Romina Brumnić – prva gorska spašavateljica u Istri

Ovu će godinu istarska stanica Hrvatske gorske službe spašavanja svakako dugo pamtiti po 10. obljetnici uspješnog rada, ali i po tome što je Romina Brumnić uspješno završila školovanje i položila ispit za licencu te postala prva gorska spašavateljica u Istri.

Time se broj licenciranih spašavatelja u stanici povećao na 12. Početkom godine u članstvo HGSS-a, nakon rigoroznih provjera, primljen je novi član – Vedran Ujčić, instruktor spašavanja na vodi i speleolog iz Pule, što znači da istarska stanica GSS-a sada ima 20 članova. – Imamo znatno veće aktivnosti nego ranijih godina. Akcije su zahtjevnije, angažiran je veći broj spašavatelja, pri čemu dolazi do izražaja stručnost i medusobna jedinstvenost službe za potrebe spašavanja na cijelom teritoriju države, riječi su kojima je prvu polovicu godine rada istarske stanice GSS-a komentirao pročelnik Mladen Nikšić.

Medu brojnim novostima spominje i nabavu još jednog službenog vozila, dijelom iz sredstava HGSS-a, dijelom iz sredstava Istarske županije, a dobrim dijelom i uz pomoć vatrogasne zajednice, što je izravan dokaz medusobnog poštivanja, odlične suradnje i profesionalnog odnosa u sve brojnijim zajedničkim akcijama.
Na lokalnom nivou prva ovogodišnja intervencija bila je prilikom dežurstva za Zimsku ligu u preletima paragliderom iznad Buzeta, zatim je u veljači stručnu pomoć zahtijevala policija prilikom potrage za nestalom ženskom osobom u Lupoglavu.

U svibnju i lipnju uslijedile su dvije uspješne potražne akcije – u Grdoselu za izgubljenim natjecateljem u radiogoniometriji te u Rovinju za nestalim biciklistom, stranim državljaninom iz kampa Polari. Srpanj je obilježila pripravnost prilikom spašavanja unesrećenog koji je vozilom sletio s ceste preko stijena Lida nedaleko od sela Dušani.

Akciju je brzo i stručno odradila Javna vatrogasna postrojba Pazin. Iz središnjice HGSS-a stigao je pak zahtjev za sudjelovanje u speleološkoj akciji spašavanja samoborskog speleologa Tomislava Guščića u jami Kita Gaćešina na Crnopcu na južnom Velebitu u kojoj je bilo angažirano 75 spašavatelja iz 14 stanica GSS-a. Odmah potom uslijedila je i združena akcija sa stanicama iz Ogulina, Rijeke, Delnica i Karlovca za nestalim Alenom Poropatom na području Ćićarije. Tradicionalno su istarski GSS-ovci osiguravali paraglidersko natjecanje, pružali su podršku turističko-pustolovnom projektu “Welcome”, koji je krenuo iz Savudrije kajakom uz zapadnu obalu Istre, nastavio biciklom i kulminirao spuštanjem u Pazinsku jamu. GSS-ovci su bili “atento” i na pustolovnoj utrci Infinitus u Medulinu i Brtonigli u lipnju i ožujku. Najatraktivniji dogadaj je svakako postavljanje i testiranje 220-metarskog zip-linea preko Pazinske jame u organizaciji tamošnjeg kluba ekstremnih aktivnosti Istra i dežurstvo na njenoj prezentaciji za javnost tijekom Dana Julesa Vernea u Pazinu. – Kako bi što spremniji dočekali trenutke u kojima se od njih zahtijevaju brzina, znanje i vještina, gorski spašavatelji odradili su i tri od četiri obveznih godišnjih vježbi. U siječnju su, na vježbi namijenjenoj pripravnicima, na Snježniku uvježbavali tehnike kretanja u zimskim uvjetima i sudjelovali u natjecanju u vožnji akijom, snježnim nosilom.

U ožujku su sudjelovali na skijaškoj obuci u francuskom Val d’Allosu, a koliko je ona značajna, vidjelo se na sveobuhvatnoj akciji prilikom pada zrakoplova Cessne na Velebitu u studenom 2009., gdje su život izgubile četiri osobe, naglašava Nikšić. U svibnju su održali i veliku stijensku vježbu na Žbevnici, gdje su uvježbavane ljetne tehnike i vještine spašavanja osnovnim i naprednim metodama izvlačenja unesrećenih marinerovom nosiljkom, specijaliziranim nosilom za spašavanje iz najzahtjevnijih nepristupačnih terena.

Glas Istre 1.8.2011.

3 komentara na “Romina Brumnić – prva gorska spašavateljica u Istri”

 1. Anonimno napisao:

  Bravo Romina!!!
  Čestitke, čestitke i čestitke!

 2. jedna majka napisao:

  Bravo Romina!
  Baš je lijepo vidjeti i čuti ovakvu novost za mladu osobu!

 3. Pajdo napisao:

  Svaka čast, cura ruši predrasude i kao pozitivan primjer svim ostalima. Dakle MOŽE SE gotovo sve što poželimo, sada znate svi. Nema više izgovora.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.