Rekordna sezona na Istarskom ipsilonu, uskoro i početak radova Pazin-Učka

U Istri je ove godine ljetovalo više od 4 milijuna turista, a gotovo 90% ih je koristilo Istarski ipsilon! Od početka godine zabilježeno je rekordno povećanje prometa od 6% u odnosu na prošlu godinu, a do kraja godine je za očekivati da će se promet na Istarskom ipsilonu približiti brojci od 10 milijuna vozila.

Također, iz Bina Istre stižu dobre vijesti i o nastavku radova na Ipsilonu, na dionici Pazin-tunel Učka, koji se očekuju do konca ove godine.

Christian Santaleza, direktor Bina-Istre upravljanje i održavanje rekao nam je kako je na Ipsilonu vikendima prometovalo i do pola milijuna ljudi. Dnevni rekord oboren je u subotu 12. kolovoza kada je Ipsilon dosegao brojku od 67 000 vozila, što je za 8% više od prošlogodišnje ‘špice’.

Zbog pojačanih kontrola na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija te usporenog prometa kroz grad Kopar, ponovile su se gužve na izlazu iz zemlje pri čemu se kolona vozila protezala i na Istarski ipsilon. Santaleza je pojasnio kako su, sa ovakvim režimom kontrole na graničnim prijelazima, kolone neizbježne.

– Na izlazu sa Istarskog ipsilona maksimalno pojačavamo naše kapacitete, aktiviramo poseban plan sigurnosti zajedno s policijskim službama i provodimo mjere asistencije korisnika uz npr. podjelu bočica vode. To je važno da našim gostima, barem malo ublažimo neugodnosti čekanja prouzročene zbog prelaska granice, istaknuo je.

Povećanje prometa i sigurnost

– Intenzivan promet povećava rizik od nezgoda, ali ponosni smo što unatoč rekordnom rastu prometa nije bilo većih incidenata. Prethodnog smo ljeta u suradnji s policijom poduzeli dodatne mjere sigurnosti na poluprofilu Istarskog ipsilona pa zadnjih 13 mjeseci nisu zabilježene teške prometne nezgode.

– Što se tiče dionice u punom profilu autoceste, statistika ukazuje na visoke standarde sigurnosti. U posljednje tri godine, punim profilom prošlo je 28 milijuna vozila a ne bilježimo niti jednu tešku prometnu nezgodu. Ovi pozitivni rezultati stvaraju preduvjete za ulazak u uži krug Europskih upravitelja autocesta certificiranih novom normom ISO 39001 za sigurnost cestovnog prometa, istaknuo je

Uskoro odobrenje ugovora iz Europske komisije

U tijeku su intenzivni razgovori s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture u svezi pripremnih radnji za početak građevinskih radova.

– Tehnički preduvjeti su realizirani, ishođene su građevinske dozvole, izmještene instalacije te gotovo otkupljeno zemljište, dok je financiranje osigurano od strane Svjetske banke (IFC) i nekoliko komercijalnih banaka. Imamo jako dobru partnersku suradnju s ministrom Olegom Butkovićem koji sa svojim timom financijaša, tehničara i pravnika intenzivno radi na otklanjanju prepreka i preduvjetima za početak građevinskih radova do kraja godine. Nažalost, financijska kriza zadnjih godina dodatno je utjecala na produžetak rokova u zatvaranju financijske konstrukcije. Uskoro očekujemo  odobrenje ugovora od strane Europske komisije nakon čega slijedi početak radova na dionici Pazin-tunel Učka koji je u planu krajem 2017. godine, potvrdio je Dario Silić, generalni direktor Bina-Istre.

– Trenutno radimo na planu održavanja infrastrukture Istarskog ipsilona, a nastavlja se i sa sanacijom 14 vijadukata na dionici Pazin-tunel Učka koju smo započeli početkom ove godine. Vijadukti koji se nalaze na tom potezu najstariji su objekti na Istarskom ipsilonu izgrađeni 70-tih godina. Program radova predviđa potpunu obnovu vijadukata a dovršetak je planiran unutar sljedeće tri godine. Vrijednost investicije ovih radova iznosi 54 milijuna kuna. Obzirom na posebnu regulaciju prometa, sve vozače molimo za dodatan oprez u zonama radova, istaknuo je Silić.

ipress.rtl.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.