Rojc Remiks Jam u dnevnom boravku DC Rojc

goran_farkas_2013Dvostruki kompilacijski CD “Remade in Rojc – Remiks identiteta” udruge Metamedij bit će predstavljen sutra, u petak u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc na posebnom koncertnom događaju nazvanom Rojc Remiks Jam koji će trajati od 19 sati do ponoći. Nastupat će lokalni reperi i producenti Shadow MC, Maxy, UK, D-Tox, te etno glazbenik i multiinstrumentalist Goran Farkaš, a budući da se na dvostrukom CD-u nalaze tradicionalne pjesme nacionalnih manjina i remiksirane elektronske verzije izvođači će se orijentirati na reinterpretaciju tih remikseva uživo.

“Remade in Rojc – Remiks identiteta” rezultat je dva projekta od kojih je prvi bio Remiks lab čiji je fokus bio na istraživanju, kreativnom izražavanju i povezivanju udruga iz Rojca s posebnim naglaskom na glazbu nacionalnih manjina. Drugi projekt naziva Remiks identiteta okupio je mlade koji se bave elektronskom i urbanom glazbom čiji je zadatak bio remiksiranje prikupljenog etno materijala.

Koordinator projekta Marino Jurcan koji pod pseudonimom Morski potpisuje tri remiksa ističe da je fokus ovog projekta bio na istraživanju glazbe nacionalnih manjina koja im je poslužila da se kroz projekt dotaknu pojma interkulturalnosti u našem društvu.

– Urbana sredina zajednička je dodirna točka mladih ljudi, ali i nacionalnih manjina te njihove glazbene tradicije. Tako je nastao ovaj glazbeni projekt koji se bavi urbanim interkulturalnim životnim stilovima mladih ljudi u Istri i Europi. Kulturna raznolikost neraskidivo je povezana s idejom europskog identiteta, a Istra je također bogata različitim identitetima, nekim vrlo živima i to kroz današnji život pripadnika manjina u Istri. Njihov je suživot i kreiranje novih hibridnih kultura doprinos Istre stvaranju zajedničkog europskog identiteta, a promicanjem interkulturalnosti među mladima omogućujemo doprinos Istre u izgradnji zajedničkih europskih identiteta. Remiksiranje tog materijala i njegova reinterpretacija vrlo je važan drugi korak u kulturnom dijalogu s “drugim i drugačijem”, zaključuje Jurcan.

Projektni asistent Toni Flego navodi da se projekti Remix lab i Remiks identiteta provode kroz cijelu godinu.

– Što se prvog CD-a tiče htjeli smo uključiti što veći broj manjina te da svaka od njih bude zastupljena s barem jednom pjesmom. Izbor je zapravo njihov jer su nam poslali ono što su oni smatrali da je najbolje. Ovaj materijal smo skupljali oko šest mjeseci, dok je sam projekt remiksiranja trajao tri mjeseca. Kriterij za odabir autore remikseva se također odnosio na žanrovsku raznolikost. Kao što nam je za prvi CD bilo bitno da uključimo što više predstavnika manjina koje svoje sjedište imaju u Rojcu (ali i u Puli i okolici) tako smo i autore remikseva birali po tom ključu. Remiksevi su žanrovski raznoliki – od housea preko techna i breakbeata sve do loungea i hip-hopa. Rezultati su bili očekivani, ali poneki su me iznenadili kao na primjer remiksevi Nekog Stranca i od Erica Flowskog koji je napravio baš pravi remiks identiteta jer je uspio spojiti talijanski jezik, tradicionalnu makedonsku glazbu i jazz elemente. Jednako je zanimljiv i postupak ToxicHeada jer su u tom house instrumentalu korištene sve tri pjesme Daria Marušića i te zvuk tapana MKD-a “Sv. Kiril i Metodij”. Nadam se da će predstavnici manjine biti zadovoljni s našim remiksevima te da će ih doći poslušati na promociji zajedno s nama, kaže Flego.

Prvi CD broji 11 pjesama a izvođači su: Dario Marušić, Makedonsko kulturno društvo “Sv. Kiril i Metodij”, KUD Bosna, Despina te Zoltan Lečei (11 pjesama), a na drugom CD-u devet pjesama potpisuju: Neki Stranac (Milan Đurić); Morski (DJ Marino), Velimir Todorović i Miron Hauser; Rinoma (Marino Morosin) i Zmija (Toni Flego); ToxicHeads (Filip Domagoj Pačić i Josip Cukon); Onsev Eqvibrium (Marko Bogović) i Eric Flowski (Eric Ušić); Marko Jovanović.

Za snimanje i digitalnu obrada bio je zadužen Bruno Legović dok Oleg Šuran potpisuje grafičku pripremu i dizajn. Dvostruki kompilacijski CD “Remade in Rojc – Remiks identiteta” snimljen je i miksan u studiju Metamedia lab i Studiju Partyzan. Projekt su sufinancirali zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo kulture, Grad Pula i Istarska županija.

kulturistra.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.