Riječki karneval od 17. siječnja do 3. veljače

foto: Javno.hrJubilarni 25. Riječki karneval, u sklopu kojega se u međunarodnoj ”maškaranoj” povorci očekuje više od 10.000 maškara s oko 100 veselih alegorijskih kola, počet će 17. siječnja i trajati do 3. veljače, najavljeno je danas iz Turističke zajednice Grada Rijeke, glavnog organizatora Karnevala.

‘Ključevi grada’ odlaze u ruke Meštra Tonija

Riječki karneval uvršten je, navode iz Turističke zajednice, među 500 najvažnijih zbivanja u Europi, a časopis Sunday Times proglasio ga je najegzotičnijim događajem u svijetu na početku godine.

U bogatom karnevalskom programu središnje mjesto imaju tri karnevalska događaja.

Ovogodišnja kraljica karnevala bit će izabrana 18. siječnja, a istoga dana ”ključevi grada” prijeći će iz ruku gradonačelnika Vojka Obersnela u ruke Meštra Tonija, koji će ”vladati” Rijekom do završetka Karnevala.

U Dječjoj karnevalskoj povorci u središtu Rijeke, koja će se održati 26. siječnja, sudjelovat će oko 5000 malih maškara u pratnji roditelja, odgajatelja i učitelja te s oko 20 alegorijskih kola.

Veselje i zabava na središnjim gradskim ulicama Rijeke

Središnji događaj Riječkog karnevala – tradicionalna Međunarodna karnevalska povorka – zakazana je za 3. veljače, a dolazak je najavilo više od 10.000 maškara, koje će pratiti oko 100 alegorijskih kola.

Glavna karnevalska povorka satima će se veseliti i zabavljati posjetitelje na središnjim gradskim ulicama, a čast da budu posljednji u povorci i time označe njezin završetak i ove će godine imati Halubajski zvončari, tradicionalne maškare iz okolice Rijeke, koje životinjskim maskama i o pasu ovješenim zvonima simbolično tjeraju zle duhove i najavljuju proljeće.

U sklopu Riječkog karnevala bit će otvorena dokumentarno-umjetnička izložba fotografija Branka Janija Kukurina iz Kastva.

Najavljeni su još Maškarani auto-rally Pariz – Bakar, Oktanski bal, Karnevalski bal, tradicionalna Smotra zvončara i feštara iz Primorja i inozemstva te više zabavnih programa, kazališnih predstava i izložaba.

Karneval će završiti suđenjem i paljenjem Pusta-krivca za sve loše događaje u prošloj godini, na moru u riječkoj luci. Meštar Toni vratit će gradonačelniku Obesnelu ”ključeve grada”, a završetak sezone maškara u Rijeci bit će označen i spuštanjem karnevalske zastave.

Javno.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.