Rohatinski najbolji svjetski guverner

rohatinski0.jpgMjesečnik The Banker dodijelio je guverneru Hrvatske narodne banke dr. Željku Rohatinskom dva priznanja za proteklu godinu – proglasio ga je najboljim guvernerom Europe i najboljim centralnim bankarom 2008. u globalnim razmjerima. Časopis The Banker pripada publikacijama grupe najutjecajnijih europskih financijskih novina Financial Times.

Za prethodnu godinu, primjerice, priznanja su pripala Jean-Claudeu Trichetu, čelnom čovjeku Europske središnje banke.

U obrazloženju upućenom guverneru Rohatinskom navodi se da nagrada odražava povjerenje tržišta u njegovo postupanje tijekom prošle godine i u djelovanje HNB-a u ovim teškim vremenima. Dodaje se kako niz zemalja teško pogođenih krizom sada primjenjuje iste takve mjere, ali mnogo mjeseci kasnije nego Hrvatska.

Na upit što za njega znači ovo priznanje, jedno od mnogobrojnih koja mu je dosad dodijelila domaća i inozemna stručna javnost, guverner HNB-a Željko Rohatinski rekao je: Nakon brojnih osporavanja, ovo je veliko priznanje za HNB i mene osobno. Nadam se da će naša politika barem malo pridonijeti da Hrvatska lakše prebrodi krizno razdoblje.

Mjesečnik The Banker, koji od 1926. godine prati financijska kretanja u svijetu, kao i svake godine u svojem siječanjskom broju objavljuje izbor najboljega regionalnog guvernera i guvernera godine u svijetu, na temelju ocjena uredništva i istraživanja provedenog među bankarima i ekonomskim analitičarima.

Guverner sa najdužim mandatom

Željko Rohatinski rođen je u Zagrebu 3. kolovoza 1951. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1974. godine, gdje je i doktorirao 1988. godine na temu Vremenska dimenzija ekonomske aktivnosti društva.

Poslovnu karijeru započeo je kao pripravnik u Republičkom zavodu za društveno planiranje 1974., da bi 1989. godine bio imenovan generalnim direktorom Zavoda. Godine 1990. postao je voditeljem Odjela za makroekonomsku analizu i politiku Ekonomskog instituta u Zagrebu, kojim je rukovodio do 1998. godine, kada je prešao na mjesto glavnog ekonomista Privredne banke Zagreb (PBZ). Na tom mjestu radi do travnja 2000. godine, kada preuzima mjesto direktora za makroekonomske analize koncerna Agrokor, a 12. srpnja iste godine imenovan je guverneom HNB-a odlukom Zastupničkog doma Hrvatskog sabora.

Autor je više znanstvenih i stručnih članaka, knjige Vremenska dimenzija ekonomske aktivnosti društva te suautor knjige A Road to Low Inflation. Dobitnik je i nagrade udruženja guvernera europskih nacionalnih banaka kao najbolji guverner (Central European Annual Awards for Excellence), a 2007. tvrtka Lex Info proglasila ga je najuglednijim financijskim stručnjakom.

www.hrt.hr

1 komentar na “Rohatinski najbolji svjetski guverner”

  1. luna napisao:

    Evo nam malo svjetla u posvemašnjem mraku liberalnog kapitalizma na hrvatski način!
    Možda ispadne da je banana uronjena u tamnu, finu čokoladu , a ne u deep shit, jednog lijepoga dana kad Rohatinskog budu više slušali Sanader&co.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.