Rim u Pazinu – program proslave

Pazinci kao svoj najveći blagdan, slave Rim ili Porcijunkulu. Obilježavanje potječe iz privilegija koji je Crkva dala redu Svetog Franje, da oni koji na dan 2. kolovoza pohode crkvu Gospe od Anđela u Asisiju dobiju oprost grijeha. Taj se običaj proširio i na mnoge franjevačke crkve, a među njima i pazinsku, pa tako svake godine za Rim pazinsku franjevačku crkvu pohodi mnoštvo hodočasnika iz raznih krajeva svijeta. Tako se i ove godine, u srijedu, 2. kolovoza, na sam dan blagdana, održava svečano misno slavlje u vrtu Franjevačkog samostana u 19:00 sati. Centralna proslava organizira se u subotu 04. kolovoza na glavnom gradskom trgu uz nastup Doris Dragović.

Obzirom se blagdan s vremenom pretvorio u najveću pazinsku godišnju feštu, koja se protegne do kasno u noć uz nastupe poznatih glazbenih imena, i ove će se godine, u subotu, 4. kolovoza održati bogati zabavni program.

Ovogodišnji kulturno – zabavni program Rima započinje na glavnom gradskom trgu u 19:00 sati već tradicionalno nastupom Limene glazbe Pazin a uslijedit će nastupi mladih pjevača s festivala Mali veliki mikrofon. U večernjim satima za zagrijavanje atmosfere pobrinut će se Replay band i popularni Istarski glazbenik Elio Pisak koji će svoj nastup započeti oko 21:00 sat te će se cijelu noć izmjenjivati sa glavnim izvođačem večeri.

Ovogodišnja zvijezda Rima je vokalna diva Doris Dragović koja će se svojim svevremenskim i svima poznatim hitovima pobrinuti da se svi dobro zabave i uživaju u najvećoj fešti u središnjoj Istri.

Predviđeno trajanje programa ove godine je do 5:00 sati ujutro do kada će i ugostiteljskim objektima u Pazinu biti odobreno radno vrijeme. Zabavni program na trgu pratit će i bogata ugostiteljska ponuda, te posebna ponuda za djecu. Kao i prethodnih godina na Rim dolazi lunapark i naprave za zabavu najmlađih. Također, brojni Pazinski ugostitelji organiziraju zasebne sadržaje u svojim objektima čime dodatno upotpunjuju ponudu i osiguravaju zabavu za sve ukuse i dobi.

Sportski program:

Uoči Rima počinje i raznovrsni sportski program pa će se već ovaj petak 27.07. održati tradicionalni revijalni malonogometni turnir na malonogometnom igralištu u Rogovićima. Turnir počinje u 18 sati a ekipe koje nastupaju su Istarske Ceste, Mup, Pravosuđe, Radio Istra, Načelnici općina i Grad Pazin.

Dan kasnije na barama u Cerovlju Športsko ribolovno društvo Pazinčica organizira natjecanje u lovu ribe udicom na plovak a očekuje se oko 40 sudionika koji dolaze iz Istre, sjeverne Hrvatske i Italije.

Sljedeći tjedan odvijat će se turniri u uličnoj košarci, malom nogometu, stolnom tenisu i boćanju.

Novoosnovana udruga Futsal Pazin organizira 6. Humanitarni Malonogometni turnir Igor Stranić Iggy. Skupine će se odigrati 2. i 3. kolovoza a završnica u subotu 4. kolovoza, sve u vremenu od 18:00 do 24:00 sata. Ekipe dolaze iz cijele Istre i Primorsko goranske županije.

U subotu 04. kolovoza će se odigrati još nekoliko sportskih susreta.

U jutarnjim satima odigrat će se i stolnoteniski turnir koji će se održati u polivalentnoj dvorani školsko gradskoj sportskoj dvorani u Pazinu početkom u 10 sati. Turnir je podijeljen u tri kategorije, seniori do 49 godina, veterani od 50 godina na više i apsolutna kategorija. Svake godine na turniru sudjeluje oko 30 takmičara, većina iz Istre, redoviti su igrači iz Zagreba, a posljednjih godina sudjeluju i igrači i iz susjednih zemalja poput Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke.

Turnir u Uličnoj košarci započinje na vanjskim gradskim košarkaškim terenima u 18:00 sati a finale se očekuje oko 22:00 sata. Nastupit će 40-setak igrača iz Istre i Primorsko goranske županije, od dječaka do veterana.

