RKPedu: Open Street Map radionica

open_street_map_2013Danas će se u Radioklubu Pazin, s početkom u 16 sati, održati radionica o Open Streep Map kartografiji. Na radionici će se informirati o karakteristikama Open Street Map (OSM) sustava i Open Cycle Map Istra projekta, kao i o načinima uključivanja u OSM zajednicu. Prikazat će se način unosa podataka u sustav kao i korištenje njegovih različitih verzija, uključujući i besplatnu prometnu navigaciju. Osim toga, prezentirat će se nekoliko sličnih kartografskih sustava i programa koji trenutno postoje na tržištu i imaju primjenu u sličnim područjima. Radionica je besplatna i otvorena za svih.

Open Cycle Map Istra projekt je koji ima tri primarna zadatka: ažuriranje online Open Street Map – Cycle map sustava, izrada offline kartografske podloge koja će biti na raspolaganju javnosti i edukacija suradnika i javnosti o unosu podataka i korištenju sustava. 

Upravni odjel za turizam Istarske županije kandidirao je projekt „Open cycle map Istra“ na fond za inovativni turizam Ministarstva turizma RH te dobio potporu. Kroz realizaciju projekta trebalo bi se izvršiti obiman unos podataka u online kartografsku bazu podataka Open street map, iz koje se mogu formirati karte raznih profila i potreba. Unos vrše volonteri, karta je slobodna za korištenje javnosti i ažurna je i detaljna onoliko koliko volonteri određenog područja unesu podataka. No, karta je u visokom stupnju dorađenosti.

Predavači:

Hrvoje Bogner – apsolvent je geodetskog fakulteta, demonstrator, te suradnik na raznim projektima geodezije i katastra. Sudjeluje u UNDP (United Nations Development Programme), vanjski je suradnik na projektu: Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, Program Vlade RH: Dovesti svoju kuću u red. Sudjeluje u radu Hrvatske Udruge Linux Korisnika (HULK), a do sada je radio na lokalizaciji raznih softverskih paketa na Hrvatski jezik (OpenOffice, Ubuntu, Gcompris, Panoramio, phpBB). Aktivno koristi, unosi, analizira i obrađuje podatke u OSM sustav, održava arhive promjena u RH, te je predavač na brojnim predavanjima u Hrvatskoj na temu OSM-a.

Domagoj Malović – diplomirani je inženjer cestovnog prometa, predsjednik udruge za razvoj civilnog društva FOKUS iz Zagreba, te bivši savjetnik za informacijsko komunikacijske servise u FINI. Idejni je autor i programer prve hrvatske komercijalne računalne ige “SRAZ – Borba znanjem”. Domagoj je Beta tester za Navigo-sistem, te predavač na edukacijama za biciklističke vodiče iz područja kartografije, orijentacije, GPS sustava.

Ova je radionica dio RKPedu projekta – projekta edukacija u tehničkoj kulturi. Više informacija možete naći na edu.rkp.hr, gdje se nalazi i popis ostalih sadržaja na koje ste dobrodošli. Prostorije Radiokluba Pazin nalaze se na adresi M. B. Rašana 2/4 u Pazinu, na trećem katu.

rkp.hr / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.