Ruhci: Neka i maškare budu cirkus!

Iako je u središnjoj Istri starija tradicija pusnih svečanosti koncentrirana na svega dva dana – pusnu nedjelju i pusni utorak, zadnjih se godina ljudi željni druženja, zabave i kreativnosti u ova tmurna vremena sve više odlučuju u maškaranim tradicijama slijediti primorski primjer i počinjati ih puno ranije.

Tako je u selu Ruhci na zapadnoj Pazinštini već neko vrijeme tradicija da pusne svečanosti počinju za Antonju. Tada se, a tako je u Ruhcima bilo i ove nedjelje, na vidno mjesto postavlja Pust, koji će tu dežurati sve do pusnog utorka, kada će biti osuđen i spaljen. A u međuvremenu, maškare će se okupljati, družiti, obilaziti susjedna sela i susjedne općine, veseljem potiskujući svakodnevne brige.

Na podizanju Pusta u Ruhcima se okupilo cijelo selo, pa i susjedi s Tinjanštine i s druge strane prema Pazinu, iz Vele i Male Trabe. Ovogodišnji Pust iz Ruhci rekordno je velik, sedam mu je metara, i mještani su ga cijeli tjedan izrađivali (to je bija altro ke workshop!) spajajući metalnu konstrukciju, nadoštukavajući gorive dijelove tijela, oblačeći ga u prigodnu šarenu odjeću koju je trebalo prigodno i obojiti.

Na čvrsto i stabilno postolje u nedjelju je postavljen 7-metarski klaun, raširenih ruku, nasmijan i našminkan. Jer, tema je ovogodišnjih maškara iz sela Ruhci (svake godine oni nastoje tematski obojiti svoje maškare, postajući tako ne niz pojedinačnih, već jedna zajednička kolektivna maska) – cirkus.

Prvo probno okupljanje u civilu

Maškare se umore, ožedne i ogladne

– Kad nan je već država jedan veliki cirkus, neka nan i maškare budu cirkus, da bude veselije i šarenije, komentirali su mještani dok su velikom dizalicom pomicali i namještali Pusta da točno nalegne u pripremljeno postolje. Kad je Pust “sjeo” na svoje mjesto, zaorio se pljesak i maškarana glazba mogla je odraditi svoj prvi nastup u ovogodišnjim pusnim svečanostima. Svi uzvanici počašćeni su i pusnim roštiljem.

Namjernicima koji se voze cestom Pazin – Poreč (i obrnuto, naravno) s padine pokraj sela Ruhci sve do osmog ožujka (kada pada pusni utorak, zgodno ili nezgodno, preklapajući se s Danom žena) mahat će ogromni klaun, a oko njega mještani su pripremili i scenografiju: cirkuski šator, mnoštvo šarenih zastavica, čak i cirkuski zoološki vrt.

Kakvim su sve cirkuskim vještinama ovladale maškare iz Ruhci vidjet će se čak tri puta, jer dvije subote prije pusnog utorka u planu im je obilaziti sela i u ovom dijelu Pazinštine, ali i susjednih općina Karojba i Tinjan. Artisti, krotitelji, akrobati, klaunovi i drugovrsno cirkusko osoblje bit će uvijek praćeno i maškaranom glazbom, u kojoj se okupi i do petnaestak svirača na harmonikama, trubama, bombardinima i drugim instrumentima.

I još jedna zanimljivost: iako malo, ali složno selo Ruhci broji svega sedamdesetak žitelja, u njihovim je maškarama i do 150 ljudi! Svakom naime u goste dođu prijatelji iz drugih mjesta, gdje maškare nisu toliko živahne ili ih uopće nema, pa kako na Pazinštini pusne svečanosti zadnjih godina često mijenjaju žarište, za ovu zimu možemo reći: Ruhci su pusni centar ovog dijela Istre. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)

www.glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.