REKONSTRUKCIJA Dječjem vrtiću “Olga Ban” odobreno 5,27 milijuna kuna

Državnim pedagoškim standardom ograničen je broj mogućih skupina u jednom objektu na deset odgojnih skupina, tako da su propisom bili ograničeni u proširenju ove zgrade na veći broj odgojnih skupina, pošto u zgradi već sada postoji deset skupina

Za rekonstrukciju matičnog Dječjeg vrtića “Olga Ban” Pazin smještenog u Prolazu Otokara Keršovanija, tzv. gornji vrtić, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila je u potporu od 5,27 milijuna kuna. To je iznos od 80 posto ukupno prihvatljivih troškova projekta, a preostalih 20 posto, odnosno 1,96 milijuna kuna podnositelj zahtjeva za potporu (DV “Olga Ban”) mora osigurati iz vlastitih sredstava. Nakon provedbe prve faze administrativne kontrole, prijavitelju je za ovaj projekt dodijeljeno 84 bodova (od maksimalnih 100, dok je prag prolaznosti bio 40 bodova).

Veći dječji boravci

– Projektom rekonstrukcije postojeće zgrade vrtića u Pazinu, kojeg je 2016. sačinila projektantica Tatjana Berton, postiže se proširenje prostora za ukupno 770 četvornih metara bruto. Time se rješava postojeći problem nedostatka prostora u odnosu na broj upisane djece i propisanu organizaciju rada ustanove za rani i predškolski odgoj. U prvom redu rješava se problem nedostatka prostora za dnevni odmor djece, veličina soba za dnevni boravak djece usklađuje se s propisanom Državnim pedagoškim standardom, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića “Olga Ban” Pazin Vesna Rusijan koja je sklopila ugovor o financiranju projekta.

– Postojeće sobe dječjih boravaka, njih četiri, rekonstruirat će se na način da se uklone postojeći vanjski zidovi te će ih se izmjestiti na južnoj strani, prema dječjem igralištu, na način da svaka soba dobije veću, propisanu površinu od 60 kvadrata, kaže ravnateljica Rusijan.

Objekt građen 1971.

Rekonstrukcijom se osiguravaju i primjereni prostorni uvjeti za rad stručnih suradnika i odgojitelja za potrebe planiranja, pripreme i evaluacije rada s djecom te se rješava pitanje dotrajalosti najstarijeg dijela objekta građenog 1971. godine. Sanirat će se i krovište, zidovi, fasada, vanjska stolarija, instalacije te spremnik lož ulja, te će se u cijelosti obnoviti oprema i unutarnji izgled tog dijela zgrade. Na adekvatniji način će se urediti prilaz ustanovi, formirat će se novi ulaz s istočne strane te osigurati dostupnost osobama s teškoćama u kretanju, kojima će se adekvatno prilagoditi i sanitarije.

Državnim pedagoškim standardom ograničen je broj mogućih skupina u jednom objektu dječjeg vrtića na deset odgojnih skupina, tako da su propisom bili ograničeni u proširenju ove zgrade na veći broj odgojnih skupina, pošto u zgradi u Prolazu Otokara Keršovanija 1 već sada postoji deset skupina. “Zgradu je bilo nužno sanirati, zbog dotrajalosti, te smo mogli samo povećati postojeće sobe, a ne povećati njihov broj”, zaključuje ravnateljica Rusijan.

(Anđelo DAGOSTIN) / Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.