Roženice na Adria Cantat 2016

U organizaciji Hrvatske udruge zborovođa (www.huz.hr), šibenskog pjevačkog društva Kolo i Grada Šibenika, u Šibeniku je 28.svibnja 2016. održano međunarodno natjecanje zborova u folklornoj glazbi, Adria Cantat 2016.

Na natjecanju je sudjelovalo 36 zborova iz Hrvatske, Slovenije i Austrije, sa ukupno preko 900 pjevača. Organizator, HUZ, sudionicima je ponudio mogućnost prijave za sudjelovanje na natjecanju u dvije kategorije – Kategorija A – nacionalna folklorna glazba i Kategorija B – strana folklorna glazba, a unutar kategorija, zborove, prema broju i sastavu pjevača, rasporedio u akupine A1-8 i B1-B8.

Mješoviti pjevački zbor Roženice Pazin, prijavio se za sudjelovanje na natjecanje u A i B kategoriji, te između 19 zborova u kategoriji A5, te među 7 zborova u kategoriji B5 (Veliki mješoviti zborovi – preko 12 pjevača) osvojio dva izvrsna druga mjesta i srebrne nagrade.

Najbolje plasirani zborovi iz A i B kategorije sudjelovali su u nadmetanju za Veliku nagradu (Grand Prix), koju je ove godine osvojio Djevojački zbor Cantus ante omnia iz Zagreba, predvođen dirigenticom Snežanom Ponoš

I na ovom je natjecanju, od strane prisutne publike i prosudbene komisije, zapažena temperamentnost u zborskom dirgiranju Ines kovačić Drndić, kojom, emocije koje pobuđuje zborska glazba prenosi na svoje pjevače, koji pak, te emocije, njezinim sigurnim vođenjem, nadahnutim interpretacijama prenose na prisutnu publiku, te joj je dodijeljena i Posebna nagrada za zborovođe za iznimni umjetnički dojam.

Pored priznanja koje je zboru Roženice i dirigentici Ines Kovačić Drndić dodijelila prosudbena komisija, u sastavu Rudolf de Beer (Južna Afrika), Bojan Pogrmilović i Branko Starc (Hrvatska), pjevačima dodatno priznanje predstavljaju i komentari drugih sudionika natjecanja, koji pri odlasku zbora sa pozornice, svojim dugotrajnim aplauzom i upućenim komentarima pokazuju da cijene izvedbe zbora Roženice i način na koji pjevači tekstove zborskih skladbi, obogaćene glazbom zborskih partitura prenose na svoje slušateljstvo.

Suorganizator i domaćin natjecanja, Šibensko pjevačko društvo Kolo, čiji su članovi bili na raspolaganju i pomoći ostalim gostujućim zborovima, van konkurencije, u vremenu dok je zasjedala prosudbena komisija, sa svojih se 80-tak pjevača predstavio dojmljivim izvedbama u svojem revijalnim nastupu, koji je završio zajedničkim pjevanjem svih prisutnih sudionika (za koje nije ni bilo dovoljno mjesta u šibenskom kazalištu)

Sudjelovanje zbora Roženice na festivalu Adria Cantat 2016. u Šibeniku, potpomogao je Grad Pazin te sponzori i donatori, kao i sami pjevači, članovi zbora, koji su sudjelovali na natjecanju.

Zbor Roženice zahvaljuje svima na pomoći!

MPZ Roženice / iPazin.net

1 komentara na “Roženice na Adria Cantat 2016”

  1. Bojana Turčić, Pula član "M.B.Rašan"-a napisao:

    iskrene čestitke

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.