Rušenjem objekata do novih parkirališta

foto: Glas IstrePukim slučajem Pazin uskoro dobiva nova parkirališna mjesta, točnije nakon rušenja objekata.
U Ulici Antuna Kalca jedna je stara napuštena kuća površine šezdesetak četvornih metara još poodavno uočena kao potencijalna opasnost, no da bi se nešto s njom učinilo, što su susjedi i stanari te ulice od gradske vlasti odavno zahtijevali, trebalo je provesti složeni pravni postupak. Naime, zgrada je u mješovitom vlasništvu, dio pripada Gradu, a dio vlasnicima koji žive u inozemstvu. Formalno je još u studenom 2002. godine Gradsko poglavarstvo donijelo odluku da se ona sruši, ali zbog suvlasništva trebalo je napraviti tzv. sekvestraciju. Određen je prinudni upravitelj (jer je kuća niz godina bila izvan uporabe), vlasnicima su u više navrata poslani dopisi, ali se oni niti jednom nisu u zakonskim rokovima javili, niti su se u javnoj raspravi izjasnili protiv odredbe da prema zadnjoj izmjeni prostornog plana na toj parceli treba biti parkiralište. I po novinama smo više puta potezali slučaj te zgrade. Tek kada se Grad pravno osigurao, odnosno kada u svim provedenim pravnim postupcima nije zaprimljena nikakva primjedba ili žalba, namjera rušenja mogla se i ostvariti.
Iako će na toj parceli biti parkiralište, vlasnički udjeli ostaju neokrnjeni, a na pitanje imaju li suvlasnici pravo na kakvo obeštećenje, pazinski gradonačelnik Neven Rimanić veli da bi, naprotiv, u slučaju da se oni jave, i na njih bio raspodijeljen dio troška rušenja, koji je u cijelosti, dakle i umjesto njih, podmirio Grad.
Ipak, trebalo je punih šest godina da se kuća sruši, a i Rimanić se slaže da je to predugo i vrlo iskreno razlog tolikom otezanju nalazi u – tromosti administracije. Na svu sreću se gradska uprava morala pozabaviti i rušenjem bivše radionice Autotransa, pa je za oba proveden jedinstveni natječaj i na kraju su oba posla plaćena 40.000 kuna bez PDV-a.
U Ulici Antuna Kalca rušenjem je dobiveno pet novih parkirnih mjesta (odnosno, da bi ih se dobilo, još treba do kraja sanirati i urediti parcelu, uključujući i potporni zid), a na mjestu srušene mehaničke radionice Autotransa parkirat će se moći čak pedesetak automobila. Taj je prostor, parcelu površine 8.000 četvornih metara s nekoliko zgrada, Autotrans, autobusna prijevoznička tvrtka sa središtem u Rijeci i nekoć podružnicama u više istarskih gradova, napustio prije pet godina, a zemljište je prodao. Ono je zatim još par puta preprodavano, a posljednji mu je vlasnik tvrtka Consultants Holiday d.o.o. iz Zagreba. Već godinama se priča da bi na tom mjestu trebao niknuti veliki poslovni centar, spominjala se i Hypo banka kao glavni investitor, zbog toga je novi vlasnik zemljišta prije tri godine i inicirao izmjenu Detaljnog plana uređenja Pazin centar II. Izmjene su usvojene, no narednih godina nije zatražena ni lokacijska ni građevinska dozvola za bilo kakvu gradnju na toj parceli. Hala mehaničke radionice, o kojoj više nitko nije brinuo, počela se urušavati, pa je gradska uprava s vlasnikom zemljišta dogovorila »privremeno rješenje«: hala će se srušiti i na tom mjestu će gradska uprava, bez naknade vlasniku parcele, urediti privremeno parkiralište koje će biti u funkciji dok se neki investitor ne odluči ondje nešto graditi.
Zgrada je nedavno uklonjena, površina poravnata, još treba neke dijelove posuti batudom i postaviti prometne znakove koji ukazuju na to da je tu parkiralište, i posao je gotov. Budući da Grad nije vlasnik, i ulaganje u taj prostor bit će minimalno, Rimanić ga procjenjuje na desetak tisuća kuna, ali će korist biti velika jer pedeset parkirnih mjesta za Pazin, koji slobodnog prostora za nova parkirališta gotovo nema, jako puno znači.

Davor Šišović
www.glasistre.hr

5 komentara na “Rušenjem objekata do novih parkirališta”

 1. Anonimno napisao:

  Aleluja! Aleluja! Aleluja!

 2. Anonimno napisao:

  ajmo sve zrušit da se imamo di parkirat
  dajte,ljudi,dajte nam malo prostora i za malo čiste arije i za poteć za baloton,za dicom
  brižan moj pazin
  i zaš se brišu komentari,molit ću ljiepo

 3. Anonimno napisao:

  ovo nije mjesto za ovaj komentar
  ali po boga svetega ča na jušto svaki kus tla treba stavit 5 stolica
  ča ni dosta da toliko guzica celo jutro sedi po oštarijah-na marendi
  sad ni po trotoaru ne moreš pasat u miruaš moraš pazit anke da kemu ne priliješ kafe
  io naravno da će se parkirat ispred stolice aš ne more viši niki napravit 109koraka ili manje više..od svoje veture
  tužno i žalosno
  brižna dica ke primjer nam daju ti starci s puno šoldi a malo….da ne rečen čega

  1. Anonimno napisao:

   ma kamo si vidi stolice po trotoaru?
   a to da se ljudi parkiraju do stolice, to stoji, da.. ali moras imat makinu, jer ako nemas baren 250 000 kn vrijedan auto, zajno te panduri kazne.

   1. Anonimno napisao:

    prošetaj po pazinu,centru,pa buš vidil stolice
    ah da najprvo moraš izać iz autića

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.