RKPedu: mnoštvo tema za početak godine

rkpedu_banner_plavi.jpgRKPedu, projekt tečajeva, predavanja i radionica koje se održavaju u Radioklubu Pazin, za početak godine donosi mnoge zanimljive teme iz područja radioamaterizma, astronomije, fotografije i meteorologije.

Godinu će otvoriti Hrvoje Horvat tečajem za radiooperatora, koji počinje već sutra, u utorak, s početkom u 19 sati. Ukoliko želite postati radioamater, zanimaju vas radiokomunikacije, ekspedicije i natjecanja ili želite naučiti nešto o radio valovima, ovo je pravo mjesto za vas. U ovom tečaju, u trajanju od mjesec dana, dobiti ćete sve potrebne informacije da postanete radioamater, dobijete vlastitu pozivnu oznaku i počnete samostalno komunicirati s radioamaterima u cijelom svijetu putem radiostanice.

Nakono vrlo uspješnog tečaja o osnovama fotografije, u suradnji s Foto Klubom Pazin, sredinom siječnja slijedi nastavak. Na tečaju studijske fotografije biti će riječi o snagi flasha, otvoru blende, karakteru i osobini svjetla, a sve to objašnjeno kroz teoriju i praksu. Moći ćete isprobati pravu studijsku opremu, naučiti nešto o modifikatorima svjetla, te načinu osvjetljavanju osobe u odnosu na namjenu (fashion, glamour, editorial). Kroz tečaj će vas voditi Aljoša Anzur i Nerio Belić.

O radioastronomiji, području koje povezuje astronomiju i razna istraživanja na radiofrekvencijama, dva će predavanja krajem siječnja održati Branko Radoš, koji se ovime bavi još od srednje škole. Biti će riječi o razvoju radioastronomije, svemirskim izvorima radio-zračenja, amaterskoj radioastronomiji, uređajima i antenama koje se za to koriste, svojstvima i ponašanju radiovalova iz svemira, prijemu prirodnih radio signala i radio-signala s meteo-satelita. Ako zainteresirani budu pokazali interes, napraviti će se i radionica jednostavnijih antena i mjerenja vani u prirodi.

Vjerojatno svih interesira kako se izrađuje vremenska prognoza. Zašto ponekad prognostičari “pogode”, a ponekad je stvarna situacija sasvim suprotna? U jednosatnom predavanju početkom veljače biti će objašnjene tehnike izrade meteoroloških prognoza i parametri koji u njima sudjeluju. Mlada ekipa predavača u sastavu Alen Šterpin, Petar Radovan i Goran Kovačević dolaze iz već vrlo dobro poznate udruge IstraMet.

Danas (skoro) svi imamo facebook. Na facebooku se najčešće nalazi fotografija našeg lica. Kakva će to fotografija biti – ovisi o vama, no, znajte da to lice predstavlja vas – a Vi želite biti dobro (ili barem realno) predstavljeni. Na tečaju porteta sredinom veljače naučit ćete nešto o Rembrandt i Butterfly načinu osvjetljavanja lica, kako prikazati emociju ili misao, a imati ćete prilike raditi s profesionalnim modelima. Predavači su Aljoša Anzur i Nerio Belić iz Foto Kluba Pazin.

Globalno zatopljenje druga je tema u nizu predavanja IstraMeta. Na ovom jednosatnom predavanju biti će odgovorena neka od često postavljanjih pitanja: dolazi li do globalnog zatopljenja ili zahlađenja, ima li smisla uopće raspravljati o tome?

U prostorima Radiokluba Pazin:
11. siječanj / 19:00 – Tečaj za radiooperatora – Hrvoje Horvat
15. siječanj / 17:00 – Studijska fotografija – Nerio Belić / Aljoša Anzur
21. siječanj / 19:00 – Radioastronomija 1 – Branko Radoš
22. siječanj / 17:00 – Osnove fotografije – Nerio Belić / Aljoša Anzur
28. siječanj / 19:00 – Radioastronomija 2 – Branko Radoš
7. veljača / 19:00 – Izrada meteoroloških prognoza – Alen Šterpin / Petar Radovan / Goran Kovačević
21. veljača / 19:00 – Globalno zatopljenje / zahlađenje – Alen Šterpin / Petar Radovan / Goran Kovačević
26. veljača / 17:00 – Portret – Nerio Belić / Aljoša Anzur

26. veljača / 17:00 – Studijska fotografija – Nerio Belić / Aljoša Anzur

Više informacija o radionicama, tečajevima i predavanja pogledajte na: http://edu.rkp.hr.

rkp.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.