Rockwool cijelu noć dimio, a pred prosvjed zaustavio proizvodnju

Rockwool prosvjedNa današnjem prosvjedu kojeg su organizirali: Ekop Istra, Odbor za referendum i Eko Kvarner, a koji se održao u 10 sati ispred tvornice kamene vune Rockwool, okupilo se oko 200-tinjak ljudi, mještana i predstavnika više političkih opcija. Tvornica, u vrijeme prosvjeda nije radila, odnosno iz niti jednog dimnjaka nije izlazio dim, a kako smo se i sami mogli uvjeriti, tvornica je cijelo jutro dimila da bi netom prije prosvjeda zaustavila proizvodnju.

Unatoč tome, u dolini se još uvijek mogao vidjeti dim pomiješan s maglom. Na prosvjedu se moglo čuti mještane kako pozivaju svoje susjede i prijatelje da se aktivnije uključe u borbu protiv tvornice, da ne govore iza zidova gdje ih nitko ne može čuti, nego neka ustanu i otvoreno prosjeduju protiv ovog zagađivača.

Predsjednik Zelene stranke – Zelene alternative Josip Anton Rupnik podsjetio je kako Središnji državni ured za upravu ni nakon deset mjeseci nije odgovorio na zahtjev ekoloških udruga da se raspiše referendum na temelju peticije sa 6651 potpisom. Po njegovim riječima, te udruge ne žele dopustiti da Istrani budu “pokusni kunići” na kojima je već netko ostvario veliku zaradu.

Član Odbora za referendum Bruno Poropat je istaknuo kako se Studija o utjecaju na okoliš treba poništiti te da je ona bila teška obmana javnosti. S njim se složio i Vjeran Piršić iz Udruge Eko-Kvarner, koji je rekao kako je doista žalosno što se to područje iz poljoprivrednoga zemljišta pretvorilo u industrijsku zonu.

Kako se doznaje od Rockwoolove voditeljice za odnose s javnošću Nine Šuljak, tvornica trenutačno ne radi “zbog redovitoga tehničkog održavanja, to jest pregleda koji se u posljednje vrijeme radi jedanput na tjedan”.

Regionalexpress.hr
Hrt.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.