Kroz cijelu subotu i nedjelju Boćarski savez Grada Pazina organizira deseti otvoreni međunarodni boćarski turnir parova „Velika nagrada Pazina – Kompakt Cup“ koji će se održat na boćalištima u Pazinu, Svetom Petru u Šumi, Lindaru, Brajkovićima, Pilatima, Motovunu, Pazinskim Novakima, Cerovlju, Oslićima, Kozarima, Ročkom polju i Roču, s početkom u 9:30 sati. Prijave su još u tijeku, prijavljuju se uglavnom parovi iz Hrvatske, Slovenije i Italije, a ove godine bilježimo i prijave parova iz Luksemburga te iz Monte Carla. Očekuje se sudjelovanje oko 90 parova.

Ostali programi:

Proslavu Rima osim sportskog programa prate i brojni kulturno zabavni programi kako u Pazinu tako i u okolnim mjesnim odborima. U nedjelju 29.07. u Zabrežanima već od jutra započinje turnir u pljočkanju a od 18.00 sati na scenu nastupa dvadesetak harmonikaša u sklopu susreta „Armonike u polju“. U petak 03.08. Pučko otvoreno učilište Pazin časti svoje sugrađane sa jezz koncertom na kojem u samom centru grada nastupa „Organ Trio“.

Već tradicionalno, uoči Dana domovinske zahvalnosti u Trvižu se odvija 17. Večer hrvatskih klapa na kojoj će od 21.00 sat zapjevati muške i ženske klape iz raznih krajeva Hrvatske.

Nakon Rima, u nedjelju, 6. kolovoza, u Kašćergi će se održati se tradicionalna pučka fešta i samanj Gospa Snježna. U večernjim satima održat će se plesna zabava uz nastup Dražena “Šajete” Turine i Remix Band-a.

Regulacija prometa:

Kako bi proslava Rima u Pazinu protekla bez poteškoća važno je istaknuti i posebnu regulaciju prometa koja će se u subotu odvijati u centru Pazina.

U subotu, 4. kolovoza u popodnevnim satima pa sve do jutarnjih sati u nedjelju 05.08. zatvorit će se promet ulica 25. rujna, ulica Dinka Trinajstića i ulica Narodnog doma (ulice uz Erste banku, Pasaj i poštu) s preusmjerenjem u ulicu Joakima Rakovca (ili na parkiralište na stadionu). Već u petak zatvorit će se i dio parkirališta na Trgu slobode radi montaže pozornice i druge opreme, koje će u cijelosti biti zatvoreno čitavu subotu do ranih jutarnjih sati u nedjelju.

Za posjetitelje će uz posebnu regulaciju biti osigurano parkiralište u Šetalištu Pazinske gimnazije i na atletskoj stazi gradskog stadiona.

Uz ova parkirališta podsjećamo posjetitelje na mogućnost parkiranja na rubnim zonama kao što je i parkiralište u kompleksu bivše vojarne (iza INA-ine benzinske stanice), iza školsko gradske sportske dvorane te na parkiralištu iza stanice za tehnički pregled vozila.

Dobrodošli u Pazin!

pazin.hr

12 komentara na “Rim u Pazinu – program proslave”

 1. Anonimno napisao:

  Ma che bell’… canzoni di una volta!

 2. Anonimno napisao:

  Nemir u centru grada. Ča ne bi moglo to bit u vojarni da normalni svijet more spat?

  1. Anonimno napisao:

   poli vojarnu su tri nebodera u kojima je jos vec ljudi

 3. pujo napisao:

  02. 08. je ipak u četvrtak još uvijek.

 4. Anonimno napisao:

  Onda poli Pazinke

 5. mrga napisao:

  moru slobodno i ukinut rim kad je svako leto sve veća tragedija od fešte!

 6. seljačina napisao:

  seljačku prčiju nam rade od ovog našeg nekad naprednog i kulturnog grada

  1. Vitorio napisao:

   Kruha i igara……..

  2. Anonimno napisao:

   Ča bi trebalo pozvat simfonijski orkestar ili kega? Pučka fešta je  pučka fešta. Sviđao se izvođač tebi i meni ili ne, bitno je zvat nekega koji će se svidjet većini, a većina ipak pretežno i djelomično sluša i zabavnu glazbu. U temu smislu odabir je sasvim OK.

   1. ocito_selja napisao:

    Točno tako. Meni je isto odabir glavnega izvođača ok.
    Možda prigovaraju jer nema za svakog ponešto, tipo neki rock izvođači.
    Ali vjerojatnije je da prigovaraju jer je kultura prigovaranja ovdje dosta izražena.

    1. Anonimno napisao:

     Jušto tako. A kao i vajka, bit će više pozornica i različite muzike. Ako se sjećan, lani je bilo 5 različitih muzika na 5 lokacija. Nekima opet ni dovoljno.

     Njurganje radi njurganja.

     Vječito nezadovoljni.

     Ljudi, ajde malo pozitive, nije sve tako crno, nije sve loše.

 7. Anonimno napisao:

  Samo da ni Rozga. Vjerujem da če naš Elio Pisak razveselit naše pučane.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.