Rockwool obustavio proizvodnju

RockwoolViša inspektorica zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za područje Istarske županije Marijana Božičević, nakon prošlotjednog nadzora po službenoj dužnosti donijela je 20. listopada rješenje kojim se tvrtki Rockwool Adriatic naređuje privremena obustava proizvodnje kamene vune do uspostave propisanog kontinuiranog praćenja emisija onečišćujućih tvari u zrak, izvijestili su iz Ministarstva.

U obrazloženju rješenja navodi se da je inspekcijskim nadzorima obavljenim povodom prijave Centra 112 u razdoblju od 16. do 18. listopada u Rockwool Adriaticu, a u vezi pritužbi građana na dim i neugodne miris te uvidom u ispise rezultata kontinuiranih mjerenja emisija utvrđeno da je dana 15. i 16. listopada u jutarnjim satima dolazilo do prekoračenja GVE formaldehida na ispustu iz vrteće komore i peći za sušenje.

Nadzorom provedenim 17. listopada utvrđeno je da je tijekom umjeravanja uređaja MCS 100 E koji prati emisiju SO2 na ispustu iz kupolne peći te emisiju formaldehida i amonijaka na ispustu iz vrteće komore i zone sušenja, uočena greška na uređaju te da mjerne veličine nisu relevantne. Radi otklanjanja kvara na uređaju tvrtka je angažirala servisera, ali do 19. listopada, kada je zbog vizualnog utvrđivanja ispuštanja dimnih plinova kroz dimnjak za nuždu te zbog guste crvenkaste magle u okolišu tvornice kamene vune obavljen ponovni inspekcijski nadzor u Rockwool Adriaticu kvar na uređaju nije otklonjen, odnosno uređaj i dalje ne pokazuje zadovoljavajuće rezultate mjerenja emisija. Utvrđeno je također da rezultati kontinuiranih mjerenja emisija nisu prikazani sukladno odredbama Pravilnika o praćenju emisija onečišćujućih tvari u zrak iz stacionarnih izvora (Narodne novine, broj 01/06). Inspekcija zaštite okoliša zatražila je podatak o broju sati proizvodnje kamene vune bez kontinuiranih mjerenja emisija, no taj podatak do završetka nadzora tog dana nije dostavljen.

Točkom B.3.1.2. rješenja Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja kojim je prihvaćena Studija utjecaja na okoliš, pod praćenjem emisija u zrak navedeno je sljedeće: “Kontinuirano mjerenje emisije u zrak određuju se za sljedeće ispuste: – ispust kupolaste peći – praćenje emisije SO2; – ispust iz vrtložne komore i zone sušenja – praćenje emisije NH3, formaldehida i čestica i – ispust iz sekcije za hlađenje – praćenje emisije NH3. Onečišćivači, vlasnici i/ili korisnici izvora onečišćavanja zraka dužni su osigurati redovito praćenje emisije i o tome voditi evidenciju. Isto je propisano člankom 33. Zakona o zaštiti zraka i člankom 36. Zakona o zaštiti okoliša.

Tvrtki Rockwool Adriatic propisano je kontinuirano praćenje emisija. Isto se mora provoditi sukladno odredbama članaka 11. – 15. Uredbe o graničnim vrijednostima emisija onečišćujućih tvari u zrak (NN, broj 21/07) i odredbama Pravilnika o praćenju emisija onečišćujućih tvari u zrak iz stacionarnih izvora (NN, broj 01/06), a što u tvrtki nije slučaj. Rezultati kontinuiranog monitoringa iskazuju se kao polusatne i dnevne srednje vrijednosti. U slučaju kada postoji osnovana sumnja u vjerodostojnost rezultata i/ili mjerenja, korisnik ili vlasnik stacionarnog izvora mora osigurati provedbu posebne provjere ispravnosti mjernog instrumenta. Provjeru ispravnosti mjernog sustava provodi pravna osoba ovlaštena za ocjenu sukladnosti, o čemu sastavlja izvještaj.

