RKPedu3: Snijeg, suše i uragani

rkpedu3_qrIako je u veljači u Istri prevladavalo snježno vrijeme, u učionici Radiokluba Pazin bilo je više riječi o sušama i sušnom razdoblju koje je Istru pogodilo prošle godine, te o uraganima kao najsnažnijim ekstremnim vremenskim pojavama, od njihova postanka pa sve dok u potpunosti ne oslabe. Za to su bili zaslužni IstraMetovci Patrik Bolković i Goran Kovačević.

Iako je učenik osmog razreda Osnovne škole u Krnici, Patrik Bolković znanjem može stajati uz bok svakom meteorologu amateru. U jednosatnoj prezentaciji prikazao je što su suše, naveo kako one nastaju i dao pregršt primjera njihovih djelovanja. Sve je bilo popraćeno fotografijama, ponekim citatima iz knjiga, te neizostavnim usporedbama s ostalim geografskim područjima i drukčijim vremenskim uvjetima.

Goran Kovačević je, dva tjedna nakon Patrika, u svojoj prezentaciji pokazao da je istinski zaljubljenik u uragane. Posjetitelji su tako mogli vidjeti kako nastaju uragani, kako dobivaju imena, te što ih razlikuje od tropskih oluja i tornada. Prikazane su usporedbe uragana i šteta koje su prouzročili kroz povijest, čime se dokazala važnost sustava za otkrivanje uragana.

Nakon oba predavanja razvile su se konstruktivne rasprave između posjetitelja i predavača na kojima je odgovoreno na pitanja koja su često izlazila iz okvira prezentacije, ali na koja su Patrik i Goran imali spremne odgovore, temeljene na višegodišnjem iskustvu stečenom kroz djelovanje u udruzi IstraMet.

Najavljeno predavanje na temu Chemtrailsa i HARPA je nažalost, zbog neodgodivih poslovnih obaveza predavačice, otkazano. Radioklub Pazin se ispričava svima koji su na predavanje htjeli doći, te će ga pokušati organizirati u nekom drugom terminu.

Podsjećamo da tečaj amaterske radiogoniometrije, kojime završava ovogodišnji RKPedu ciklus, još uvijek traje, te se svi zainteresirani za ovu kombinaciju sporta i tehnike mogu priključiti.

www.rkp.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.