‘Rinimo ga naprid’ turneju Istrom započinje sutra u Pazinu

Predstava Rinimo ga naprid svoju istarsku turneju započinje sutra, u petak, 26. veljače u 20 sati u Pazinu. Riječ je o realizaciji programa ‘Kazališna zima u Istri’ kojeg uz potporu Istarske županije realizira Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula već drugu godinu zaredom.

Da ‘Kazališna zima u Istri’ pomaže INK-u u plasmanu pred istarskom publikom, rekla je na današnjoj konferenciji za medije ravnateljica Kazališta Gordana Jeromela Kaić i dodala kako INK s repertoarom na čakavskom dijalektu njeguje istarsku kulturnu baštinu ali ujedno opravdava i svoj naziv.

U ime Istarske županije, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica istaknuo je da projekt ‘Kazališna zima u Istri’ ima za cilj doprijeti do istarske publike u manjim mjestima, ali i dovesti tu publiku u Pulu, te očuvati zavičajnu baštinu i kreativnost.

‘S nestrpljenjem očekujemo sutrašnji dan kad nam predstava dolazi u Pazin. Jako nam puno znači što nam Istarska županija pomaže da ugostimo Istarsko narodno kazalište’, rekao je Damir Tumpić ispred Pučkog otvorenog učilišta Pazin.

Inače, predstava Rinimo ga naprid će nakon Pazina, u subotu, 27. veljače gostovati u Poreču, nedjelju, 28. veljače u Bujama i ponedjeljak, 29. veljače u Buzetu.

Više o predstavi, rekao je redatelj Jasminko Balenović: ‘Radi se o adaptaciji zabavljačkog kazališta nastalog u Engleskoj. Poput drugih, i ova je komedija pisana na dijalektu, jer su komedije u dijalektu uvijek zvučne i sočnije. Prisjetimo se Velikog i Malog mista, Gruntovčana… U čakavskoj sceni se puno bavimo komedijama koje su zapravo moj afinitet’. Balenović je ukratko ispričao fabulu koja se odvija u jednom apartmanu u Bruxellesu, vezuje se uz političara i sve one ljude koji ga okružuju…

Kako je glumiti na dijalektu, iz prve ruke nam je ispričao mladi vodnjanski glumac Valter Roša koji nam je danas priredio zabavni uvod u konferenciju za novinare.
‘Govorim dva dijalekta istrovenetski i čakavski s područja južne Istre, tako da mi izgovor nije problem. Odlično se zabavljamo tijekom predstave i jedva čekamo večerašnju probu i predstojeće nastupe’, rekao je Roša.

Afirmacija kazališnog stvaralaštva predstava Čakavske scene INK ove će se godine realizirati izvedbom predstave ‘Rinimo ga naprid’ Gorana Prodana, prema ‘A rise on the market’ Edwarda Taylora, s engleskog prevela Maja Oršić Magdić. Predstava je premijerno izvedena 17. travnja 2015.

Uloge:

PJERO JAREBICA: Rade RADOLOVIĆ
LILI JAREBICA: Lana GOJAK
ŠIME OHOLIĆ: Valter ROŠA
SEVERINO BIDON: Teodor TIANI
ZVJEZDANA: Iva KEVRA
SLAVICA MOLINARI: Romina VITASOVIĆ
JACOB FESTUNG: Robert UGRINA

© iPazin.net portal 2001. - 2024.