RKPedu: Tomo Krajina: Sudjelovanje u opensource projektima

Ovog tjedna u Radioklub Pazin kao predavač ponovo dolazi developer Tomo Krajina. Programi otvorenog i slobodnog programskog koda (Free Libre and OpenSource Software) su već općepoznati i široko prihvaćeni programi, a Tomo će iz svojeg dugogodišnjeg iskustva iznijeti niz praktičnih iskustava, prednosti i mana sudjelovanja u takvim projektima.

Zašto (ne) sudjelovati u open source projektima, kako (ne) odabrati projekte, zašto nešto (ni)je zaživjelo nakon opensourceanja, koliko vremena i energije uzima open source, isplati li se open source, zašto možete biti odbijeni iz opensource projekta, zašto komunikacija u svijetu opensourcea (ponekad) izgleda kao beskonačna svađa, kako i zašto nastaju i nestaju opensource projekti, koja je motivacija vlasnika projekata, a koja onih koji šalju svoje ispravke/priloge/prijedloge, kakve posljedice imaju razlike u motivacijama i dr. niz je zanimljivih pitanja na koja će Tomo kroz predavanje, ali i diskusiju, pokušati dati najbolje odgovore.

Tomo Krajina je developer, git evangelist, open source entuzijast, a u slobodno vrijeme pasionirani biciklist i planinar. Prvi (ozbiljan) open source doprinos dao je još 2010. godine i od tada je opensorsao 50-tak projekata. Od toga je desetak “zaživjelo”. Primio ~150 pull-requesta, “obradio” ~130 prijavljena buga i poslao 30-40 pull-requesta na tuđe projekte.

Github profil: https://github.com/tkrajina

Vidimo se ove srijede u 19:00!

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.