Riznica motovunske povijesti

MotovunPozamašna knjiga “Motovun – povijest i sadašnjost”, odnosno zbornik radova sa znanstvenostručnog skupa održanog još 2004. godine u povodu 1200. obljetnice prvog pisanog spomena na Motovun (Montauna), ugledala je svjetlo dana. “Prva knjiga koja se cjelovito bavi poviješću Motovuna na hrvatskom jeziku”, kako ju je ocijenio njen urednik Josip Šiklić, donosi čak 24 historiografska i općeznanstvena rada, kao i tekst Rižanske skupštine (placita) iz 804. godine na latinskom i hrvatskom jeziku.

“Riječ je o važnom doprinosu mikropovijesti značajnog istarskog mjesta, ali i podlozi za daljnja istraživanja. Premda ne predstavlja cjelovitu kronologiju mjesta, radi se o svojevrsnoj monografiji Motovuna”, kazao je rektor pulskog sveučilišta dr. Robert Matijašić, koji je suradivao na knjizi, dodavši da, premda se o Motovunu dosta pisalo, osim turističkih vodiča nije bilo širih izdanja o mjestu i okolici. Zbornik, čiji je nakladnik pazinska Katedra Čakavskog sabora za povijest Istre, na 379 stranica s priloženim koloriranim ilustracijama donosi pregled motovunske prošlosti od najstarijih dana pretpostavljenog gradinskog naselja na motovunskom brdu u prapovijesnom brončanom dobu preko ponovnog naseljavanja u kasnoj antici do srednjovjekovnog Motovuna i današnjice.

Osim razvitka samog naselja i okolice, u zborniku se eminentni istarski stručnjaci bave bratovštinama, spomenicima, položajem žena, gospodarstvom, demografijom, fortifikacijom, toponimijom, sakralnim spomenicima, rijekom Mirnom i Motovunskom šumom, znamenitim Motovuncima, običajima i književnim likom Velog Jože. Prava riznica motovunske povijesti s nizom pojedinosti iz arhivskih vrela i spoznajnih zaključaka bit će kvalitetan poticaj za daljnja istraživanja koja baštinom bogati motovunski kraj s tritisućljetnim kontinuitetom naseljavanja zasigurno zaslužuje.

Pokrovitelj izdanja je Općina Motovun u čijim se službenim prostorijama knjiga može nabaviti, a prema najavama urednika trebala bi se distribuirati i putem knjižara.

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.