Slijedom svega navedenog, na osnovu učestalih pritužbi građana na dim i neugodne mirise, na osnovi činjenice da u okolišu tvornice u jutarnjim satima doista ima dima pomiješanog sa maglom, te činjenice da nije uspostavljeno kontinuirano praćenje emisija onečišćujućih tvari sukladno propisima, odnosno nije osigurana kontrola onečišćavanja okoliša odlučeno je kao u izreci rješenja. Žalba na rješenje inspektora zaštite okoliša ne odgađa izvršenje, odnosno Rockwool je proizvodnju morao obustaviti odmah po primitku rješenja.

Kako saznajemo od Nine Šuljak, glasnogovornice pićanskog Rockwoola, rješenje je odmah ispoštovano, odnosno proizvodnja je obustavljena. – Žalit ćemo se na rješenje i nastojati u što kraćem roku ukloniti nedostatke navedene u njemu.

Barkun

5 komentara na “Rockwool obustavio proizvodnju”

 1. Anonimno napisao:

  razložni strahovi o nepoštivanju proizvodnih normi ostvaruju se.još samo jedan dokaz o brutalnosti okupatora.umjesto kamene vune predlažem da se proizvodi ništa.jer ništa ne košta i ne zagađuje ništa.zbacimo reptile sa hrpta i pokažimo im ĆAPA MONA!!!

 2. Martina napisao:

  Evo dokaza sa sve nadobudne i sve skeptike! Kad su osviješteni građani, mještani šire okolice i Zelena Istra vrištali o peticiji mnogi su rekli nek se gradi, ulažimo u industriju, ekološke mjere su vrhunske, bla bla…I evo zasto je jedna tvrtka cak iz Danske došla izgraditi svoju suvremenu tvornicu nasred Istre! Radi zemljišta koje je prodano u bescjenje, radi studije o utjecaju na okoliš koja je aljkavo napravljedna ( a možda i u dogovoru s investitorima) i radi toga što tu mogu raditi kako im drago jer se sve može nakon nekog vremena pomesti pod tepih i zaboraviti; šefovi imaju svoju tvornicu, neki imaju par novčića više i to je to!
  A što imamo svi mi ostali?! Zaposlenici – i do 12 sati radnog vremena (od cega 6 neplacenog; naime vrhunska, svjetska danska tvornica ne placa prekovremene!). Ostali Istrijani – puno otrovnih (SO2…) i kancerogenih (formaldehid je izrazito i dokazano kancerogen) tvari u zraku…pa neka nam sada nasa Istra blista u dimu i magli!
  I još da kažem što je na sve rekao cijenjeni direktor za Rockwool Adriatock gosp. Szabol (ispričavam se ako je ime krivo) – citiram ” rad će se nastaviti kad se otklone tehnički problemi na MJERNIM UREĐAJIMA”. Ne znam za Vas ali ja to mogu protumačiti kao “kad se mjerni instrumenti “NAMJESTE” na željene vrijednosti.
  Potdrav od ogorčene istrijanke!

 3. suhi napisao:

  Ma koga je briga nek se truju kad su glupi i ne kape niš,treba ih sve podaviti da bi nešto shvatili,možda se onda trgnu iz svoje uspavanosti…umjesto da su još prije godinu dana objesili načelnika općine i bagerom poravnali gradilište tvornice…

 4. Anonimno napisao:

  Živio nama Mr. TROMB!!!

 5. Anonimno napisao:

  ca nisu mogli prije obustavit samu izgradnju rockwoola???…
  u toj dolini se cesto zadrzava magla tokon zimskih mjeseci a dim pomjesan sa njon nece se moc tako lako prozracivat… zalin podpicance, picance i sve iz okolice ca tamo zive… pobunite se ljudi dok ne pocnete obolijevat!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.