RKPedu: “Vidjet ćete kako je lako čitati kod – čisti hedonizam”

RKPedu_Martina_Simicic_2014U dvosatnoj radionici mlada pazinjanka Martina Šimičić pokazala je kako odlično vlada naprednim web tehnologijama, u korak je s trendovima, te kako se od teme zanimljive samo određenom skupu ljudi može napraviti radionica zanimljiva svakome. Pred desetak polaznika s lakoćom je napravila kratki uvod u kojem je prošla metodologije, vrste pristupa razvoju, te objasnila razliku između programera kojima je fokus grafičko sučelje od onih koji se, poput nje, bave funkcionalnošću aplikacije.

U drugom su dijelu polaznici samostalno izradili web stranicu, neovisno o tehnologijama koji koriste (bio je to jedan od rijetkih puta da se na radionici istovremeno nalaze korisnici Mac, Linux i Windows računala, te da potpuno ravnopravno prate i izvršavaju zadatke). Među polaznicima su bili i korisnici nekih drugih tehnologija, što je Martina odlično iskoristila da usporedi temu radionice, Ruby on Rails, s tehnologijama koje se koriste ovdje.

Svoje je iskustvo kao programerka i voditeljica timova imala prilike usavršavati u Sloveniji, Portugalu i Nizozemskoj, gdje sada živi i radi. Njezin je projektni portfelj takav da bi se mnogi iskusni programeri posramili, a sudjelovanje u raznim zajednicama otvorenog koda samo joj donosi dodatne bodove u karijeri.

Posebno je naglasila da voli otvoreni kod i da voli na taj način doprinositi zajednici, te je pohvalila angažman programera koji unaprijeđuju platforme na kojima se radi jer time svi dobivaju. “Vidjet ćete kako je lako čitati kod – čisti hedonizam” – jedna je od rečenica koja je svakako obilježila jučerašnju večer.

rkp.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.