“Rijeka – Istočna zemlja koja je bila talijanska”

Fiume poštanska markaProblematična poštanska marka Rijeke, točnije Fiume čini se da će se ipak pojaviti u Italiji. Podsjećamo da je Talijanska pošta 30. listopada ove godine planirala izdati i promovirati poštansku marku o gradu Rijeci, ali je to odgođeno nakon intervencije hrvatske diplomacije. Naime, na provokativnoj poštanskoj marki bila je fotografija Guvernerove zgrade u Rijeci i tekst na talijanskom jeziku «Fiume – Terra orientale gia italiana» što u prijevodu glasi Rijeka – Istočna zemlja koja je bila talijanska, te je u prodaji trebala stajati 0,65 eura.

Budući da su na odgođeno izdavanje poštanske marke oštro reagirali mnogi političari, među kojima parlamentarci političkih stranaka desnog centra, kao i čelnici tzv. udruga esula i nostalgičari, u Hrvatskoj se pretpostavljalo da do izdavanja navedene marke neće doći. No, sudeći po najavi nekih talijanskih medija Italija će dobiti taj filatelistički dokument. Francobollo o Rijeci neće biti predstavljena u Talijanskoj pošti, kako je svojevremeno bilo predviđeno, nego u Press uredu u Milanu sutra (ponedjeljak) poslije podne, a nazočni će biti, među ostalim, parlamentarci Carlo Giovanardi i Giorgio Benvenuto, dogradonačelnik Milana Riccardo De Corato te krema tzv. udruga esula u Italiji među kojima i oni koji su dosad u javnim nastupima govorili i pisali protiv hrvatske vlasti.

Za očekivati je da će hrvatska diplomacija ponovo reagirati na najavu predstavljanja poštanske marke u Milanu, iako je to već trebala učiniti jer francobollo s takvom politikanstskom porukom nije ništa drugo nego neprijateljstvo. Za to dakako najveću krivicu snosi talijanska vlast, bilo ova lijevog centra ili ona otprije desnog centra, jer je gotovo uvijek podlegla zahtjevima izbjeglica iz hrvatske i slovenske Istre, zatim Rijeke i Dalmacije, a to nikako ne donosi razvitku dobrosusjedskih odnosa dviju država.

Armando Černjul
Barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.