Rozi – kraljica pokreta

U petak 10. lipnja u večernjim satima u pazinskom Spomen domu dogodilo se pravo plesno slavlje koje, bez trunke skromnosti, možemo nazvati pravim spektaklom holivudskog tipa.

S desetak koreografija, kao rezimeom dosad postignutog, poznata pazinjanka Rozana Matejčić Rozi proslavila je desetu obljetnicu rada kao koreografkinja, ali i instruktorica plesa kroz čije su tečajeve, radionice kao i druge oblike plesnih edukacija prošle već mnoge generacije mladih s našeg područja gotovo svih uzrasta. Iako se Rozi plesom bavi još od malih nogu te večeri naglasak je stavljen na njenu plesnu skupinu Roxy Dance kojoj je upravo to bio i rođendanski patry.

Puno se toga «otplesalo» u tih desetak godina pa su publiku preko video-zida počastili i s dvije snimke nagrađenih koreografija koje su na Evropskom natjecanju u plesu, jednom održanom u Austriji, a drugom u Rijeci, u velikoj konkurenciji osvojile visoka druga mjesta. To su Kung Fu i Roboti. Osim njih na video-zidu publika je mogla vidjeti i čitav niz fotografija i isječaka iz novina koje svjedoče o uspješnosti skupine Roxy Dance u zemlji, ali i u inozemstvu.

Osobno je Rozi kao plesačica otplesala čak i do samog Hollywooda gdje se održavalo svjetsko prvenstvo u plesu tako da bi ista sudbina, po onome što smo vidjeli tog petka u Pazinu, lako mogla zadesiti i sam Roxy Dance. Program koji je suvereno vodio Šajeta otvoren je prošlogodišnjom produkcijom na skladbu September moon. U trenucima kad na video-zidu nisu bili dokumentarni zapisi on se pretvarao u savršenu scenografiju koja je pomno odabranim fotografija, zajedno s ostalim elementima na pozornici, činila savršenu cjelinu i to tijekom trajanja cijelog programa.

Nakon pomalo sanjive i romantične  atmosfere s početka večeri Roxy Dance se u trenutku prometnuo u  raspjevane i rasplesane redovnice iz musicala «Sister Act» naravno u Rozinoj obradi ovog svjetskog hita. Tu su u im, svojim glasovima i nadahnutom izvedbom, pomogle te cijelu priču podignule na višu razinu i članice pazinske vokalne skupine Korijandoli kao i Ana Pilat, Motovunka snažna i upečatljiva glasa, koja je i sama članica Roxy Dance-a od samih početaka, a te je večeri oba svoja talenta pokazala u pravom svijetlu. Da je ova kombinacija plesa i pjevanja u živo bila odlična najbolje je ocijenila publika nagradivši ih sve skupa velikim ovacijama.

Osim spomenutih Rozinih koreografija i odličnih plesnih izvedbi Roxy Dance-a tu se još posebno istaknula i ona Singing in the Rain stvarana po motivima istoimenog filma i vječnog glazbenog evergreena. Dok su «Roxyce» plesale s kišobranima u uzavreloj dvorani Spomen doma pao je pljusak emocija i kiša kojoj su se svi prisutni veselili. Da ne bi sve ostalo u dalekoj prošlosti i da bi Rozi s ekipom pokazala kako itekako znaju mnogo o svjetskim plesnim trendovima te da se u njima snalaze poput riba u vodi na video-zidu se odjednom ukazala ogromna disco-kugla ispred koje se skoro dvanaest minuta četrdesetak plesača uvijalo u žestokim ritmovima praćenim tutnjanjem jakih basova u koreografskom pravcu zvanom hip-hop.

Nakon te, kao ni nakon ostalih točaka, nagrada publike u vidu glasnog odobravanja nije izostala no vrhunac je nekako bio opet u crno-bijeloj tehnici kad je Rozi promijenila spol. U nekoliko minuta svojevrsnim zvučnim i slikovnim vremeplovom vraćeni smo u dvadesete godine prošlog stoljeća gdje nas je dočekao nitko drugi već legendarni Charlie Chaplin ili točnije Rozi preodjevena u najvećeg komičara svih vremena. Nijemi film i ples imaju jednu bitnu zajedničku komponentu, a to je dakako – pokret. Rozi, pokazavši se tu kraljicom pokreta u svom kraljevstvu Roxy Dance, publiku je dodatno oduševila i mimikom lica povezujući te dvije umjetnosti – ples i glumu – na najbolji mogući način. I sve to prislonjeno na treću umjetnost – sjajno odabranu glazbu koja je u ovoj koreografiji kao i ostalima bila sjajno izrezana i izmiksana.

Cijeli rođendanski party završio je velikom koreografijom na pjesmu znakovita naslova «Hold your Dreams». Te večeri Rozi i Roxy Dance pokazali su da se zaista isplati ići za svojim snovima iako to i nije uvijek lako s obzirom da su iza njih godine i godine rada, sati i sati proba, kilometri i kilometri platna koje je postalo kostimima i da su gotovo sve napravili sami ili uz pomoć obitelji, prijatelja i nekolicine manjih sponzora kojima se nikad ne zaborave dostojno zahvaliti. Ovdje mi moramo zahvaliti njima i naravno da im čestitamo, i naravno da zasigurno imaju još puno toga za pokazati – za što se nadamo da nećemo morati predugo čekati ali važnije je reći kako Pazin, cila Istra ali i svit mogu biti ponosni na Rozanu Matejčić Rozi i sve njezine plesače okupljene u njenom najvećem projektu dosada – Roxy Dance-u.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.