Rockwool će do ljeta ponovno pokrenuti proizvodnju

RockwoolTvornica kamene vune “Rockwool” u Pićanu na Labinštini ponovno bi trebala biti puštena u rad u početku srpnja ili kolovoza, najavio je novi tehnički direktor Marco Boi na današnjoj konferenciji za novinare u Puli.

Rekao je kako je tvornica zatvorena zbog neusklađenosti građevne dokumentacije, a ne zbog ekoloških teškoća.

Boi je kazao kako je Rockwool u Istru došao kako bi ostao i radio te kako će u potpunosti poštivati sve hrvatske propise i ugovore koje su potpisali bez obzira na to što su ”tvornicu pratile manje teškoće u tijeku prvog pokretanja pokusne proizvodnje”.

Pritisak lokalne zajednice

– Žao nam je zbog toga, a sada, dok je tvornica zatvorena, svu pozornost smo posvetili i najmanjim pojedinostima glede dokumentacije. Svjesni smo pritiska lokalne zajednice i cilj nam je na minimum svesti izgrede zbog kojih su mještani prosvjedovali i tražili da tvornica ode iz Istre – poručio je Boi.

Dodao je kako sada treba ispraviti i izrazito lošu sliku istarske javnosti o tvornici. Po njegovim riječima donekle je kriv i ”Rockwool” jer nije na vrijeme i kvalitetno objasnio ljudima načelo rada i proizvodnje. Ponovio je kako tvornica nije zatvorena zbog onečišćenja okoliša, nego zato što je dio dimnjaka izgrađen mimo građevne dozvole.

– Kako bismo javnost uvjerili da tvornica nije onečišćivač, kanimo ugraditi dvije mjerne stanice za praćenje kakvoće zraka u Kršanu i Pićanu – zaključio je Boi.

Radnici i dalje redovito primaju plaću

Unatoč prestanku rada tvornice radnici i dalje redovito primaju plaću, a za to vrijeme dodatno se educiraju, izvijestio je.

RockwoolGrađevna inspekcija Ministarstva zaštite okoliša potkraj studenoga prošle godine utvrdila je da se dio tvornice gradi protivno pravomoćnoj građevnoj dozvoli te je naredila da se gradilište tvornice zatvori i zabrani pokusni rad kao završna faza gradnje.

Budući da su se građani često tužili zbog neugodna mirisa u blizini tvornice, bio je obavljen zajednički nadzor Građevinske inspekcije i Inspekcije zaštite okoliša. Utvrđeno je da je tvornica mimo odobrene građevne dozvole u 30-metarskom dimnjaku izgradila dimovodnu cijev spojenu s peći za sušenje i očvršćivanje. Tako je omogućeno da se dimovi nastali u peći za sušenje i očvršćivanje ispuštaju kroz taj dimnjak izravno u zrak bez ikakve obradbe, priopćilo je tada Ministarstvo.

Javno.hr

1 komentara na “Rockwool će do ljeta ponovno pokrenuti proizvodnju”

 1. EU-femija napisao:

  Smije li se saznati na ciju ideju i na
  ciji poziv je stigao ovaj sporkacjon
  u Istru? Tko je koga potkupio?Je li
  takav potez u interesu istarskog
  turizma,zdravlja Istrijana,ocuvanju
  istarske prirode,zraka i vode?
  To je prava sramota!!!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.