Reprezentativne pripreme za svjetski kup ove godine na domaćem terenu

Dio božićno-novogodišnjih praznika Hrvatska reprezentacija u spustu provela je radno, na pripremama na Lošinju. Pod vodstvom izbornika Berislava Topola hrvatski su se downhill reprezentativci pripremali za nadolazeću utrku svjetskog kupa koja će se u travnju ove godine održati upravo na ovom kvarnerskom otoku.

Sudjelovali su i vozači Biciklističkog kluba TNT iz Pazina: Noa Radolović, aktualni juniorski prvak države, te Ivan Bašić, pobjednik kupa Hrvatke u kategoriji juniora. U Velom Lošinju se krajem travnja održava prva od ukupno sedam utrka svjetskog kupa. „To je veliki povijesni trenutak za Hrvatsku“, kazao nam je izbornik. „Pripreme su trajale 5 dana. Iskoristili smo priliku da steknemo prednost domaćeg terena da vidimo kako će se staza ponašati u različitim uvjetima.“  Topol je dodao kako je plan reprezentacije ove sezone puno napredovati uz što bolje rezultate i minimalne ozljede. „Noa i Ivan su još neiskusni po pitanju ovog sporta; treba s njima još puno raditi na psihičkom aspektu kako bi u skoroj budućnosti možda zavladali ovim sportom te apsolutno briljirali na Lošinju“, zaključuje Topol.

Noa i Ivan ponosni su što su odabrani kao hrvatski reprezentativci, te bi svakako htjeli da taj odličan osjećaj potraje što dulje. Pripreme za sezonu već su počele, a otvorit će je sredinom travnja na IXS utrci u Mariboru, kao zagrijavanje za Lošinj. „Spremam se intenzivno, dosta vremena provodim u teretani, a najviše na bicikli. Vozim nekoliko disciplina na različitim biciklima kako bih naučio što više motoričkih sposobnosti koje će mi sigurno biti korisne u spustu“, kazao nam je Ivan. Obojica se slažu da je staza koju će voziti za svjetski kup prilično fizički zahtjevna i bit će pravi izazov odvoziti je s novitetima koje su organizatori pripremili. Noa kaže kako mu tata pomaže oko treninga. Poznati pulski trener Leo Radolović priprema Noi treninge i brine o njegovoj snazi i kondiciji. „Ove pripreme su bile jako korisne jer smo vidjeli koje linije bi vozili, i dobro smo ih uvježbali. Smatram da je moja prednost na ovoj stazi upravo to što je dosta kamenita i tehnički zahtjevna jer obožavam takve terene koji zahtijevaju mnoštvo koncentracije i ne dopuštaju da predahneš od starta do cilja.“ kaže Noa, te dodaje da je njegov cilj da se uspije kvalificirati u finale u koje ide samo 20 najboljih juniora i zaključuje da treba puno trenirati da bi se to ostvarilo.

Ivanu je staza na Lošinju jedna od najtežih koje je imao prilike voziti. „Jako je rizična i izazovna. Sada sam imao vremena dobro je proučiti i odlučiti koje linije su za mene najbolje, pa čak i u slučaju lošeg vremena. Budući da je staza nešto kraća od ostalih, vjerujem da ću imati energije za završni sprint prema cilju, što bih istaknuo kao svoju prednost. Da bih se kvalificirao za finalnu vožnju, morao bih ući u 60 elite vozača, što su prilično velika i pomalo nedostižna očekivanja za mene trenutno. Ovo će bit moj prvi svjetski kup i najvažnije mi je iskustvo za daljnji razvoj i osjećaj zadovoljstva na kraju dana kada znaš da si dao sve od sebe“ zaključuje uz osmijeh Ivan.

BK TNT Pazin

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.