Rizik od incidenata svesti na najmanju moguću mjeru

foto: Glasistre.hrCertifikat ISO 14001:2004 dodjeljuje se za kvalitetan sustav upravljanja okolišem, a BINA Istra – Upravljanje i održavanje je sedamnaesta istarska tvrtka koja ga je dobila. Dolazak interventnih ekipa do bilo koje točke potencijalnog incidenta na Istarskom ipsilonu najkasnije za trinaest minuta.

Tvrtka BINA Istra – Upravljanje i održavanje od jučer je ponosna vlasnica certifikata za kvalitetan sustav upravljanja okolišem ISO 14001:2004. Svečanosti dodjele certifikata jučer su u Pazinu prisustvovali brojni poslovni partneri ove tvrtke te istarskih gradova i općina, javnih poduzeća i službi, Istarske županije i regionalnih institucija. Članovi Uprave Upravljanja i održavanja, Aleksandar Anzur i Christian Santaleza, primili su certifikat iz ruku Krešimira Paliske, predstavnika norveške certifikacijske tvrtke Det Norske Veritas, koja je provela višemjesečni postupak certificiranja okončan u prosincu prošle godine.

Uručujući im lijepu poveću uokvirenu diplomu, Paliska je posebno istaknuo da u deset godina koliko se bavi ovim poslom, još kod nijedne tvrtke nije naišao na toliku predanost uprave ovom projektu, i naglasio da je, po njegovu mišljenju, implementacija sustava ISO 14001:2004 u poslovanje BINA Istre – Upravljanja i održavanja najbolja u Hrvatskoj. Paliska je spomenuo i probleme s kojima se nailazi kod ovakve vrste certificiranja, prije svega u hrvatskoj zakonskoj regulativi koja je još uvijek podložna dnevnim promjenama, broj tvrtki koje uvode ovaj sustav još je uvijek premali, a ni država nije prepoznala ovaj sustav pa ga posebno ni ne potiče.

Christian Santaleza je zatim u ime uprave istaknuo nekoliko činjenica zbog kojih BINA Istra – Upravljanje i održavanje osjeća posebnu odgovornost za skrb prema okolišu. Istarski ipsilon, naglasio je, prolazi kroz područja dvadeset gradova i općina, te kroz Park prirode Učka; premošćuje rijeke Mirnu, Pazinčicu i Boljunčicu te zaštićeni krajolik Limske drage; prolazi kraj ribolovnog područja Cerovljanskih bara; a 80 od njegovih ukupno 145 kilometara prolazi kroz vodozaštitna područja. K tome, u tunelu Učka nalazi se izvor koji pitkom vodom opskrbljuje Liburniju. Prošle godine je Ipsilonom prošlo 11 milijuna putnika, te 500.000 teretnih vozila, koja su uz ostalo prevezla 180 milijuna litara opasnog i za okoliš potencijalno štetnog tereta. Zato je svođenje rizika od potencijalnih ekoloških incidenata na najmanju moguću mjeru jedan od prioriteta ove tvrtke, a uvođenjem certifikacije ISO 14001:2004 prije svega su usklađene preventivne i interventne mjere s međunarodnim standardnima zaštite okoliša, od postavljanja četrdeset zatvorenih sustava odvodnje do takve organizacije interventnih službi koja omogućuje da se na bilo koje mjesto incidenta stigne za najviše trinaest minuta. Ova certifikacija, zaključio je Santaleza, obvezuje na dalja kontinuirana poboljšanja, u skladu s politikom održivog razvoja Istarske županije.

Uz čestitku na zasluženom certifikatu, član Županijskog poglavarstva Valter Poropat istaknuo je da Istarska županija posebnu pozornost i podršku daje projektima zaštite okoliša, a predsjednica županijske gospodarske komore Jasna Jaklin Majetić podsjetila je da certifikat ISO 14001:2004 u Istri ima već sedamnaest tvrtki što je, zajedno s drugim certifikatima kvalitete, u odnosu na ukupan broj tvrtki dvostruko više od hrvatskog prosjeka. Naposljetku se govornicima pridružio i David Gabelica, direktor BINA-Istre (kojoj je BINA-Istra – Upravljanje i održavanje tvrtka-kći), istaknuvši da »živimo u izuzetno kvalitetnom prostoru pa je naša obveza takvim ga i zadržati«. Kako se ove godine kreće u »dupliranje« Istarskog ipsilona, Gabelica je istaknuo da se već pri projektiranju vodi računa o ekologiji i sigurnosti, što je sasvim konkretan korak ka opravdavanju dobivenog certifikata.

Davor Šišović
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.