Robert Prodan Mačo novi je humski župan na leto dan

Novi humski župan na leto dan, izabran po staroj užanci, uz pomoć Boga i raboša je Robert Prodan Mačo iz zaseoka Kapitani kod Huma. U prošlosti su gotovo sva veća mjesta u Istri birala svoga župana, uglednog pripadnika zajednice, no ovaj se prastari hrvatski običaj iz 12.,13. stoljeća, danas održao samo u glagoljaškom Humu gdje je obnovljen 1977. godine.

– Delali smo ono kaj nas je pjažilo; fešte. Uglavnom, nam je bilo malo fešt i smo storili oš ena – samanj od konoplje. Prekrivali smo anke krove, lani smo Polača, a to leto crekva, sumirao je rezultate jednogodišnjeg mandata dosadašnji župan mlađahni Bojan Krota iz Erkovčići. Svog nasljednika najavio je riječima; “Dragi suci, grašćaki i Homjani, raboš puvije da je naš novi župan Mačo”.

Tek što je preuzeo župansku palicu, znak vlasti u Humu i ključeve Polače te obećao da će “sa dela delat pu stuarih nevadvah i užancah”, novi humski župan odmah je najavio nove poreze ili po domaće “števre” kako bi napunio humsku kasu. Zadržat će postojeće poreze koje su uveli njegovi prethodnici; “tašu čelibe” ili porez na neženje te števra na humska arija, odnosno porez na zrak, te uvesti nove.

– Ćemo provat privuć još kak šold u Hum, ko si ti drugi, se vlade i parlamenti tega sveta, poručio je Prodan.

Izbor humskog župana nadasve je jedinstven; jedanaest sudaca izabralo ga je u gradskoj loži, u ceremonijalu pučke predstave na domaćem dijalektu, urezivanjem crta kosirom u raboš, drvenu palicu. Novom humskom vlastodršcu prvi su čestitali istarski župan Buzećan Valter Flego i buzetski podeštat Siniša Žulić. Susret je prošao bez ikakvog rivalstva jer granice se točno znaju, Flego je nadležan za Istru, Žulić za Buzet, a Prodan za Hum. Flego je iskoristio priliku i poručio da bi humski model izbora dobro funkcionirao i u Saboru u prevladavanju krize vlasti.

U najmanjem gradu na svijetu u subotu su već tradicionalno proslavili Dan Huma. Uz izbor župana na leto dan, humskim ulicama odzvanjali su zvuci tradicijske glazbe u nastupu gunjaca Arkul i Sovinjskih gunjaca, a večernje sate obilježio je peti po redu susret “Kantaduri, va Hum!”, susret klapa po starinski bez tehnoloških pomagala sa starim istarskim vozom kao pozornicom.

Nastup klapskih družina posjetitelji su mogli pratiti udobno smješteni na balama sijena. Susret su vodili članovi Buzetskog pučkog teatra, a uz domaćina, mušku klapu Boškarin iz Huma nastupili su ženska klapa Volosko te muške klape Kastav i Solinar iz Portoroža. Svaka klapa predstavila se izborom pjesama koje su i njihovi stari pjevali te dijalektom svoga kraja. Za večernju zabavu pobrinuli su se Ausswinkl muzikanti iz Ravne Gore. Dan Huma organizirala je Udruga Hum, suorganizatori su Turistička zajednica Buzeta i Klapa “Boškarin” iz Huma, a pokrovitelji Grad Buzet i Mjesni odbor Roč.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.