Ruševna kuća Rapicio na liticama Pazinske jame

go251863.JPGNedavno mi se poznanik iz Rijeke, koji je bio u obilasku pazinskih znamenitosti, požalio da se zamalo zaletio u provaliju razgledavajući ruševnu kuću Rapicio na litici ponad Pazinske jame u Valvazorovoj ulici. Čudi ga da ondje nema nikakve oznake opasnosti od pada jer turisti koji se ovuda vrzmaju očekuju osigurani bezdan, kada se već ovo mjesto promovira kao turistička atrakcija.


Atraktivna kuća (zamak) nad bezdanom, tršćanske obitelji Rapicio (doseljene u Pazin u 16. stoljeću), teško je stradala tijekom Drugog svjetskog rata, a u poraću se nastavila urušavati. Od kuće su danas ostali samo polukružni vanjski zidovi (dijelom obrasli bršljanom) koji gledaju prema Jami, razvedeni mnogobrojnim oknima, nišama, puškarnicama. U unutrašnjosti kuće caruju rubida i slabašno drveće, iako razgaženi putevi sugeriraju da kuću obilaze posjetitelji. Objekt se doima stabilnijim izvana, nego kada mu se priđe te predstavlja opasnost za posjetitelje i šetače u Pazinskoj jami.

– Pred tri je godine gradski Odbor za uređenje Pazinske jame napravio okvirni program sanacije objekta, kaže gradski referent za prosvjetu i kulturu Radovan Vlaketić. Za početak radova bilo bi potrebno barem 200 tisuća kuna kojih trenutno nema.

Revalorizacija Pazinske jame kao proizvoda kulturnog turizma, projekt Grada u suradnji s Istarskom županijom, Turističkom zajednicom i Naturom Histricom, u tijeku je već nekoliko godina te je napredak očit. Spajanjem dijelova naselja na pazinski pročistač Pazinčica sve rjeđe izgleda poput industrijskog potoka, uređena je poučno-pješačka staza, a pri kraju je i obnova pročelja Kaštela.

– Radove na obnovi pročelja pazinskog Kaštela planiramo završiti do početka ljeta da ne bi ometali turiste pri ulasku, kaže Vlaketić te dodaje da su radove odgodili zbog vremenskih neprilika.

Ipak, dojam je da bi se radovi mogli odvijati i brže te da bi se prazni dijelovi Kaštela već danas mogli bolje iskoristiti, a i planirana iluminacija Pazinske jame nikako da zasvijetli. Ideja za namjenu kuće Rapicio nakon obnove također ne manjka.

Anđelo Dagostin
www.glasistre.hr

1 komentara na “Ruševna kuća Rapicio na liticama Pazinske jame”

  1. Anonimno napisao:

    Čeka se pad

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.