i ulice naših gradova, gdje je droga u svakodnevnom opticaju, zaključio je župan tu temu.

Proteklih je dana župan primio dva izaslanstva – Uljanika i Rockwoola, te izvijestio novinare o temama razgovora. Izaslanstvu Uljanika zahvalio je što su osigurali pulskoj glazbenoj školi smještaj u njihovoj zgradi, te zatražio da ustupi Županiji opsežnu dokumentaciju o brodovima i sl. za potrebe osnivanja Pomorskog muzeja Istre. Također se razgovaralo o mogućnosti kupnje Novog doma Uljanika ( zgrada u kojoj se nalazi Politehnički studij) za potrebe županijskih službi.
Izaslanstvu je Rockwoola iznio svoj jasan stav da pićanska tvornica kamene vune neće moći raditi ako se ne poštuju svi zakoni i propisi Republike Hrvatske, kao i direktive vezane za zaštitu okoliša. Budući da je tu tvornicu htjela Općina Pićan, inzistirat će se na ugradnji dodatne mjerne stanice, a Zavod za javno zdravstvo Istarske županije imat će u tome trajni monitoring. Bio sam protiv toga da se naruši pićanski okoliš gradnjom tvornice s vrlo visokim dimnjakom, naglasio je župan, stoga je neophodno da ona gradi prijateljsko okruženje s Općinom Pićan, aktivno surađuje s njezinim upravnim tijelima i uspostavi kontinuirani dijalog sa stanovništvom.

Župan je završio današnju konferenciju najavom Skupštine europskih regija, koja će se od 7. do 9. studenoga održati u Udinama, te najavio zajedničku sjednicu poglavarstva Istarske županije i Grada Pule, 9. studenoga i završni susret za veletržnicu ribe u Poreču, 11. studenoga 2007. godine.

www.istra-istria.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.